|
DJI Mavic Pro droneen varsi narun erillään pitämistä varten kiinnitettynä
|
Alkukeväästä minua odotti yllätys, OCF antenni oli pudonnut toisesta päästä maahan. Näitä tapahtuu vääjäämättä muutaman vuoden välein, narun hyvyydestä ja UV-kestävyydestä riippuen. Mutta tälläkin kertaa epäilen vahvasti oravia, sillä naru on toistamiseen ylhäältä poikkastu ja liian pian ollakseen narun haurastumista. Alunperin ammuin narun ylös puuhun jalkajousella, jossa nuolesta poistettu metallinen nuolenpää ja se oli korvattu sinitarrapainolla, johon lanka sidottu kiinni. Sinänsä melko harmiton yhdistelmä, mutta jalkajousi asutusalueella on aika pahan näköinen, joten olen sittemmin heitellyt heittopainoja. Ongelma vaan se että vieraita autoja on liian lähellä ja heittäminen on ollut mahdollista vain jos riittävän moni auto on ollut yhtäaikaa poissa. Kun painon on saanut ilmaan niin sen hallinta on ns. Herran kädessä. Vinoon lähtenyt heitto on kohtuullisen hankala pysäyttää ja joka tapauksessa painon on tultava alas, silloinkin kun suunta oli ihan väärä. Eli ei ihan ongelmaton.
Olin pitkään jo ajatellut että yrittäisin lennättää narun dronella puun yli, mutta haasteeksi muodostuu se että naru ei saisi osua dronen potkureihin, varsinkaan silloin kun narun kanssa tullaan alas päin. Kun naru nostetaan yli 10m niin tuuliolosuhteet alkavat olla jo ihan toista luokkaa kuin maanpinnalla. Naru taipuu tuulen voimasta kaarelle ja on vaikeasti hallittavissa. Olisi keksittävä joku tapa, jolla narun saa pidettyä dronen alapuolella myös silloin kun sillä laskeudutaan alaspäin ja tuulen mukana naru pyrkii vastaavasti ylöspäin.
Ajattelin että siinä voisi olla joku rautalanka-varsi, joka pitäisi narun alhaalla. Mutta sitten huomasinkin marssi-antennin, eli sellaisen armeijan radioista tutun peltisen taittoantennin. Kiinnitin sen rautalangalla dronen toiselle puolelle potkurivarsiin. Toivoin samalla että dronen lento-ominaisuudet eivät muutu liikaa toispuoleisesta painosta. Laitoin myös antennin alhaalla roikkuvaan päähän muutamia ylimääräisiä kierroksia rautalankaa painoksi, pitämään antenni alaspäin. Antennin tulisi kuitenkin pystyä liikkumaan sillä laskeuduttaessa maahan sen olisi annettava periksi ja taivuttava pois tieltä. Hätätilanteessa dronen voi ottaa kiinni ilmasta kädellä, mutta siihen liittyy omat riskinsä ja dronen propellit tekevät pahaa jälkeä osuessaan käteen. Niinpä halusin että dronella pystyisi laskeutumaan maahan asti.
|
Naru pidettiin pois propelleista erillisen varren avulla |
|
Drone valmiina lähtöön, naru sidottuna marssi-antennin päähän |
Olin ostanut 3mm UV-kestävää ja vahvaa antenninarua Penan
web-kaupasta aiemminkin. Naru on mustaa ja siten vaikeammin havaittava, eli vähän sellainen stealth-versio. Naru tulee 100m kelassa ja on kohtuuhintainen. Yksi kela riittää hienosti molempiin päihin antennia, mutta vahingosta viisastuneena tilasin 2 kelaa (eli 200m), jos oravat päättäisivät tuoda antennin kohta taas alas.
Kiinnitin narun dronen antennivarteen ja laitoin kelan kyljelleen maahan. Testasin lennättäen dronea naru kiinnitettynä muutamia metrejä ylöspäin ja naru purkautui kelalta vaivattomasti eikä hidastanut dronen nousua. Niinpä uskalsin nostaa dronen arviolta tuplakorkeuteen puun korkeuteen nähden, jotta sitten viedessäni narun puun yli toiselle puolelle ja laskeutuessani dronella, olisi narua riittävästi jäljellä että drone yltäisi takaisin maahan. On nimittäin selvää että kun narun vie puun yli niin se alkaa takertumaan oksiin ja lisää löysää naurua on tämän jälkeen hankala dronelle saada. Voi käydä niinkin että dronea ei saa enää alas mikäli naru takertuu liian aikaisin ylöspäin mentäessä. Niinpä pidin dronen avulla narua kauempana irti puusta kunnes totesin dronen olevan riittävän korkealla ja sitten lähden viemään narua puuta kohti latvan keskelle tähdäten. Tuuli kuitenkin yli 10m korkeudessa painaa naura jo melkoisella voimalla, joten alhaalta narua kelan päästä kiinni pitäen ja dronea samalla ohjaten saatoin ohjata narun oikeaan kohtaan.
Muutaman kerran harjoittelua se vaati kun yksi käsi ohjasi narua ja toinen käsi pyrki ohjaamaan vain yhdellä ohjainsauvalla dronea. Mutta lopulta naru oli oikealla kohdalla ja saatoin lennättää dronen reilusti puun yli toisella puolella ja aloittaa varovaisen laskeutumisen. Samalla tarkkaillen että naru pysyy riittävän kaukana propelleista. Mutta antenni, joka toimi vartena narulle, toimi juuri kuten sen pitikin pitäen narun kauempana dronesta. Tässä kohtaa huomasinkin ettei naru ihan riittänytkään. En sittenkään ollut vienyt dronea riittävän korkealle. Puun korkeuden arvioiminen olisi pitänyt tehdä ylöspäin mennessä dronen ohjaimen näytöltä, mutta sitä en ollut tajunnut huomioida kun oli monta muutakin asiaa samalla tarkkailtavana ensimmäisellä kerralla.
Siinä kohden kun dronea toin alas, ymmärsin että naru ei riittäisi. yritin tuoda dronea väkisin alas ja toivoin että se olisi vetänyt samalla lisää narua, mutta naru oli sen verran tiukasti oksissa että ainoa mitä tapahtui oli että antennivarsi otti propelleihin ja siitä lähtenyt ääni ei ollut mukava. Onneksi drone oli kuitenkin jossain vähän yli 2m korkeudella, joten sain hypättyä kiinni naruun ja vedettyä narun ja dronen alas.
|
Ensimmäinen pää antennista latvustossa kiinnitettynä |
Se mikä dronella viennissä oli hyvää oli se, että narun sai oikeasti puuhun niin ylös kuin sen vain voi saada. Heittämällä tai nuolen ampumalla se jää helposti alemmas, mihin se nyt sattui menemään. Molemmissa päissä naru jäi todella korkealla ja antenni oli nyt korkeammalla kuin koskaan. Kun puut ovat vain 9-12m luokkaa niin aika kauas jäädään vielä 20m bandin optimikorkeudesta (eli 20m korkeudesta), mutta parempi tuo nykyinen n. 9m korkeus verrattuna aiempaan n. 6m korkeuteen. Nyt antenni on sentään jo katonharjan yläpuolella eikä talon peltikatto blokkaa antennin säteilyä ja vastaanottoa kuten ennen. Vaikka se antenni ei katon yläpuolella olekaan, kuin ehkä 1,5-2m, niin se on jo parempi kuin ennen. Oli sillä jo aiemminkin saatu Brazilian ja Japanin yhteyksiä (ennätysyhteyksinä), joten toivoin että nyt maailma aukenisi vielä vähän helpommin. Ehkä Australia ei tosin vielä tälläkään korotuksella aukeaisi. Nyt olin sen vain muutaman kerran kuullut, mutta minua siellä ei kopitettu.
|
Antenni oli ensimmäistä kertaa talon katon yläpuolella |
Myös toisessa päässä olin saanut narun hienosti aivan ylös ja sillä ne muutamat lisämetrit saatiin. Dronen käyttäminen narujen viennissä oli hyvä kokemus. Mutta jokin ohjuri narulle todellakin tarvitaan kun dronella narua lennätetään korkeuksiin ja etenkin takaisin alaspäin. Tuon marssi-antennin käyttäminen minun dronessani ratkaisi sen ongelma ja on helppo taas ottaa käyttöön jatkossakin.
|
Myös kuusessa päästiin aivan ylimpiin oksiin |
Puut eivät ihan heti tule korkeammiksi, mutta se mikä tässä asetelmassa olisi vielä parannettavaa olisi syöttöpisteen nostaminen ylemmäs. Nyt dipolin viiksien päät ovat korkeimmalla. Syöttöpiste kuitenkin asettui katon yläpuolelle, joten voisi olla mahdollista kiinnittää katon reunaan tolppa, jonka päähän syöttöpiste kiinnittyisi. Näin syöttöpisteen voisi viedä korkeimmalle. Siinä kohden tosin on syytä alkaa jo miettimään ukkosenjohdinta, mikäli katosta ylöspäin tuo jonkun 6-8m korkean putken. Samoin olisi syytä olla jo tukinarut putkelle, koska tuulikuorma on jo myrskypuuskissa silloin melkoinen.
Tämän jälkeen olikin sitten vuorossa antennikaapeleiden tuonti painovoimaisen ilmanvaihdon sisääntuloilman aukosta. Ja syöttökaapeleiden naputtelu ulkoseinän katonrajaan, etteivät roiku rumasti ja pääse muutenkaan heilumaan. Olin n. vuosi sitten siirtänyt hamshackin toiseen huoneeseen toiselle puolelle taloa. Pitkään se näköjään kesti että vihdoin sai kaikki antennitkin vedettyä toista kautta sisälle. Ja tulihan siinä pudonnut OCF:kin käännettyä toisinpäin että syöttöjohdon sai tulemaan oikealle puolelle taloa, ja nostettua takaisin ylös. Eli vuoden verran siinä meni. Ei nämä aina kovin nopeita projekteja ole.
Minulla oli alusta lähtien uudessa hamshackissä 40/80m trap dipoli ja sitten 70cm/2m v2000, mutta lempibandini maailman SSB-yhteyksiin 20m, puuttui, kiitos oravien. Mutta nyt on perusasiat kunnossa. 70cm,2m, 40/80m, OCF 6-40m toimii taas. Ja lisäksi pieni tikku savupiipun hatun päällä, jolla voin vastaanottaa lentokoneiden tunnistus- ja paikkatietolähetteitä ja seurata rasperry PI:n näytöltä lentokonekarttaa ja nähdä ylitsemme lentävät koneet. Seuraavaksi täytyy hommata puuttuvat tarvikkeet spiderbeam kittiin, josko siitä saisi vielä yhden suuntaavan antenninkin lisäksi.
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti