16. toukokuuta 2020

Mitä 6v radioamatöörinä on antanut?

Radioamatöörilupa 2014

9.4.2014 minulle saapui silloisesta Viestintävirastosta (nyk. Traficom) Radioamatöörilupa, virallisesti suoritetusta ja läpäistystä perustason radioamatööritutkinnosta. 5v juhlallisuudet näyttää menneen elektroniikkaan tutustuessa ja nyt on jo seitsemäs vuosi käynnistynyt. Tuota enempää en nyt viranomaisen lupapaperia julkaise internetissa, kuin tuon kuvassa olevan otsikon :)

Olen poiminut tästä blogista joitain tärkeimpiä virstanpylväitä matkallani radioamatöörinä 6 vuoden aikana ja kommentoinut kutakin kohtaa muutamalla sanalla. Matka on ollut todella monipuolinen, rikas ja antoisa ja olen elänyt elinikäistä haavetta pikakelauksella alusta asti. Nyt olen ehtinyt sen verran jo kokea että ei tarvitse enää ahmia vaan nyt on voinut pysähtyä ja katsella ympärilleen. Ja se onkin saanut minut käyttämään aikaa ja laajentamaan radioharrastamista perinneradioihin ja DX-kuunteluun. Minulla se tärkeä juttu on 'radio' ja ainakin nämä kolme harrasteen aluetta tukevat hyvin toisiaan. Olen ns. kolmoiskansalainen eli SRAL, Suomen DX-Liiton sekä Suomen Radiohistoriallisen seuran jäsen. Tämän lisäksi yhteys 'radioon' sekä kiinnostukseni äänittämiseen tulee myös siitä että isoisäni Reino Korpio työskenteli Ylellä useamman vuosikymmenen ja oli Yleisradion Tehoston perustaja ja johtaja.

Tässä poimintoja 6v matkaltani radioharrastamisessa:

2014 (1.vuosi)
Toukokuu
Luvat kuntoon ja aalloille
- Melkoinen opetteluhan siinä oli että sekä määräysosa että tekninen osa tuli opeteltua. Kävin harjoituskysymyksiä läpi, katsoin Riihimäen kolmosten videot ja kävin suorittamassa tutkinnon. Läpihän se meni. Sitten oli kova odottaminen että Traficomilta sai viralliset paperit että sai luvan lähettää.
Ensimmäiset ulkomaan yhteydet workittu!
- Ensimmäinen ulkomaan yhteys oli Saksaan, sitten Kreikkaan ja sitten Hollantiin ja siitä sitten muualle maailmaan
Heinäkuu
Tähänastiset yhteydet (QSO) kartalla
- Parissa kuukaudessa oli tehty etäisyysennätys yhteydessä, Brasilia 10500km. Päinvastaisessa suunnassa Japani. Etelässä tuolloin etäisin yhteyteni oli St.Helenan saari eli saari, jossa Napoleon oli vangittuna.

Sen hetkiset qusot kartalla pari kuukautta aloittamisen jälkeen


2015 (2. vuosi)
Huhtikuu
SRAL edustajana Model expossa Messukeskuksessa
- Olin SRAL edustajana esittelemässä harrastustamme Model Expossa Messukeskuksessa. Samalla tuli liityttyä viereisen pöydän eli Suomen DX-liiton jäseneksi
Heinäkuu
OH2AAB kerhon Vapepa-toimintaan radiolahjoitus
- Sain hommattua silloisen yritykseni ja kumppaniyrityksen avulla Vapepa-toimintaan Lohjan Radioamatöörikerholle 10kpl Wouxun 2/4m käsikapuloita sekä Wouxun 2/4m
autoradion(tukiasemaksi).

Lahjoituksemme Vapepa toimintaan Lohjan radiokerholle


Elokuu
Peditio Levi-tunturilta
- Levitunturilta yhteyksiä, jotka tosin jäi parvekkeelta saatuun UK-yhteyteen. Tunturin päältä en saanut kusoa ollenkaan.

Ainoat Levin yhteydet tuli tältä parvekkeelta


2016 (3.vuosi)
Yleisluokkaan korotus T2 testin läpäisyn myötä
- Luin T2 testiin ja kävin suorittamassa sen päästäkseni perusluokasta yleisluokkaan. Nyt oli mahdollisuus käyttää linukkaa ja lähettää isommalla teholla kuin 120W
Helmikuu
PSK31 Digimode yhteys ensimmäistä kertaa
- PKS31. Ainoa kerta kun sitä testasin. Tänä päivänä ei kovin yleinen enää vaan enemmänkin vallalla on FT-8 ja sen variantit.
Maaliskuu
- Kalakukko-kisa 2016 - voitto 40m single luokassa
- Vihdoin voitto kilpailussa. Voitin Kalakukko-kilpailussa 40m single bandissa ensimmäisen sijan ja sain siitä diplomin. Eri luokkien voittajien kesken arvottiin kalakukko, mutta onni ei ollut arpajaisissa myötä, joten kalakukko jäi saamatta.

Kalakukko 2016 kisan voitto 40m Single Band osuudessa


Huhtikuu
Digitaaliset kellot Hamsackiin - elektroniikkarakentelua
- UTC aika on olennainen radioamatööriyhteyksissä ja minulta puuttui kello, josta sen olisi helposti nähnyt. Kiinasta tilasin elektroniikan rakennussarjat, joista rakensin kaksi kelloa, toinen UTC ja toinen Suomen aikaa. Onnistuneesta projektista tuli myös kipinä opiskella lisää elektroniikkaa.

Hamsack sai UTC digikellon


Toukokuu
ICOM IC-275H 2m multimode rigin hurinaongelman ratkaisu
- Elektroniikkahommat jatkuu ja nyt oli rigin hurinaongelman korjaus, joka onnistui.

Icom IC-275H hurinaongelma löytyi lopulta radion mikrofoniliittimen juotoksista


2017 (4. vuosi)
Helmikuu
Juotospappana Reaktori-tapahtumassa Messukeskuksessa
- Olin SRAL edustajana esittelemässä harrastustamme ja SRALia messukeskuksessa hiihtolomaviikolla. Jopa elektroniikan juottamista neuvomassa, vaikken siinä itsekään ole kovin taitavaksi ehtinyt kehittyä.
Kesäkuu
Peditiota Milanossa
- Pidin Yaesu-817ND:llä yhteyksiä Milanosta, puistonpenkiltä end-fed dipolilla, joka oli heitetty puiston puuhun. Ja ainoa onnistunut kuso oli sattumoisin Kauniaisten Kerholle

Peditio Milanossa


Heinäkuu
DMR: TUTUSTUMINEN JA PORTABLE-SETIN RAKENTAMINEN
- Ostin DMR-radion ja tutustuin DMR-radion ohjelmointiin ja yhteyksien pitoon. Rakensin DMR-portable setin, jossa hotspot-laitteen, langattoman reitittimen ja puhelimen internet-yhteyden avulla DMR-yhteys oli mahdollista ottaa mistä päin tahansa maailmaa

DMR portable setti


Marraskuu
Diamond W735 dipolin SWR ongelman ratkomista isänpäivänä
- 40/80m Trappidipolin taajuuden siirtymisongelmasta muodostui mielenkiintoinen foorumikeskustelu ja mittaus-operaatio, jossa apuja ja simulointeja tekivät amatöörikollegat ja ongelmakin näin lopulta selvisi

Trapin kastelua sadeveden simuloimiseksi mittauksessa


KotiQTH laitemäärän minimointia ja downshiftausta
-  Kun aikansa oli pikakelauksella harrastanut ja hankkinut eri aikakausien radioita, oli hamsackin pöytä lopulta tyypilliseen tapaan kuin radioseinä. Päädyin KX3:n oston jälkeen vähentämään radioiden määrää merkittävästi.

Rigi- ja laitevuorista (joista kuvassa vain pieni osa)...


Tähän


2018 (5. vuosi)
Helmikuu
FRAMIL 2018 Partiolaisten suurtapahtumassa SRAL edustamassa
- Partiolaisten suurtapahtumassa olin esittelemässä yhdellä aktiviteettipisteellä radioamatööriharrastusta KX3 rigin ja BuddyPole Deluxe dipoliantennin avulla.

Radioamatöörien esittelypiste partiolaisille Framil 2018 tapahtumassa Porin lentokentällä


2019 (6. vuosi)
Maaliskuu
Metsähovin Radio-observatorio vierailu 5.3.2019
- Radiokiinnostukseni ulottuu kaikkiin radion taajuusalueisiin. Yhteen sellaiseen alueeseen, eli n. 40Ghz, pääsin tutustumaan sekä DX-kuuntelijoille että Amatööreille järjestetyssä tilaisuudessa Metsähovin Radio-observatoriolla.

Metsähovin radio-observatorioon tutustuminen


- (Maaliskuussa liityin myös Suomen Radiohistoriallisen Seuran eli SRHS:n jäseneksi)
Toukokuu
Kideoskillaattorin taajuuden mittaaminen signaaligeneraattorin avulla
- Elektroniikan alueelta tutkin miten (tuntemattoman) kideoskillaattorin taajuusalue saadaan mitattua signaaligeneraattoria ja oskilloskooppia hyödyntäen.

Kideoskillaattorin taajuuden mittausta


IC-7300 Kansanradio
- Kiinnostuin ICOM 7300 radiosta sen digimode-workkimisen helppouden vuoksi. Koska radio oli jo niin monella hamilla niin esitin foorumilla kyselyn radion positiviisista ja negatiivisista puolista. Ja vastauksia tuli mukavasti. Kyselyn päätteeksi kirjoitin yhteenvedosta blogijutun ja ostin itselleni IC-7300 radion.

ICOM IC-7300 radio


Joulukuu
Kondensaattorin mittaaminen oskilloskoopilla
- Nyt elektroniikan puolella harjoiteltiin kondensaattorin mittaamista oskilloskoopin avulla

Kondensaattorin mittaaminen oskilloskoopilla


2020 (7. vuosi)
Tammikuu
Kidekoneen rakentaminen keskipitkille aalloille
- Kidekone opettaa radiotekniikan perusteita erinomaisesti. Kysymykseni perinneradiofoorumilla sai melkoisen kipinän ja kidekonerakentamisen buumin aikaiseksi. Ja tuli itsekin sellainen rakennettua, testattua ja kuvattua blogijutussa.

Kidekone valmiina ja toiminnassa


Maaliskuu
MAAILMAN RADIOPÄIVÄ 13.2. OODISSA YLE RADIO SUOMEN KANSSA
- Olimme kaikki 3 sisaryhdistystä (SRAL, Suomen DX-Liitto, Suomen Radiohistoriallinen Seura) , pitämässä Oodi kirjastossa Helsingissä Maailman Radiopäivää. Mukaan saimme Yle Radio Suomen vetämään myös radiolähetystä sieltä. Päivä oli mahtava radioharrastamisen monimuotoisuuden esittelypäivä.

Maailman Radiopäivä Oodissa - SRAL esittelypöytä


Aivan mahtava harrastus, joka vie mukanaan. Minulla harrastaminen on leventynyt. Eli oma radioharrastaminen ei nykyisin rajoitu pelkästään radioamatööriharrastamiseen. Perinneradioita, eli vanhoja putkiradioita on nurkat täynnä ja muutama työn alla. Kun amatööribandit tai antenni ei enää illalla vedä niin siirryn DX-kuunteluun. Harrastus on tuonut myös paljon uusia kontakteja ja mukavia tuttavuuksia.