Helsingin keskustakirjasto Oodi |
MAAILMAN RADIOPÄIVÄ 13.2. OODISSA
Vierailin ensimmäistä kertaa Helsingin keskustakirjasto Oodissa alkukesästä 2019. Ja pidin todella paljon näkemästäni. Ulkopuolelta kirjasto on monumentaalinen sekä suomalaisen puurakentamisen että arkkitehtuurin taidonnäyte. Ensimmäinen kerros lounaskahvioineen, mutta toinen kerros se vasta mielenkiintoinen olikin. Siellä on 3D-tulostimia, valokuvankäsittelytietokoneita, ompelukoneita, isoja tarratulostimia, T-paita painatusprässi, musiikkistudioita, neuvotteluhuoneita, pelihuoneita ja vaikka mitä muuta, ja kaikki tämä kenen tahansa käytettävissä. Eli kun tällainen on lähellä niin miksi enää omistaa niin paljoa, kun tarvittaessa pääsee käyttämään laitetta tai tilaa sen hetken kun sitä tarvitsee. Ja yläkerrassa suuri ja avara tila, jossa kirjahyllyt ovat niin matalia, että niiden yli näkee. Lattialla menee kirjoja kuljettavien robottivaunujen väylät. Oodi on nerokas esimerkki siitä mihin suuntaan ollaan menossa. Ja se on lisäksi aivan mahtava suomalainen arkkitehtuurin, digitaaliteknologian, innovaation ja yhteiskunnallisen kehityksen suunnannäyttäjä ja vetonaula. Oodin päivittäinen kävijätavoite on 10.000 kävijää. Vilinää siis on ja kun sijainti on näin keskeisellä paikalla niin turisteja myös riittää.
Olemme SRAL:ssa aktivoituneet parina viime vuotena Suomen DX-Liiton ja Suomen Radiohistoriallisen Seuran (SRHS) kanssa läheisempään yhteistyöhän muodostamalla heidän kanssaan yhteistyöryhmän. Työryhmässä on SRAL:sta itseni lisäksi ollut mm. Annika OH2HSJ ja Ronja, DX-Liiton puolelta Risto Vähäkainu, Pasi Rintamäki ja Suomen Radiohistoriallisesta seurasta (SRHS) Jorma Raita ja Heikki Marttila. Tätä yhteistyötä olen pyrkinyt osaltani SRAL markkinointitoimikunnan tekemisessä syventämään ja pidän sitä erittäin tärkeänä. Uskon että radioharrastuksemme tulee vaatimaan tulevaisuudessa sitä, että me radioharrastajat toimimme yhä tiiviimmin yhdessä. Silloin olemme isompia ja voimme paremmin edesauttaa harrastuksemme näkyvyyttä ja säilymistä. Sen sijaan että pyrkisimme jokainen toimimaan ja selviämään omina pienempinä ryhminämme, on hyödyllistä hakea synergiaetuja ja suurempaa näkyvyyttä yhdessä toimimisesta. Pidämme muutaman kerran vuodessa yhteistyöpalavereja, joissa suunnittelemme yhteisiä aktiviteetteja ja kehitämme yhteistä toimintaamme eteenpäin. Vierailemme myös pitämässä esityksiä toistemme tapahtumissa ja tiedotamme toisiamme tulevista aktiviteeteista, sekä pyrimme myös saamaan lehtijuttujamme toistemme lehtiin. Ja toki kukin seura voi saada lisäjäseniä sisarseurojen jäsenistä. Itse kuulun näistä jokaiseen, eli olen ns. 'kolmoiskansalainen' :)
Eräänä iltana törmäsin YK:n kasvatus- tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon sivuun https://en.unesco.org/commemorations/worldradioday, jossa mainostettiin Maailman Radiopäivää, jota vietetään joka vuosi 13. helmikuuta. Tuona päivänä juhlistetaan radiota ja sen merkitystä ihmisille sekä historiallisesti että nykypäivänä. Ajattelin että tuohan sopisi hyvin aktivoitumispäiväksi, sillä juuri tuo päivä on myös meille kaikille radioharrastajille yhteinen juhlapäivä. Niinpä seuraavassa yhteisessä kokouksessamme ehdotinkin, että voisimme kysyä pääsisimmekö Oodiin viettämään näkyvästi Maailman Radiopäivää ja esittelemään radioharrastuksiamme sisaryhdistystemme kanssa. Idea otettiin hyvin vastaan ja lupasin ottaa pallon asian tiedustelusta ja sopimisesta Oodin kanssa. Oodissa oltiin hyvin suopeita ehdotuksellemme ja sovimme päivän jolloin menisimme tutustumaan tiloihin ja katsomaan tarkemmin mitä tila meille mahdollistaisi. Kun tuo ennakkoon tutustumispäivä tuli, olin itse sairaana, mutta paikalle pääsivät onneksi kaikista osallistujaseuroista edustajat. Oodi lupasi pöytiä ja suuren näytön käyttöömme ja Markkinointitiimin ja Nuorisotiimin edustaja Otava OH3OT lupasi rakentaa yhteisen esityksen, joka voisi pyöriä näytöllä ja esitellä kaikkien kolmen yhdistyksen toimintaa. Esityksestä tulikin oikein hieno. Ja toinen samaisten tiimien edustaja Vilma OH2VT teki SRAL sivuille web-sivun mainostamaan tapahtumaa.
Yritin saada mukaan Yleisradiota, sillä mikä olisi hienompaa kuin se että olisimme esittelemässä sekä radioharrastajia että radiotyöläisiä samassa tilaisuudessa. Olin yhteydessä Radio Suomeen, josta tuottaja vastasi minulle, että sille päivälle oli jo suunniteltu muuta. Laitoin pyyntöjä myös muille YLEn kanaville, mutta en saanut niistä vastakaikua. Onneksi DX-Liiton Jukka Kotovirta oli saanut YLE-kontakteillaan viestiä Radio Suomeen ja lopputuloksena olikin että Radio Suomi ilmoitti tulevansa kanssamme Oodiin ja toivoi saavansa tehdä päivän aikana myös haastatteluja. Puolenpäivän aikaan Järviradio otti yhteyttä ja teki puhelinhaastattelun Risto Vähäkainun kanssa. Iltapäivällä sitten Radio Suomen Paavo Häikiö kiersi haastattelemassa ja kuvailemassa harrastuksiamme. Haasteltavina olivat SRHS:stä Jorma Raita ja Kauko Viitanen, SRAL:sta Era OH2CV ja SDXL:stä Risto Vähäkainu.
Radio Suomen Paavo Häikiö (oik) haastattelemassa Eraa OH2CV (kesk) ja Risto Vähäkainua (DX-Liitto) |
Kun tuo 13.2. torstai-aamu koitti, olimme sopineet vuorot, jotta saisimme koko päivän katettua niin että olisi kunkin seuran osalta kaksi henkilöä edustettuna. Se että tänä vuonna tämä osui arkipäivälle, oli hieman haastavaa aikataulullisesti, mutta SRAL toimistolta Ronja astui auttamaan meitä ja oli heti aamusta lähtien paikalla. Eran kanssa toimme aamulla edellisenä päivänä toimistolta haetut rekvisiitat, radioita, QLS-,kortteja, esitteitä ja näytelehtiä. Lisäksi toin BuddyPole antennin https://www.buddipole.com/debupa.html, joka mahtuisi hyvin sisälle ja seisoisi tukevasti omilla jaloillaan ja olisi herättämässä osaltaan huomiota. Era tuli aamupäivästä Ronjan avuksi ja Annika OH2HSJ iltapäivästä. SRHS ständillä oli Heikki Marttilan lisäksi Jorma Raita, joka oli tuonut aivan mahtavan kokoisen upean vuonna 1927 Helsingissä valmistetun vanhan radion esille. Se oli koko päivän ajan kuin magneetti, vetäen ihmisiä puoleensa :)
Jorma Raidan tuoma 1927 Suomessa valmistettu neutrodyne vastaanotin ulkomaan asemien kuunteluun |
Esillä olleen Neutrodyne vastaanottimen mainos omalta aikakaudeltaan |
Siitä hyödyimme kaikki, kun saimme ihmisiä sen avulla pysähtymään ja samalla he sitten alkoivat katsoa mitä muuta siellä on. DX-Liiton ständillä olivat Antti Hemmilä, Risto Vähäkainu ja Pasi Rintamäki ja heillä oli myös esillä vastaanottimia kiiltävine antenneineen.
Vierellämme oleva Radio Suomen pop-up studio, jossa Paavo Häikiö ja Anna Keränen tekivät lähetystä, oli tietysti aivan yhtälailla pysäyttävä magneetti ja toi mukavalla tavalla elo puheen ja musiikin myötä. Päivän aikana he kiersivät myös haastattelemassa meitä radioharrastajia ja olivatpa hienosti radio monessa mielessä näkyvillä ja kuuluvilla tuona juhlapäivänä!
Radio Suomi teki lähetystä Paavo Häikiön ja Anna Keräsen toimittamana |
Ständiemme äärellä kävi päivän aikana paljon ihmisiä, jotka saivat pikaopastuksen perinneradio-, radioamatööri- ja DX-kuunteluharrastukseen :) Olimme asettaneet SRAL osalta tavoitteeksemme rekrytä mahdollisimman paljon ihmisiä 25.2. SRAL toimistolla pidettävään harrastuksen esittelyiltaan. Koska Oodissa ei ollut tarkoituksenmukaista, eikä oikein mahdollista pitää tunnin tarkentavaa esitystä harrastuksestamme, ja demonstroida yhteyksien pitämistä, niin pyrkisimmekin houkuttelemaan kiinnostuneet toimistolle seuraavalle viikolle.
Pääsin töistä 16:00 aikoihin Oodiin ja Nuorisotiimistä Kati OH2FKX tuli myös heti kohta minun jälkeeni. Era ja Ronja lähtivät pitkän päivän jälkeen ja minä, Annika ja Kati jäimme sitten loppuillaksi. Kati hyödynsi koko tuon ajan neuloen, joka monelle amatöörille onkin jo tapahtumista tuttu näky, samalla kun kertoi harrastuksestamme kaikille kiinnostuneille. Melkoista moniprosessointia ja ihailtavaa aikaansaamista :) Näytelehden lisäksi mukaan lähti kiinnostuneille esite, joka kertoi tulevasta 25.2. esittelyillasta, luetteli Uudenmaan alueen kerhoja sekä lähiaikana olevat radioamatööritutkintoon tähtäävät kurssit. Illalla kävijämäärä jo selvästi hiljeni, mutta vielä löytyi kiinnostuneita. Päivän aikana olimme muistuttaneet harrastustemme olemassaolosta ja mahdollisuuksista todella montaa ihmistä, sillä paikka on niin keskeinen ja suosittu.
Kati OH2FKX ja Annika OH2HSJ SRAL ständillä Oodissa |
Tätä kirjoittaessani voin jo kertoa että Oodilaisista ständillä käyneistä paikalle 25.2. esittelyiltaan saapui vain yksi, mutta hän saikin sitten kaiken huomion ja pääsin koeponnistamaan tuota uutta SRAL esitystä hänelle :) Tulemme jatkamaan harrastuksen esittelyiltoja, mutta yhdistämme siihen jatkossa rekisteröitymisen, jotta paremmin voimme arvioida osallistuvien määrää. Sen asian unohdin kokonaan tältä ensimmäiseltä kerralta. Tämän esittelyilta-toimintamallin voi sitten myös laajentaa kerhoille, jotka voivat tehdä sitä paikallisesti ja houkutella näin uusia jäseniä liitollemme ja paikalliskerhoille.
Oodi-kokemus oli hieno, mukava ja opettavainen. Nämä kolme radioharrastusyhdistystä hitsautuvat aina vain paremmin toimimaan yhdessä ja näen harrastuksemme tulevaisuuden sen myötä vahvempana ja valoisampana. Ensi vuonna taas sama uudelleen, ja se onkin sitten onneksi lauantai-päivä. Sitä ennenkin tietysti ehditään tehdä paljon muuta yhdessä, kuten yhteisesiintyminen jälleen seuraavan kerran 16.5. Ilmatorjuntamuseolla Tuusulassa.
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti