OH2DD portable aseman testausta - Yaesu 857D ja RM Italy HLA 300 plus linukka akkuvirralla |
Olin syksyllä ostanut käytettynä itselleni RM Italyn linukan HLA300 plus, joka on siis 300W linukka. Tuo linukka on tarkoitettu käytettäväksi 13.8V jännitteellä, joten se sopii erinomaisesti myös akkukäyttöiseksi linukaksi - tosin ampeerivaatimus täydellä teholla on 40A, mutta toisaalta eihän se mikään ehdoton vaatimus ole, se vain pienemmillä ampeereilla lähettää myös pienempää tehoa. Se ei sinänsä minua haittaa, jos siitä 150-250W saan QRP rigeillä tarvittaessa. Eli saan 5-15W maksimissaan antavan rigin muutettua parinsadan watin rigiksi tämän linukan avulla, jos niin haluan.
RM Italy HLA 300 plus linukka ja virransyöttökaapelit |
Halusin testata minkälainen setup olisi portable asema jossa olisi linukka mukana. Tuota linukkaa varten tarvitaan ohjausjännitteeksi 2-20W SSB:llä, eli hyvin pienellä teholla linukkaa pystyy ohjaamaan. Esim myös rigini Yaesu 817ND ja Elecraft KX3 sopivat erinomaisesti sen kaveriksi. Tällä kertaa testasin sitä Yaesu 857D radiolla, josta pudotin vain lähetystehon jonnekin 5W tietämille.
Linukalla oma isompi akku terassin lattialla ja 857D radiolla pienempi pöydällä |
Halusin tästä setupista akkukäyttöisen. Mutta koska linukan virrankulutusvaatimus on niin suuri niin otin sille dedikoidun 'hupiakun' joka on käytännössä umpinainen veneakku, jonka olen laittanut erikseen Motonetista löytyvään akkukoteloon. Radiota varten minulla oli pöydällä pienempi ja 'kevyempi' (3,5kg) 15Ah pienoisakku, jossa apikoliitinlähdöt (tämäkin aikanaan Motonetista hommattu, mutta näköjään web-kaupassa tällaista ei enää löydy). Näiden akkujen yhteispaino on sen verran iso että käytännössä tällä setillä mennään peditiolle autolla ja autosta näitä eri raahata muutamaa kymmentä metriä kauemmaksi :) Tai sitten on ainakin otettava vähän tukevammat olutkärryt mukaan millä tuon isomman akun kuljettaa ja on myös löydyttävä tasainen mukava polku jota pitkin kärryä voi vetää.
Antennina armeijan kevyt kenttämasto jossa 40/80m dipoli |
Antennina minulla oli armeijan kevyeen kenttämastoon nostettu 40/80m dipoli, jonka syöttöpiste oli n. 7m korkeudella.
Olinpa vielä varmuudeksi laittanut counterpoisen (eli vastamaan) syöttökaapelin antenniliittimeen |
Tuli todistettua itselleni että kyllä sen linukankin saa tarvittaessa toimimaan peditiolla jos siihen tulee tarve. Virtaa tosin tarvitaan enemmän ja virtalähde ei pysy niin pienenä ja kevyenä kuin QRP yhteyksissä. Mutta tällainenkin vaihtoehto on olemassa, jonka voi ottaa vaikka auton peräkonttiin varuilta mukaan, jos ei QRP:nä millään saa yhteyksiä ja kokee tärkeäksi saada edes jollain tehoilla yhteyksiä.
Tässä vähän videota kusosta jonka pidin Joukon OH2UN kanssa.