1. lokakuuta 2017

Armeijan kevyt kenttämasto peditiokäyttöön


OH2DD Armeijan masto vielä matkahuoltoa varten pakattuna
Armeijan masto matkahuollosta tulleena
Halusin löytää peditiota varten maston joka olisi riittävän kevyt, tarpeeksi lyhyt sopiakseen auton sisään ja jonka voisi pystyttää yksin. Kyselin sellaisen perään ja sainkin vastausta että sellainen olisi ostettavissa. Hinta ei ollut mikään paha joten kaupat tehtiin. Kyseessä oli Norjalaisvalmisteinen n. 9m korkea armeijan kevyt alumiininen kenttämasto. Masto tuli matkahuollon kautta ja kun näin paketin niin ajattelin että tämä saattaa näyttää epäilyttävältä kun tällainen ehkä vähän eksoottisemman näköinen kaveri hakee tuollaista lähes singon näköistä vekotinta :) Mutta luovuttivat sen sentään minulle eikä swatteja ilmaantunut ovista ja ikkunoista :)

(Norjan) Armeijan kevyt kenttämasto
Norjalainen armeijan kevyt kenttämasto pakattuna
Maston jalassa on muovilevy joka estää putkea uppoamasta maahan
Mastossa on yksi pidempi n. 1,6m pätkä joka toimii alimmaisena pätkänä ja johon kiinnittyy alustan ja putken väliin n15cm pyöreä muovilevy estämään putken pureutuminen maahan. Sen jälkeen on 1,2m pitkiä jatkopätkiä jotka kiinnittyvät tiiviisti toisiinsa kiinni.

OH2DD Radioamatööri kenttämaston kappaleiden välinen liitäntä
Kenttämaston kappaleiden välinen liitäntä
Kenttämastossa tuli haruksia varten sellainen kuminen kiinnike joka pujotettiin halutulle korkeudelle ja siihen kiinnitettiin harukset. Muutaman päivän sitä katselin kun siinä oli useampi harus kiinni että venyy vähän turhan paljon ja ennenpitkää tulee joku kohta pettämään siitä ja sitten kaatuu masto :) Ostin pakoputken kiinnittämiseen käytettäviä U-muotoisia kiinnikkeitä kaksi kappaletta ja laitoin ne toisiinsa nähden 90 asteen kulmaan ja kiinnitin 2 harusta toiseen ja 2 toiseen. Haruksia minulla on siis tuossa mastossa vain yhdellä korkeudella - se riittää tämän mittaiseen mastoon.

Masto näyttää tästä kulmasta kyllä korkealta vaikka se ulottuu vain hieman alle 10m :)
Nostin maston pystyyn ennen lopullista paikkaa nähdäkseni miltä se näyttää ja minkä verran se painaa eli saako sen yksin pystyyn. Pelkillä käsivoimilla ei saanut maston juuresta nostamalla (kuin onkea nostaisi ylös) mikäli kaikki pätkä olivat kiinni. Niinpä jätin 1 pätkän pois ja otin toisen käsipari avuksi. Yksinkin se menisi mutta silloin täytyisi pelata haruksilla eli kiinnittää pari harusta toiselle puolella maahan ja sitten nostaa sitä sen verran että pääsee vetämään toiseen suuntaan kolmannesta harusnarusta. Ja maston jalan pitäisi silloin olla pienessä montussa. Tällä kertaa nostimme maston pystyyn ja ujutimme sen aurinkovarjon metalliseen jalkaan joka oli vielä ankkuroitu vähän isommilla puutarhalaatoilla.

Dipolin baluni kiinnitettynä metallikoukulla putken avoimen yläpään reunaan

Masto pystytettynä
Kiinnitin mastoon 40m/80m kaupallisen Diamondin dipolin ja 1,5kW kestävän balunin. Ne on putken päässä metallikoukulla 'roikkumassa' eli ei mitenkään kiinteästi ruuvattuna. Pelkkä dipoli balunin kanssa painaa jo sen verran että ne meinaa vääntää mastoa hieman vinoon ja haruksia tarvitaan. Kovin paljon painoa tuollaiseen mastoon ei voikaan laittaa speksienkään mukaan. Jo pelkkä alumiiniyagi olisi liian painava tähän mastoon, eli enemmänkin tämä masto toimii joko dipolien tukipisteenä tai sitten vertikaaliantennina jos kiinnittäisi maston varteen antennilangan.

Masto on ajanut hyvin asiansa tarjoten korkeamman tukipisteen kuin mitä tontiltani luontaisesti löytyy (kunnes ehkä joskus tuo ristikkomasto näkee itsensä vertikaaliasennossa, jolloin päästään jonkin verran korkeammalle). Samalla se on ollut osoitus siitä että tällä mastolla on mahdollista saada peditioasema pystyyn melkein missä tahansa, kunhan vain maahan pystyy kiinnittämään vaarnoja. Siihen tarkoitukseen toki on myös vahvennettuja lasikuituteleskooppimastoja, jotka toimivat kuten teleskooppionget. Ne ovat kevyempiä ja sellaisia meinaan testata vielä erikseen. Toisaalta tämä masto, koska on alumiinia, kestää tuossa pihalla vaikka talven läpi.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti