4. kesäkuuta 2017

Yaesu 817ND portable QRP asema

Kokonaisuuden ja osakomponenttien kytkemistä ja suunnittelua portable QRP-asemalleni
Kokonaisuuden ja osakomponenttien kytkemistä ja suunnittelua portable QRP-asemalleni


Pidemmän aikaa minulla on ollut haaveena saada rakennettua toimiva portable radioasema. Sen tulisi olla mahdollisimman kevyt ja helppo liikuteltava ja asema tulisi olla helppo pystyttää. Sain hommattua jokin aika sitten käytettynä Yaesu 817ND QRP rigin, eli sen lähetysteho on maksimissaan 5W. Tuon rigin ehdottomia etuja ovat se että se on all-band multimode radio eli pääsen sillä sekä toistimille että voin pitää HF-qusoja. Ja puheen (SSB) lisäksi siitä löytyy myös digimodet ja CW tuki. Tämän lisäksi tärkeänä tekijänä on että siinä on sisäänrakennettu akku. Sain siihen hommattua Jyrkiltä (https://www.koneita.com/erikoistuotteet/tuotteet/ham/mainham.htm) originaalia isomman akun - ei niinkään kooltaan kuin kestoltaan, eli 3000mAh akun vs. alkuperäinen 1400mAh akku. Lisäksi siihen tuli mukaan LDG:n Z-817 antennituneri, jota tarvittaisiin lanka-antenneissa HF:llä.

3000mAh lipoakku
3000mAh lipoakku. Kuvassa näkyy myös latauskaapeli kiinni
erillisessä latausliittimessä joka korvaa alkuperäisen liittimen käytön
LIPO-akun oma laturi
LIPO-akun oma laturi


Kun radio ja tuneri ja akku oli ok niin tarvittiin vielä antenni. Minulla on multiranger vertikaali, mutta se lyhimmilläänkin on n. 80cm ja ei mahdu matkalaukkuun. Lisäksi vertikaalit tuppaavat olemaan häiriöherkempiä. Niinpä aloin katselemaan minkälaisia lanka-antenneja löytyisi. En ollut kovin innoissani dipoleista, sillä ne yleensä vaativat vähintään 2 tukipistettä. Minua kiinnosti tässäkin kohtaa mahdollisimman helppo antenni, jonka käytännössä toisen pään voisi heittää puuhun tai nostaa onkivavalla ylös ja alkaa workkimaan. Kahden tukipisteen, saati kolmen, löytäminen korkeammalta on aina hankalampi juttu kuin yhden.



Löysinkin tällaisen antennin speksit täältä ja aloin rakentamaan samanlaista. No ihan samaa en saanut aikaan, sillä ohjeissa oli 2 ferriittirengasta, mutta minulla oli vain yksi. Niinpä kiersin koaksiaalia vain yhden ferriitin ympärille 7 kierrosta - arvellen sen olevan riittävästi - ja yritin päästä suunnilleen niihin mittoihin mitä ohjeessa oli. Mutta minulle jäi vähän epäselväksi ohjeessa juuri se että oliko ferriittirenkaisiin kierretty koaksiaalikaapelin osuus sisällytetty kokonaismittaan vai ei. Joten minun antenni olisi suunnilleen sinnepäin, ei ihan sentilleen sama kuin ohjeessa. Antennin toiseen päähän  tulisi HF-liitin ja toiseen paino (sidoin pultin toiseen päähän painoksi) jonka avulla langan heittäminen olisi helpompaa.

KE4PT OCEF Päästä syötetty dipoli pakattuna
KE4PT OCF Päästä syötetty dipoli pakattuna

Ferriittirengas häiriönpoistajana
Ferriittirengas häiriönpoistajana


Antennin testauksen tein takapihallani heittäen antennilangan läheiseen puuhun, joskin käsin heittämällä en saanut sitä jäämään juuri 4m korkeammalle. Sitten ripustelin sitä terassin kaiteille siten ettei se ottaisi maahan vaan että se suurimmaksi osaksi kulkisi ilmassa. Katsoin mitä antennianalysaattori näytti ja se näytti ihan siedettäviä SWR arvoja 20m taajuusalueella (taisi olla siinä 1.3-1.5 välillä). Kiinnitin toisen pään tuneriin ja tunerista sitten lyhyt koaksiaalikaapeli radioon. Sitten radio 20m (14.250Mhz) taajuuden tuntumaan ja kuulostelemaan kuuluuko mitään. Ja kuuluihan sieltä. Kuuleminenhan on yleensäkin helppoa, siihen käy melkein mikä hyvänsä lanka, mutta lähettäminen ja kuuletuksi tuleminen onkin sitten se tarkempi juttu. Kuulin hyvin kaverin indonesiasta, mutta hän ei kuullut minua. Ajattelinkin että no tämä olisikin jos 5W:lla ja 4m korkeudella olevalla antennilla juttelisin samantien indonesiaan. No se ei ihan toteutunut, mutta Ukrainaan (raportti minulle päin 5/8) sain yhteyden, samoin Kroatiaan (5/9).

Portable QRP asema testissä takapihalla
Portable QRP asema testissä takapihalla

Radio, Tuneri ja antennianalysaattori(Radion alla)
Radio, Tuneri ja antennianalysaattori(Radion alla)



Joka tapauksessa testattu oli ja todettu toimivaksi ja niinpä pakkasin rigin reppuun kaikkine tarpeineen odottamaan tulevia reissuja. QRP asema olisi valmiina.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti