15. tammikuuta 2017

Antenniparannuksia tietysti talvikelissä

Vanhan itsetehdyn balunin oli aika siirtyä tehokestorajoituksen vuoksi
Tämän vanhan itsetehdyn OCF dipolin balunin tuli aika siirtyä tehokestorajoituksen vuoksi pois uuden balunin tieltä

Viime kesänä tilasin uuden balunin, jotta saisin linukalta ajettua suunnilleen 1kW tehoja ulos ja baluni kestäisi sen. Jotta balunin saa vaihdettua niin OCF dipoli on laskettava alas toisesta päästä kiinnitysnaruja löysäten ja 8m onkivavalla tarvittaessa auttaen painamalla dipolia alas. Vaihdoin balunin kesällä ja nostin takaisin ylös, jossa on aina oma hommansa. Siinä joutuu kiristämään useaan kertaan vähän kerrassaan lisää ja avittamaan taas onkivavalla tukinaruja siirrellen ettei dipoli koskettaisi matkalla oksiin. Kun kesällä olin saanut dipolin takaisin ylös ja mittasin antennin miniVNA PRO antennianalysaattorilla, oli tulokset aivan pielessä. En ymmärtänyt miten se on mahdollista. Ei balunin pitäisi vaikuttaa niin että taajuus'dipit' eli mitkä taajuuden ovat optimaalisimpia ja missä kohden. Kaikki mittaustulokset oli päin honkia ja pahasti.

Laskin dipolin takaisin alas, tarkistin kiinnitykset ja nostin uudelleen ylös ja tulos oli yhä sama. Sitten aloin jo kokeilemaan että onko vaikutusta sillä jos pidennän tai lyhennän balunia, ja silloin minun olikin tehtävä se jo molemmista päistä, eli joudun laskemaan dipolin molemmat päät alas. Tätä teinkin sitten ainakin 10 kertaa kunnes kyllästyin ja laitoin vanhan itsetehdyn balunin takaisin ja homma toimi taas. Uusi baluni oli sellainen muoviin valettu, mitä ei saanut auki. Kun sitä ravisteli niin sen sisältä kuului kolinaa ja epäilykset heräsivätkin nyt ensimmäistä kertaa siihen että ehkä baluni onkin viallinen. Laitoin viestiä Utecille josta Jyrki lähetti samantien uuden. Olin kuitenkin jo tähän mennessä kyllästynyt laskemaan ja nostamaan balunia ja uusi viallisen tilalle saapunut baluni jäi odottamaan uutta inspiraatiota.

No puoli vuotta siinä meni ja kun hyvät antenninparannuskelit (eli talvi) tuli, niin päätin vaihtaa balunin. Kokemusta oli jo siitä dipolin alaslaskemisesta ja ei aikaakaan niin olin jo irrottamassa vanhaa balunia. Uusi baluni, jossa oli apikoliittimet valmiina oli jäisellä apupöydällä odottamassa, samoin vartavasten ostetut apikopihdit, kun olin kyllästynyt niihin halpapakkausten ohuisiin pihteihin jotka lähinnä leikkasivat apikot kahtia. Yleiselektroniikasta kävin ostamassa viime syksynä parit erikokoiset apikopihdit, toiset normaalikokoisempiin ja yhdet järeisiin apikoliittimiin, kuten esim. 16mm2 maadoituskaapeliin kiinnitettäviin liittimiin.

Baluninvaihdon työalusta. Vanha uusi baluni ja omatekemä baluni vielä kumpikin testien jäljiltä kiinni dipolissa
Baluninvaihdon työalusta. Vanha uusi baluni ja omatekemä baluni vielä kumpikin testien jäljiltä kiinni dipolissa

Kunnolliset apikopihdit
Kunnolliset apikopihdit, jotka hommasin kun olin katkonut halvoilla pihdeillä riittävän monta liitintä ja satuttanut käden puristaessani ohuita pihtejä kaikin voimin :)


Baluninvaihtotehtävää vaikeutti se että kaapeleissa oli vielä jonkin verran jännitystä sen roikkuessa alhaalla ja varoin ettei kaapelit pääsisi kumpaankaan suuntaan irti ja kelautuisi ylös puuhun. Niinpä irrotin vanhasta balunista apikoliittimen ja koska se oli liian iso uuteen baluniin niin irrotin vanhan apikon puristelemalla sitä kärkipihdeillä sen verran että sain sen löystymään ja onnistuin vetämään sen kaapelista irti. En halunnut katkaista kaapelia etten lyhentäisi sitä ja vaikuttaisi taajuusalueisiin. Niinpä kun olin irrottanut yhden kaapelin niin lähdin kiinnittämään sitä uuteen baluniin pitäen samalla vanhaa balunia ja kaapeleita käsissäni. Siinä sitten kieli keskellä suuta uusi apiko kaapeliin kiinni ja sitten kiinnittämään sitä uuteen baluniin. Mutta eihän se niin onnistukaan, apiko kun ei mahdu vedonpoistoon tehdyn kiinnityskohdan rei'istä. Niinpä piti irrottaa se ainokainen apiko (minulla ei ollut varalla samankokoisia) ja pujottaa kaapeli ensin vedonpoistoreiästä ja tehdä siihen löysä solmu etten lyhentäisi antennia. Sitten apiko kiinni. Ja sitten sama toisen kaapelin kanssa. Ja tässä kohtaa täytyy ikävä kyllä sanoa että 'täsmälleen sama'. Eli jostain mielenhäiriöstä johtuen kiinnitin taas apikon ennen kuin olin vienyt kaapelin ensin vedonpoistoreiästä läpi. Eikö se sanonta mene jotenkin niin että tyhmästä päästä kärsii koko ruumis :) Ja eikun taas apikoa irrottamaan. Ja onnistuin tietysti tämän liittimen pudottamaan lumeen, josta se onneksi vielä löytyi.

Dipolin toisen puolen kaapeli kiinnitettynä
Dipolin toisen puolen kaapeli kiinnitettynä yrityksen ja erehdyksen kautta

Balunin antennikaapelin vedonpoiston solmut
Antennikaapelin vedonpoiston solmut jätin löysiksi jotta ne ei vaikuttaisi liikaa antennin 'sähköiseen pituuteen'

vulkanoituva teippi suojaamaan syöttökaapelia vedeltä
Lopuksi vielä vulkanoituva teippi suojaamaan vedeltä. Se tulee kiertää alhaalta ylöspäin, jotta vesi ei pääse teipin väleihin.

Vihdoin oli kaapelit kiinni ja sitten vain vetämään dipolia takaisin ylös. Se on sellaista edestakaisin juoksemista. Kun antennikaapelin on saanut kiristettyä niin kireäksi kuin sen apunarusta vetämällä saa, on aika mennä onkivavalla oikomaan tukinaruja kohdalleen, heiluttamaan dipolia että se nousee joidenkin oksien yläpuolelle eikä kanita niihin. Ja sitten taas kiskomaan ja kiristämään lisää. Niin kauan kunnes näyttää siltä ettei sitä dipolia sen ylemmäs ja kireämmälle saa.

Uusi dipoli paikallaan ylösvedettynä
Uusi dipoli paikallaan ylösvedettynä


Kun dipoli oli ylhäällä, jopa vähän korkeammalla kuin aluperin, olikin aika tulla sisälle mittaamaan antennin toimivuutta uuden dipolin kanssa. Irroitin antennikytkimestä suoraan antennille menevän syöttöjohdon josta mittaisin. Eli jätin kaikki tunerit ja muut välijohdot pois mittauksesta. Mahdollisimman vähän muuttujia matkalle. Aloitin katsomasta miltä HF näyttä, eli näkymä jossa näytetään kaikki taajuudet. Siitä saa yleiskuvan että onko ne siistin näköisiä ja suunnilleen tasaisin välein alas 'dippaavia' käyriä vai sellaista sähköisen näköistä sykkyrää joka kertoisi että jotain on pahasti vialla. Hyvältä näyttä.

Koko HF alue mitattuna
Koko HF alue mitattuna. Näyttää ihan siltä kuin pitääkin


Sitten mittaisin 20m (14Mhz) alueen jolla tämä OCF dipoli on käytännössä optimoitu. Se näytti n. 1,2 SWR, eli oikein hyvä. Koko 20m SSB (Puhe) alueen SWR olisi 1,2-1,5 välillä, joka on hyvä. Sitten aloin mittailemaan muita alueita ja 40m alue (7Mhz) oli toiseksi paras alue. Sekin on hyvä uutinen sillä se bandi on siitä hyvä että kun 20m alkaa painumaan iltaa kohden niin 40m kantaa vielä pitkään.

20m (14Mhz) alueelta antennianalysaattorin mittaustulos
20m (14Mhz) alueelta antennianalysaattorin mittaustulos

40m (7Mhz) alueelta antennianalysaattorin mittaustulos
40m (7Mhz) alueelta antennianalysaattorin mittaustulos

80m (3.5Mhz) alueelta antennianalysaattorin mittaustulos
80m (3.5Mhz) alueelta antennianalysaattorin mittaustulos

160m (1.8Mhz) alueelta antennianalysaattorin mittaustulos
160m (1.8Mhz) alueelta antennianalysaattorin mittaustulos

15m (21Mhz) alueelta antennianalysaattorin mittaustulos
15m (21Mhz) alueelta antennianalysaattorin mittaustulos. Tätä ei saa välttämättä korjattua edes tunerilla

20m (14Mhz) alueelta antennianalysaattorin mittaustulos kun tunerilla viritetty
20m (14Mhz) alueelta antennianalysaattorin mittaustulos kun tunerilla viritetty parhaaseen mahdolliseen tulokseen


Balunissa oli myös ostettuna sellainen ferriittirenkaista  tehty häiriöpoisto, eli n. 40cm pitkä syöttökaapelin pätkä joka lähtee suoraan balunista ja jota ympäröi koko matkalta ferriittirenkaat. Sen tilasin valmiina. Hyvällä tuurilla tuollainen 'kuristin' voi poistaa useammankin desibelin pohjahäiriöistä. Äkkiseltään en osaa sanoa vähenikö pohjakohinat, sillä kelit muuttuvat päivittäin ja satunnaisten vaikutusten poistaminen laskuista on hankalaa, mutta ei siitä kuristimesta haittaakaan varmasti ole.

Ferriittikurstintanko häiriöitä poistamassa
Ferriittikuristintanko häiriöitä poistamassa


Tavoitteena oli vaihtaa baluni joka kestää 1kW tehot ja se on nyt onnistuneesti tehty. Ja koska antennityöt tehtiin talvella, kevyessä lumisateessa, voin odottaa antennista tulevan hyvä :) Sillä olen kuullut usein että parhaat antennit tulee niistä jotka tehdään räntä- tai vesisateessa tai muuten mahdottomissa sääoloissa. Aurinkoisella kesäkelillä homma olisi ihan liian helppoa :)

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti