22. joulukuuta 2017

Yaesu FT-857 ja RM Italy HLA 300 plus portable aseman testaus


OH2DD portable aseman testausta - Yaesu 857D ja RM Italy HLA 300 plus linukka akkuvirralla


Olin syksyllä ostanut käytettynä itselleni RM Italyn linukan HLA300 plus, joka on siis 300W linukka. Tuo linukka on tarkoitettu käytettäväksi 13.8V jännitteellä, joten se sopii erinomaisesti myös akkukäyttöiseksi linukaksi - tosin ampeerivaatimus täydellä teholla on 40A, mutta toisaalta eihän se mikään ehdoton vaatimus ole, se vain pienemmillä ampeereilla lähettää myös pienempää tehoa. Se ei sinänsä minua haittaa, jos siitä 150-250W saan QRP rigeillä tarvittaessa. Eli saan 5-15W maksimissaan antavan rigin muutettua parinsadan watin rigiksi tämän linukan avulla, jos niin haluan.

RM Italy HLA 300 plus linukka ja virransyöttökaapelit

Halusin testata minkälainen setup olisi portable asema jossa olisi linukka mukana. Tuota linukkaa varten tarvitaan ohjausjännitteeksi 2-20W SSB:llä, eli hyvin pienellä teholla linukkaa pystyy ohjaamaan.  Esim myös rigini Yaesu 817ND ja Elecraft KX3 sopivat erinomaisesti sen kaveriksi. Tällä kertaa testasin sitä Yaesu 857D radiolla, josta pudotin vain lähetystehon jonnekin 5W tietämille.

Linukalla oma isompi akku terassin lattialla ja 857D radiolla pienempi pöydällä

Halusin tästä setupista akkukäyttöisen. Mutta koska linukan virrankulutusvaatimus on niin suuri niin otin sille dedikoidun 'hupiakun' joka on käytännössä umpinainen veneakku, jonka olen laittanut erikseen Motonetista löytyvään akkukoteloon. Radiota varten minulla oli pöydällä pienempi ja 'kevyempi' (3,5kg) 15Ah pienoisakku, jossa apikoliitinlähdöt (tämäkin aikanaan Motonetista hommattu, mutta näköjään web-kaupassa tällaista ei enää löydy). Näiden akkujen yhteispaino on sen verran iso että käytännössä tällä setillä mennään peditiolle autolla ja autosta näitä eri raahata muutamaa kymmentä metriä kauemmaksi :) Tai sitten on ainakin otettava vähän tukevammat olutkärryt mukaan millä tuon isomman akun kuljettaa ja on myös löydyttävä tasainen mukava polku jota pitkin kärryä voi vetää.


Antennina armeijan kevyt kenttämasto jossa 40/80m dipoli
Antennina minulla oli armeijan kevyeen kenttämastoon nostettu 40/80m dipoli, jonka syöttöpiste oli n. 7m korkeudella.


Olinpa vielä varmuudeksi laittanut counterpoisen (eli vastamaan) syöttökaapelin antenniliittimeen

Tuli todistettua itselleni että kyllä sen linukankin saa tarvittaessa toimimaan peditiolla jos siihen tulee tarve. Virtaa tosin tarvitaan enemmän ja virtalähde ei pysy niin pienenä ja kevyenä kuin QRP yhteyksissä. Mutta tällainenkin vaihtoehto on olemassa, jonka voi ottaa vaikka auton peräkonttiin varuilta mukaan, jos ei QRP:nä millään saa yhteyksiä ja kokee tärkeäksi saada edes jollain tehoilla yhteyksiä.

Tässä vähän videota kusosta jonka pidin Joukon OH2UN kanssa.



16. joulukuuta 2017

KotiQTH laitemäärän minimointia ja downshiftausta

QTH rigimuuri ennen

Jo 10 vuotiaasta asti ollut haaveeni radioamatööriharrastuksesta toteutui vasta 34v myöhemmin. Sain radioamatööriluvan huhtikuussa 2014.  Tämä johti siihen että elin harrastustani muutaman vuoden käytännössä pikakelauksella. Olihan kiinniotettavaa, kokematta olevia asioita ja opittavaa niin paljon. Ja sehän tarkoittaa myös sitä että laitteita kertyi enemmän kuin yksi ihminen ehtii käyttämään. Tämä on myös usein kuva - ihan käytännössäkin (katso QRZ kuvia) - radioamatööristä. Yleensä kuvissa oleva amatööri on erilaisten radiolaitteiden ympäröimä. Sellaista QTH:ta rakensin itsellenikin. Minulla oli useita rigejä, joista päärigiksi muodostui Yaesu FT1000MP Mark V. Oli muitakin kuten TS-2000 joka oli ensimmäinen rigini, Yaesu FTDX1200, FT 817ND ja FT 857D, Drake TR7, Icom 275H. Pari putkilinukkaa ja pari poweria ja muuta tilpehööriä. Kunnes ostin KX3:sen peditiokäyttöä varten. Huomasin sen olevan ihan älyttömän hyvä rigi myös KotiQTH käytössä. Sherwoodin listallakin se on 7. sijalla ja vain murto-osalla K3/K3S hinnasta. Muutamassa päivässä se jo syrjäytti käytännössä kaikki muut HF rigini. En nähnyt enää syytä käyttää muita HF rigejäni ja mieleeni tuli amatööreille hyvin epätyypillinen ajatus myydä jotain pois :) Hyvin pian olinkin myynyt jo monta rigiä iloisille uusille omistajille ja nyt laitteistoni näytti tältä:

QTH rigimuuri jälkeen. KX3, 300W transistorilinukka, automaattituneri ja poweri.
Tätä kirjoittaessa on vielä pari putkilinukkaa ja 817ND myymättä. 857D täytyy ehkä jättää, koska se on ainoa 100W rigi mitä minulta enää löytyy ja sillä pystyy olemaan myös 2m/70cm toistimiin yhteydessä. Olen huomannut etten tarvitse rigimuuria ympärilleni vaan kun minulla on yksi todella hyvä rigi, niin pärjään sillä. Ja koska peditiot ovat myös lähellä sydäntäni niin kun tämä samainen rigi voi olla sekä QTH että peditiorigi niin radioita tarvitsee vielä vähemmän. Koska radioamatöörihistoriani oli niin lyhyt ja tuore niin oli hyvä tulla tutuksi useampien eri valmistajien rigimallien kanssa. Mutta nyt muutaman vuoden jälkeen alkaa jo hahmottua mitä ja millä haluan harrastaa. Ja kun laitteet on muuttanut rahaksi niin sehän mahdollistaa myös uusien laitteiden ostamista jos siihen tarve tulee. Laitteista luopuminen on tuntunut loppujen lopuksi paljon vähemmän pahalta kuin ensin pelkäsin.

Olen myynyt myös elektroniikkapuolen laitteeni. HP Spektrianalysaattorin, HP oskilloskoopin,  HP labrayleismittarin ja HP signaaligeneraattorin. Pöytä on tyhjentynyt kummasti. Syynä näiden myyntiin oli olematon käyttö, ja jos jotain ei käytä niin se käytännössä kannattaisi myydä pois. Niin vain ei yleensä tule tehtyä. Jätin itselleni hyvän juotinaseman sekä laadukkaan yleismittarin ja labrapowerin. Luulenpa niillä pärjääväni aika pitkälle. Sitten jos näyttää siltä että tosissaan alan tarvitsemaan jotain eikä kerhoilta löydy tarvitsemaani niin harkitsen ostamista (esim. oskilloskooppi). Mutta ennen sitä mennään näillä.

Tähän asti ainoa uusi hamilaite jonka olen ostanut on ollut 857D koska sitä ei millään tullut käytettynä vastaan. Kaikki muut olen aina ostanut käytettynä ja kaikki on toiminut hienosti. Ja kaiken on saanut sen myötä myös paljon pienemmällä rahalla. Ja se on mahdollistanut sen että tavaraa on pystynyt hankkimaan enemmän. Minun kohdalla kuitenkin tällä hetkellä vähemmän näyttäisi olevan enemmän, nyt kun alun huumasta on päässyt ja tiedän enemmän kuin aloittaessani :)

9. joulukuuta 2017

LIFEPO 10Ah 1,2kg akku peditiokäyttöön

Lifepo4 akun myynti-ilmoitus Aliexpressissä
Peditiosetin rakentaminen ja ylläpitäminen on jatkuvaa optimointia. Sekä kuljetettavan tavaran määrä, koko ja paino on saatava mahdollisimman pieneksi. Tähän asti minulla on ollut 'harrasteakku' eli AGM akku jonka kapasiteetti on ollut 15Ah. Tuo akku ei ole kovin iso 15x9.5x9.5cm, mutta painaa 3,5kg ja tekee siitä jo vähän liian painavan repussakin kannettavaksi. Olen seuraillut LiPo akkuja, mutta minulla on ollut sellaisia lennokkia varten 400mAh kokoisina ja yhden sellaisen olen onnistunut kärventämään niin että savu nousi ja johdot alkoi sulaa. Joten suhtaudun niihin todella suurella varauksella. Kun sellainen syttyy niin sitä ei juuri pysäytä mikään, edes tukahduttaminen, koska se tuottaa palaessaan itse happea. Mutta nyttemmin on tullut uusia LiFePo akkuja, jotka eivät ole ihan yhtä herkkiä vaan ovat jo huomattavasti turvallisempia. Ei nyt kuitenkaan niin turvallisia että latauksia pitäisi tehdä valvomatta!

Olin katsonut OH8STN:n videota joissa hän rakentaa itse LiFePo akuista oman portable akkukokonaisuuden. Kommenteissa joku kuitenkin sanoi ettei latauksen ohjauspiirilevy toiminut ihan niinkuin hän odotti, joten ajattelin lähteä liikkeelle ensin kaupallisesta versiosta. Jonkun aikaa googletettuani huomasin että tarjonta aika pitkälti ohjautuu Kiinaan ja sieltä AliExpress on kätevä paikka etsiä sopivaa tuotetta ja toimittajaa. Löysinkin aika nopeasti kiinnostavan vaihtoehdon, joka oli Lifepo4 12v 10Ah kokonaisuus, mukana laturi. Laitoin tuon tilaukseen, mutta seuraavana päivänä toimittaja oli yhteydessä ja kertoi että tuo akkukoko oli päässyt loppumaan ja kysyi oliko tuo koko oltava ehdottomasti se minkä tilasin. Vastasin ettei minulla ollut niin tarkkaa minkä kokoinen se oli, sillä se ei ollut tulossa minkään CCTV kameran eikä muunkaan laitteen sisään. Parin viikon päästä paketti oli noudettavissa ärrältä

LiFePo akku postipaketissa

Laitoin akun samantien lataukseen jotta se olisi varmasti täynnä. Akku ei ehtinyt olemaan kuin muutaman minuutin kun jo laturin punainen valo muuttui vihreäksi kertoen latauksen olevan valmis.

Akun lataus oli valmis. Akusta tulevissa virtajohdoissa vasta pelkät teipit päissä

Akun virtajohdoissa (anto) oli vain teipit päissä ja ne tarvitsisivat sopivat liittimet. Olen siirtynyt hyvinkin pitkälti käyttämään Powerpole liittimiä missä vain se on mahdollista, jotta saan helposti liitettyä eri laitteita ja virtalähteitä keskenään. Niinpä asensin myös tähän sellaiset.

Powerpole liittimet asennettuina.

Mittasin akusta tulevan jännitteen suoraan Powerpole liittimistä yleismittarilla ja sain tulokseksi 13.6V. Sitten yhdistin akun KX3 virtajohtoon jonka päässä oli myös Powerpole liittimet ja KX3 näytti virtalähteen jännitteeksi 13.3-13.4V (joka vaihteli noiden välillä eli oli rajalla). Sen jälkeen pidin akkua sen illan kiinni radiossa, pidin muutaman kuson ja kuuntelin lopun aikaa ja jännite putosi 13.2V:iin. Kun painoin tangenttia ja vihelsin niin jännite putosi 12.8V:iin mutta palasi heti sen jälkeen taas 13.2V:iin. Ja nyt seuraavana iltana useiden kusojen jälkeen ja useamman tunnin kuuntelun jälkeen jännitä on edelleen 13.2V. Näyttää erinomaiselta.

KX3 näytöllä virtalähteen jännite on tässä kohden vielä 13.5 mutta myöhemmin 13.2 pitkään.
Akku painaa 1,2kg (vs. aiempi akku 3.5kg) eli painaa suunnilleen saman verran kuin KX3. Ja akku tuntuu kestävän vähintäänkin riittävästi peditiota varten, joka minun tapauksessani on kuitenkin vain muutamia tunteja, ehkä maksimissaan puoli päivää. Tällä akulla homma näyttää toimivan hienosti ja kestoa tuntuu riittävän.

PS: Olen nyt yli viikon käyttänyt pelkästään tätä Lifepo akkua virtalähteenä KX3:lle. Olen pitänyt radiota joka päivä tuntikausia päällä ja pitänyt useita kusoja. Edelleenkin KX3 näyttää jännitteeksi 12.8V ilman että olen vielä ladannut akkua kertaakaan uudelleen. Eli tämä todellakin riittää vaikka minkälaisiin peditioihin hienosti. Minulla ei tämän kanssa tule virransaanti loppumaan kesken

2. joulukuuta 2017

SWR ongelmaa, 80m pidennyskelan mittausta ja 160m workkimista

Pidennyskelan mittausta, tässä kela oli vielä väärinpäin pöydällä

Diamond W735 dipoli oli jo jonkin aikaa aiheuttanut päänvaivaa vaihtuvan eli "dynaamisen" :) SWR:n vuoksi. Olin käynyt siitä keskustelua Finham palstalla ja saanut vinkkiä miten lähteä diagnosoimaan ongelmaa. Sekä Jouko OH5RM että Reino OH3MA neuvoivat ja etenkin Reino teki ison työn ajamalla malleja 4NEC2 antennisimulointiohjelmaan ja rakentamalla jopa kelan simulointien ja antamieni mittaustulosten perusteella tehdäkseen vertailevia mittauksia!!! Hänen tekemät simulaatiot olivat hyvin lähellä sitä mitä sain mittauksistani.

Kelan mittaus kuivana


Omalla kelallaan Reino testasi myös vesipisaroiden vaikutusta kelaan ja se vaikutti siihen siten että kelan omaresonanssi tippui 16Mhz:sta 15Mhz:iin. Niinpä Reino ehdottikin että mittaisin kelan ensin kuivana ja sitten sumuttaisin sen pinnalle vettä sumutinpullolla ja mittaisin sen uudelleen. Sain Joukolta vinkiksi että mittaisin kelaa niin että se olisi pystyasennossa, jotta ja mittausjohto olisi kelan puolessa välissä, jotta mahdollisimman vähän mikään pöydällä oleva vaikuttaisi mittaustulokseen.

Ensimmäinen mittaus kuivana ja sain seuraavanlaisia tuloksia

Kelan mittaustulokset kuivana

Sen jälkeen sumutin vettä kelan pinnalle ja mittasin uudelleen ja tulokset oli seuraavat

Kelan pinnalle sumutin vettä ja mittasin uudelleen


Kelan mittaustulokset kun pinnalla vesipisaroita
Vesipisaroiden vaikutus oli kapasitiivinen ja aiheutti kelan omaresonanssin putoamisen aivan kuten Reinon mittauksissakin tapahtui. Tämä siis selitti sen että kun alkoi satamaan ja kela kastui pinnalta niin pisarat pääsivät liian lähelle kuparilankoja. Ongelma ei ollut siinä, että kelan onttoon sisäpuoleen pääsi vettä koska langat eivät olleet sillä puolella. Eli kelat toimivat kunnolla vain ollessaan kuivia. Minulle jäi siis mahdollisuudeksi joko suojata kelat sadevedeltä tai ajaa dipolia tunerilla niin että tuneri korjaisi muuttuvan SWR:n ongelman.

Sainkin vastauksen Finhamissa olleeseen ostoilmoitukseeni jossa hain MFJ-993B Autotuneria joka oli SSB:llä 300W kestävä tuneri. Se juuri riittäisi tuon RM Italyn pariksi linukan ja antennin väliin korjaamaan tilannetta. Se paransi sen asian ettei linukka päätynyt enää niin helposti suojaustilaan. Kuivemmalla säällä 80m oli ATUssa 1.0, vaihdellen tosin niin että välillä sain sen vain 1.4:ään. Mutta nyt linukka pysyi pääsääntöisesti pystyssä menemättä suojaustilaan muutamaa poikkeusta lukuunottamatta, jotka saattoivat johtua vain siitä etten osannut käyttää tuneria vielä oikein. Sen sijaan 40:llä pääsin linukalla 1.1 SWR:ään.

Automattinen antennituneri (ATU) MFJ-993B

80m kusoilua SWR ATUlla 1.2

Sitten tuli mieleeni että kokeilenpa 40/80m dipolia virittää ATUlla 160m:lle. Mutta siinä SWR:t jäi todella kauas, eli ei mitään mahdollisuuksia pitää sillä kusoja. Kokeilin OCF dipolia ja siinäkin SWR:t jäi 7 pintaan. Kun kirjoitin tästä finhamiin niin sainkin vinkin että ota vaippa irti siitä OCF:stä ja kokeile sitten uudelleen. Seuraavana päivänä teinkin näin ja SWR:t putosi 1.1:een ja pääsin pitämään ensimmäistä kusoa, joka tosin oli vain Nummelaan 10m päähän :)

Vaippa irroitettuna OCF Dipolista 160m virittämistä varten


160m kokeilua - tässä ATU ei vielä ole saanut signaalia tunnistaakseen taajuutta

Tämän jälkeen pidin kuson jo vähän pidemmälle, eli Nastolaan. Ja sitten Saloon. Toimi. Lähetystehoa ehkä 200-250W linukasta ulos ja sain raporteiksi 5/9+ (myöhemmin illalla kelit vähän putosi ja sain samoilta 5/6). Mutta noin pienellä jipolla kuin irrottaa vaippa OCF:stä ja tunata ATU:lla sain itselleni toimivan 160m antennin. Mahtavaa :)

Trappi/kela takaisin paikallaan otsalampun avulla
40/80m dipoli on takaisin ylhäällä, pimeässä otsalampun valossa pieni räntäkerros maassa. Peläten etten vain pudota yhtään mutteria tai prikkaa kiinnittäessäni antennilankoja takaisin, koska niitä en enää löytäisi :) Sain vinkkiä myös suojata nuo trapit muovilimsapullolla, jonka kuumentaa kuumailmapuhaltimella 'kutistesukaksi' päälle. En tiedä tulisiko se liian kiinni trappiin, koska siihen olisi hyvä saada vesipisaroille ainakin 1cm ilmarako ennen kuparilankakierroksia pinnassa. Toinen olisi tehdä niin 'kupu' joka olisi alhaalta avoin ja näin sinne ei pääsisi myöskään muodostumaan kondensaatiota. Ajelen antennia nyt toistaiseksi tunerilla niin kauan kuin se vain onnistuu, koska haluan pitää tuon kohtuullisen 'stealthina' eli huomaamattomana.

Antennin ja etenkin kelojen mittaus ja testailu oli opettavaista ja mielenkiintoista kun oli vielä viisaampia neuvomassa miten eteenpäin. Ja se kelan summuttelu suihkepullolla oli jopa hauskaa :) Hyvin toimi taas kerran hamiyhteisö ja kiitos kaikille jotka neuvoivat ja auttoivat eteenpäin. Nyt taas kuso kulkee entistä paremmin :)

12. marraskuuta 2017

Diamond W735 dipolin SWR ongelman ratkomista isänpäivänä 2017

Balun mastosta alasotettuna mittauksia varten


Minulla on killusta ('muovikuorinen jäykkä puhelinparikaapeli jonka sisuksena on kuparipäällystettyä rautajohdinta') itsetehty OCF-dipoli joka on optimoitu 20m:lle ja siinä se onkin todella hyvä. SWR:ä on 1.1 ja sillä on pidetty kusot Brasilia, Huippuvuoret, Japani, St. Helenan saari akselilla. Mutta 80m ja 40m eivät ole siinä kovinkaan hyviä, etenkään 80m. Niinpä ajattelin että hommaan erillisen dipolin 80m:lle ja jos saan siihen paremman 40m myös niin hyvä. Hommasin Diamondin w735 eli 40m/80m dipolin,  jonka pituus oli vielä tontilleni sopiva 26m http://www.diamondantenna.net/w735.html. Sitä varten pystytyin sille oman keskituen armeijan kevytmastosta ja hännät annoin laskea alas - eli kyseessä on Inverted V dipoli, jossa keskikohta eli syöttpiste on korkeimmassa kohdassa.

Pidin tuolla 80m:llä kusoja MP1000 mark V ja Drake L-4B 1kW linukan yhdistelmällä. Tosin yleensä olin pelkällä MP1000:sen wattimäärillä, jotka minulla oli jossain 125W paikkeilla (200W olisi ollut maksimi). Drakellahan bandit tunataan aina käsin, joten sillä haettiin paras tunaus enkä törmännyt SWR ongelmiin.

Nyttemmin olen vaihtanut rigit KX3:seen jonka kaveriksi on tullut Italian ihme eli RM Italyn BLA350 transistorilinukka. Tuo linukka on hyvin automaattinen ja suojaa itseään monenlaiselta asialta (eli tietämättömiltä ja/tai osaamattomilta käyttäjiltä). 40m/80m dipolini on ollut todella mukavan hiljainen ja olen sillä yrittänyt pitää kusoja, mutta tällä uudella yhdistelmällä törmäsin siihen että linukka heitti itsensä hyvin usein suojaustilaan kun lähetin 80m:llä. Se viittaa käytännössä korkeaan SWR:ään joko matkalla antennille tai antennissa. Kusojen pitäminen kävi todella rasittavaksi kun sait sanottua muutaman sanan ja sitten linukka heitti suojaustilaan ja lähetteesi estyi ja muuttui KX3 10Wattiin. Viritin antennin yhtenä päivänä niin että sain SWR:ksi 1.2 luokkaa 80m:llä. Mutta tein sen niin että lyhensin vain dipolin toista päätä - syynä laiskuus ja se että kun näin että sain näinkin sen hyvän SWR lukeman niin ajattelin että se riittää. Mutta SWR oli viikon päästä taas sen verran korkealla että Italian ihme meni taas toistuvasti suojaustilaan. Sen sijaan OCF dipolilla 20m:llä tätä ongelmaa ei ollut.

Isänpäivän kunniaksi ajattelin korjata dipolia ja laitoin kyselyn finham forumille että missä voisi olla vika. Sain vinkiksi mitata balunista DC resistanssiarvot, jotka näyttivät että yhteydet balunissa dipolien välillä, dipolien ja koksin rungon sekä dipolien ja koksin keskikarvan välillä balunissa oli olemassa n. 0,1-0,2 ohmin välillä. Mutta sen enempää se ei kertonutkaan. Sainkin vinkiksi laittaa 50ohmin vastus balunin dipoliviiksien lähtöjen välille ja mitata antennianalysaattorilla syöttökaapelin päästä balunia.


50 ohmin vastus dipolin lähtöjen välissä analysaattorimittausta varten


Ensimmäiset mittaustulokset herättivät hämmästystä  forumilla, joten suoritin mittaukset uudelleen :) Tällä kertaa kahdella analysaattorilla (MiniVNA ja MFJ-269C) vertailutulosten saamiseksi. Tein mittaukset myös choken kanssa ja ilman (choke on balunin ja syöttökaapelin väliin tuleva koksin vaippavirran katkaiseva ferriittiviritys, minun tapauksessani 70cm pitkä koksinpätkä jonka koko pituudelta on ferriittihelmiä kosken ympärillä koko matkalta). Minua forumilla neuvoivat Reino OH2MA mutta erityisesti Ilkka OH3NJC, joka neuvoi balunin mittaamisessa analysaattorilla ja tulkitsi mittaustuloksia.

Balunin perässä on 70cm pitkä choke-balun

Sain myös vinkin mitata lähestulkoon kaikki HF bandit ja tein työtä käskettyä. Kylmä siellä 3 asteen lämpötiloissa ehti jo tulla, mutta kohta minulla oli mukava matriisi mittaustuloksia annettavaksi viisaampien pureskeltavaksi finhamin foorumille

Mittaustulokset kahdella analysaattorilla HF bandeilta

Tein mittaukset sekä choken ja 15m syöttökaapelin kanssa (joka vastaa käytännön setupia) sekä ilman chokea ja 50cm syöttökaapelin kanssa. Jotta nähtäisiin myös että mikä vaikutus chokella ja pitkällä syöttökaapelilla on tuohon mittaukseen.

Mittaustulos 80Mhz taajuudelta MFJ-269C anaylsaattorilla

Lisäksi mittasin vielä mikä vaikutus oli sillä kun lyhyellä johdolla yhdistäisin dipolin lähdön ja koksin rungon. Ja ilman chokea sillä oli ihan merkittävä vaikutus.

Lyhyen johdon toinen pää balunin dipolilähdössä....

... ja toinen pää koksin runkoon vaikutuksen analysoimiseksi
Samalla kun dipoli oli kerran maassa niin vedin molemmat dipolit suoriksi ja asettelin nurmikolle vierekkäin jotta sain tehtyä niistä jälleen samanpituiset.

80m trapit vierekkäin

Dipolien päät asetettuina samanpituisiksi

Näytti mittaustulosten perusteella siltä ettei balunissa olisi mitään vikaa ja peitin liitinkohdat syöttöjohdosta ja balunin juuresta vulkanoituvalla teipillä, jota tulee kiertää niin että aloitetaan kiertäminen alhaalta ylöspäin. Näin teippi etenee kartiomaisesti niin että vesi valuu niin ettei se pääse pyrkimään alaspäin kaapelia pitkin valuessaan teippien yhtymäkohdan väliin ja siitä sisään. Tämä on tärkeä niksi.

Vulkanoituva teippi kierretään alhaalta ylöspäin - ei ylhäältä alaspäin

Nostin maston ja antennin ylös poikani avustuksella pilkkopimeässä otsalampun ja taskulampun avulla, kun pimeä oli jo ehtinyt laskeutua. Sen jälkeen mittasin SWR:t ja 80:llä paras SWR osui 3.750Mhz kohdalle. Tuo tarkoittaa sitä että laskeakseni matalimman SWR:n kohtaa alaspäin (3.699 kohti) minun tulee pidentää dipolia. Niinpä menin ulos ja pidenssin molemmista päistä saman verran,  eli n. 10cm ja menin sisään mittaamaan syöttöjohdon päästä ja sainkin 3.699 SWR:ksi tällä kertaa 1.1 eli nyt oli viritys kohdallaan. 40m antoi tämän jälkeen 1.6-1.9 SWR, mutta sen virittäminen saa jäädä seuraavaan viikkoon. Nyt nautiskelen hetken ensin 80m toimivuudesta ja seuraan pysyykö SWR hyvänä vai ei. Jos se ei pysy vaan muuttuu niin silloin tulkitsen syyksi sen että interved V dipolin hännät on liian alhaalla ja maan vettyminen ja muu vastaava muutos aiheuttaa SWR:n vaihtelua. Tällöin minun on keksittävä joku keino nostaa dipolin hännät korkeammalle. Inverted V:ssä keskikohta eli dipolin syöttö on ylimpänä ja hännät laskeutuvat alemmaksi.

Pidin muutaman kuson testatakseni 80m toimivuutta ja linukka ei mennyt kertaakaan suojaustilaan ja viheltämällä saamani arvotkin näyttivät seuraavilta, joten hyvältä näyttää toistaiseksi. Viheltämällä n. 200W ulos, johon olen nyt ihan tyytyväinen.

RM Italy BLA350 output power mittari

RM Italy BLA350 ristikkonäyttöllä 80m bandilla 

Puolet päivästä siinä meni ja melkoinen homma se on ottaa noita dipoleita ja kevytmastoja alas, mutta nyt lukemat näyttävät hyviltä. Viheltämälläkään ei SWR 80m:llä nouse kuin 1.3 pintaan, joka on erittäin hyvä ja reilusti alle linukan suojarajan. Nyt olevista aurorasta johtuvista huonommista keleistä huolimatta tuli Aarolta OH9RJ n. 200W lähetysteholla 5/7 (ohjausteho 15W) ja tästä naapurista Pasilta OH2PT n. 100W lähetysteholla 5/9 (ohjausteho 10W). Oli melkoinen urakka, mutta tänään opin miten balunia mitataan analysaattorilla, mihin kiinnittää huomiota, ja tulihan tehtyä antennia parantavia toimenpiteitä joka on aina hyvä :)

jk: 2h myöhemmin SWR 1.0 löytyy taajuudelta 3.675 ja 3.699 on jo 1.4-1.5 tietämillä syöttöjohdosta mittaamalla. Aivankuin tuo taajuuden sweetspot ryömisi alaspäin. Näkyvä ulkoinen muutos aiempaan on tihkusateen alkaminen. Linukan läpi huutelemalla ja viheltämällä SWR onkin jo 1.7 eikä 1.3 kuten pari tuntia sitten. Näyttää että tuo linukkakin tuossa välissä tekee omat temppunsa. Ehkä se on niin että Italian ihmeen kanssa tarvitaan sen jälkeen tuleva automaattinen antenniviritin, niin ettei se Italialainen ailahteleva ja temperamenttinen luonteenpiirre pääse haittamaan qusoilua :)

30. lokakuuta 2017

Wonder Wand QRP antennin testausta Kreetalla


QRP setup Kreetalla

Olin nähnyt hamradioconcepts youtube-kanavalla https://www.youtube.com/user/EricHofer1004 kun Eric piti qusoa Floridasta lähelle New Yorkia 817:ssa BNC liittimellä kiinni olleella n. metrin mittaisella vertikaalilla teleskooppiantennilla. Minusta tuo setup näytti houkuttelevalta. Juuri sellainen 'worki missä vain' ilman että tarvitsee alkaa virittelemään dipoleja puihin tai pystyttelemään lasikuitumastoja. Niinpä kun olin UK:ssa työmatkalla Lontoossa niin googlailin että missä olisi Lontoossa HAM laitekauppa. Ja olihan sellainen hyvinkin perinteikäs Martin Lynch & Sons kauppa, ihan lähellä Heathrown lentokenttää. Mutta minulla ei ollut aikaa lähteä käymään siellä, päivät olivat hyvin ohjelmoidut täyteen työasiaa. Heillä oli myös verkkokauppa www.hamradio.co.uk ja siellä chat mahdollisuus, joten aloinkin keskustelemaan reaaliaikaisesti myyjän kanssa. Kysyin olisiko heillä MFJ:n vertikaaliantenneja 817:aan, eli dedikoituja antenneja 20 ja 40 metrille. Niitä heillä ei ollut valikoimassa vaikka paljon MFJ:n tuotteita onkin. Sen sijaan he suosittelivat minulle Wonder Wandia http://www.wonder-wand.co.uk/WonderWand/WW_Photos.html joka on tunattava 1,2m pitkä teleskooppi vertikaaliantenni QRP workkimiseen. Kyseessä on UK:ssa valmistettu tuote joka kattaa 160m-70cm. Niinpä laitoin siinä chättäilyn aikana tuon antennin tilaukseen ja lupasivat toimittaa sen minulle seuraavana aamuna lähetillä palaveriin Lontoon keskustaan. Palvelu oli vähintäänkin erinomaista! Ja sinne se antenni sitten seuraavana aamupäivänä saapui ja lähti mukaani Suomeen.

Wonder Wand antenni


Olimme varanneet syysloman Kreetalle Agia Marinaan ja ajattelin että nyt on hyvä mahdollisuus testata pienellä laitteistolla ja yksinkertaisella antennilla QRP yhteyksiä 817:lla ja Wonder Wandilla. Olin ostanut äskettäin antennianalysaattoriksi MFJ-269C, jonka helppokäyttöisyyteen ja selkeyteen tykästyin videoiden perusteella ja joka on kätevä counterpoisen eli keinomaan (pitkä kuparijohto joka kiinnittyy radion maahan eli 817:ssa rungossa kiinni olevaan sormiruuviin) ja antennin mittaamisessa. Kotona jo mittailin eri bandeille sopivan pituisia (n. 1/4 bandin pituisia) ja mittailin niitä wonder wandin kanssa. Tein counterpoiset 20m ja 40m:lle. Mutta huomasin mittaillessani että 20m counterpoise tuntui toimivan hyvin myös 40m alueella ja jotenkuten 80m:llä. Niinpä pitääkseni radiotarvikkeiden painon mahdollisimman pienenä, otin vain 20m alueen counterpoisen, eli n. 5m pituisen kuparijohdon. Ja lisäksi otin tuon tunerinkin että saisin tarvittaessa tunattua wonder wandin ja counterpoisen optiaaliseen swr:ään ennenkuin vaihdan ne kiinni radioon. Periaatteessa wonder wandin voi tunata korvakuuloltakin - missä kohden kohina kuuluu kovimmin, siinä kohden on paras tunaus - mutta tarkemmin ja vähän tieteellisemmin homma hoituu oikealla tunerilla.

Paikallinen QTHni


Kreetalla meillä oli hotellihuone noin neljännessä kerroksessa (hotelli oli rinteessä joten nuo kerrosnumerot oli vähän suhteellisia). Siellä oli parveke josta avautui näkymä merellä päin jonnekin lounaan ja koillisen väliin. En viitsinyt heittää counterpoisea roikkumaan parvekkeen reunan yli alemman parvekkeen eteen heilumaan, joten laitoin sen luikertelemaan parvekkeen lattialle mahdollisimman suorana kuten tulisi olla. Myöhemmin laitoin sen vielä suoremmaksi niin että se kulki parvekkeelta hotellihuoneen sisälle. Laitoin rigin parvekkeen lasipöydälle, kuulokkeet korviin ja aloin vastailemaan CQ kutsuihin 'SV9 / OH2DD'. Ei vastauksia. Sen jälkeen aloin huudella CQ:ta. Lähetystehoa tässä rigissä akuilla siis 2,5W. Illat oli vielä lämpimiä ja naapureillakin oli ovet auki. En ollut ihan vakuuttunut siitä onko heistä kiva kuunnella samaa hokemaa uudelleen ja uudelleen :) Niinpä pidin nuo sessiot kohtuullisen lyhyinä, workkien ehkä n. 15-20min pätkissä.

Mietin että josko tuo parveke vaan on huono paikka ja otinkin radion muutaman sadan metrin päähän hiekkarannalle ja taas counterpoise hiekalle (ei kuitenkaan mereen asti, koska ihmiset jotka kävelivät rannalla edestakaisin olisivat vain kompastuneet siihen). Meri kohisi eikä ranta ollut täynnä auringonpalvojia joten CQ huuteluni eivät häirinneet siinä määrin ja yritinkin pidempään. Olin hankkinut 817:aan 3000mA LiPo akun Utecilta ja sillä pystyy workkimaan paljon pidempään kuin 817:n omalla akulla, joka ei riitä oikein mihinkään. Tuo akku on ollut erinomainen hankinta. Se muuttaa hieman latauskäytäntöä, koska siinä tulee oma laturi ja akun mukana tulee myös uusi akkukansi 817 pohjaan jossa on ihan oma latausliitäntäkin. Akku on ladatessa asetettava OFF-asentoon akun omasta kytkimestä. Ei vieläkään onnistunutta qusoa, joten rannalla olokaan ei vielä ratkaissut. Kuvittelin että rannalta se qso nyt viimeistään onnistuu. Olenhan niin monen nähnyt ja kuullut pitäneen rannalta vaikka kuinka ihmeellisiä qusoja, etenkin siis suolaisen meren rannalta.

Hiekkaranta, aurinko ja hamihommia


Vasta neljäntenä päivänä, jälleen hotellin parvekkeella, vastatessani HG500A kutsuun 20 metrillä, sain vastauksen että hän kuuli alun kutsustani muttei sitä kokonaan. Sain tankata monta kertaa, taisi olla kuusi kertaa, sen kutsun hitaasti uudellen ja uudelleen kunnes hän kopitti sen kokonaan ja saimme vaihdettua raportit.  VIHDOINKIN :)

QRZsta kävin katsomassa keneen tarkemmin ottaen sain yhteyden

Quso ylsi 2,5W ja 1,2m antennilla 1907km päähän


Olipa hyvä että sattui näin pitkäpinnainen operaattori vaikka hänellä oli pileuppiakin. Hän tosin antoi minulle tyypillisen 5/9 raportin, joka ei missään mielessä voinut olla totuuden mukainen, ellei hänellä ole kuulovaurio joka aiheutti sen ettei hän kopittanut kutsuani kuin vasta kuudennella kerralla ja 5/9 olisi tullut rigin S-mittarista :) Mutta todennäköisesti näin ei ollut asian laita. Logitukseen käytin pientä vihkoa ja kynää. Vasta onnistuneen login vein sitten puhelimeni logisoftaan (Android puhelimessa Ham Radio Log)

Login pitämistä kynällä ja paperilla - sopii QRP:hen


Mukana minulla oli myös TYT-390 GPS eli DMR käsiradio ja siihen matka setup eli SharkRF openspot 'tukiasema' ja TPLink minireititin. Näiden avulla sitten pidin muutaman DMR kuson suomalaisten HAMien kanssa ja kuulin säätietoja Suomesta ja sain jutustella hamiasioita. Muutama yhteydenottokin tuli tuona aikana DMR blogijuttuni perusteella mikä on mukava juttu, koskien kooditulppaa samaiselle radiolle mikä minulla on.

DMR radio ja hotspot sekä 4G reititin mukana 


Vielä yhtenä päivänä kokeilin huutaa CQ:ta, myös 3699:llä, mutta en saanut vastauksia. Niinpä tuo 1 quso jäi ainoakseni. Mutta se yhden quson saaminen oli hieno juttu ja toi taas yhden onnistumisen tunteen. Olihan se vähemmän kuin kuvittelin mutta kun on useamman päivän yrittänyt eikä saa yhtään qusoa niin sitä on iloinen tuosta yhdestäkin kun se vihdoin onnistuu.

Nyt ymmärrän tuon antennin nimen, wonder wand (ihmeiden sauva), sillä näyttää osoittautuvan ihmeeksi jos sillä saa yhtään qusoa :) Siinä wonder wandissa tulee myös teleskooppiantennin paikalle laitettava vaihtoehtoinen dipoli-liitin. Eli siinä on kaksi sormiruuvattavaa kiinnitystä joihin saa dipolilangat kiinni. Tuolla dipolilla olisin varmastikin saanut helpommin yhteyksiä aikaan, mutta nyt olikin ajatuksena testata helpointa ja pienintä setupia. Mutta jatkossa taidan kyllä ottaa vähän varmistuksiakin mukaan, eli jonkinlaisen dipolilangan myös pelastamaan päivä jos ei muuten qusoja meinaa syntyä :)









1. lokakuuta 2017

Armeijan kevyt kenttämasto peditiokäyttöön


OH2DD Armeijan masto vielä matkahuoltoa varten pakattuna
Armeijan masto matkahuollosta tulleena
Halusin löytää peditiota varten maston joka olisi riittävän kevyt, tarpeeksi lyhyt sopiakseen auton sisään ja jonka voisi pystyttää yksin. Kyselin sellaisen perään ja sainkin vastausta että sellainen olisi ostettavissa. Hinta ei ollut mikään paha joten kaupat tehtiin. Kyseessä oli Norjalaisvalmisteinen n. 9m korkea armeijan kevyt alumiininen kenttämasto. Masto tuli matkahuollon kautta ja kun näin paketin niin ajattelin että tämä saattaa näyttää epäilyttävältä kun tällainen ehkä vähän eksoottisemman näköinen kaveri hakee tuollaista lähes singon näköistä vekotinta :) Mutta luovuttivat sen sentään minulle eikä swatteja ilmaantunut ovista ja ikkunoista :)

(Norjan) Armeijan kevyt kenttämasto
Norjalainen armeijan kevyt kenttämasto pakattuna
Maston jalassa on muovilevy joka estää putkea uppoamasta maahan
Mastossa on yksi pidempi n. 1,6m pätkä joka toimii alimmaisena pätkänä ja johon kiinnittyy alustan ja putken väliin n15cm pyöreä muovilevy estämään putken pureutuminen maahan. Sen jälkeen on 1,2m pitkiä jatkopätkiä jotka kiinnittyvät tiiviisti toisiinsa kiinni.

OH2DD Radioamatööri kenttämaston kappaleiden välinen liitäntä
Kenttämaston kappaleiden välinen liitäntä
Kenttämastossa tuli haruksia varten sellainen kuminen kiinnike joka pujotettiin halutulle korkeudelle ja siihen kiinnitettiin harukset. Muutaman päivän sitä katselin kun siinä oli useampi harus kiinni että venyy vähän turhan paljon ja ennenpitkää tulee joku kohta pettämään siitä ja sitten kaatuu masto :) Ostin pakoputken kiinnittämiseen käytettäviä U-muotoisia kiinnikkeitä kaksi kappaletta ja laitoin ne toisiinsa nähden 90 asteen kulmaan ja kiinnitin 2 harusta toiseen ja 2 toiseen. Haruksia minulla on siis tuossa mastossa vain yhdellä korkeudella - se riittää tämän mittaiseen mastoon.

Masto näyttää tästä kulmasta kyllä korkealta vaikka se ulottuu vain hieman alle 10m :)
Nostin maston pystyyn ennen lopullista paikkaa nähdäkseni miltä se näyttää ja minkä verran se painaa eli saako sen yksin pystyyn. Pelkillä käsivoimilla ei saanut maston juuresta nostamalla (kuin onkea nostaisi ylös) mikäli kaikki pätkä olivat kiinni. Niinpä jätin 1 pätkän pois ja otin toisen käsipari avuksi. Yksinkin se menisi mutta silloin täytyisi pelata haruksilla eli kiinnittää pari harusta toiselle puolella maahan ja sitten nostaa sitä sen verran että pääsee vetämään toiseen suuntaan kolmannesta harusnarusta. Ja maston jalan pitäisi silloin olla pienessä montussa. Tällä kertaa nostimme maston pystyyn ja ujutimme sen aurinkovarjon metalliseen jalkaan joka oli vielä ankkuroitu vähän isommilla puutarhalaatoilla.

Dipolin baluni kiinnitettynä metallikoukulla putken avoimen yläpään reunaan

Masto pystytettynä
Kiinnitin mastoon 40m/80m kaupallisen Diamondin dipolin ja 1,5kW kestävän balunin. Ne on putken päässä metallikoukulla 'roikkumassa' eli ei mitenkään kiinteästi ruuvattuna. Pelkkä dipoli balunin kanssa painaa jo sen verran että ne meinaa vääntää mastoa hieman vinoon ja haruksia tarvitaan. Kovin paljon painoa tuollaiseen mastoon ei voikaan laittaa speksienkään mukaan. Jo pelkkä alumiiniyagi olisi liian painava tähän mastoon, eli enemmänkin tämä masto toimii joko dipolien tukipisteenä tai sitten vertikaaliantennina jos kiinnittäisi maston varteen antennilangan.

Masto on ajanut hyvin asiansa tarjoten korkeamman tukipisteen kuin mitä tontiltani luontaisesti löytyy (kunnes ehkä joskus tuo ristikkomasto näkee itsensä vertikaaliasennossa, jolloin päästään jonkin verran korkeammalle). Samalla se on ollut osoitus siitä että tällä mastolla on mahdollista saada peditioasema pystyyn melkein missä tahansa, kunhan vain maahan pystyy kiinnittämään vaarnoja. Siihen tarkoitukseen toki on myös vahvennettuja lasikuituteleskooppimastoja, jotka toimivat kuten teleskooppionget. Ne ovat kevyempiä ja sellaisia meinaan testata vielä erikseen. Toisaalta tämä masto, koska on alumiinia, kestää tuossa pihalla vaikka talven läpi.

21. heinäkuuta 2017

FTDX1200 5Mhz (60m) modifikaatio

FTDX1200 Firmiksen päivitys
FTDX1200 6m modaus alkoi firmiksen päivityksellä

Ostin käytettynä Yaesu FTDX1200:n, johon halusin aktivoida 60m alueen. Ohje sanoo että ottaaksesi 60m lähettämisoption käyttöön, paina cs+menu nappia samalla kun painat poweri nappia laittaaksesi laitteen päälle. Ongelma on siinä että ohje sanoo myös 'ennen ensimmäistä käyttökertaa'. Yritin löytää neuvoa siitä miten käytetylle yaesu1200:lle saa tehtyä saman tempun. Kävin piilotetun service menunkin läpi mutta en nähnyt siellä mitään muuta kuin kalibrointisäätöjä joihin ei auta koskea. Parin tunnin googlettamisen jälkeenkään en löytänyt sellaista hakusanayhdistelmää jolla olisi tullut muuta kuin perusmanuaalit joissa kerrotaan siitä ensimmäisen kerran aktivoinnista. Aina kun yritti lähettää 6 metrillä niin lähetysvalo ei palanut yhtenäisesti vaan vilkkui sen merkiksi ettei lähettäminen onnistu.

Päivitin firmiksen ja ohjeen mukaan tuli vihreä ledit vilkkumaan cs+menu +power painikeyhdistelmällä, menu napin toisen painalluksen jälkeen vihreän ledin vilkkuminen hidastui kuten pitikin ja kolmas menu-painallus resetoi rigin kuten myös piti. Kun rigi taas käynnistyi ja kokeilin lähettää 5Mhz:llä niin se ei lähetä. Eli vaikka tämä näytti jo todella lupaavalta ja ohjeen mukaiselta tominnalta niin muutosta ei vaan tapahdu.

Tässä ohje jota noudatin tuossa rigin 5Mhz alueen enabloinnissa https://46.32.240.39/m0tig.co.uk/wp-content/uploads/2016/10/Destination_sheet_E00005035.pdf



Jukka, oh6mwq neuvoi Fin-Ham foorumilla minua tekemään modifikaation tämän ohjeen mukaan https://radioaficion.com/cms/ftdx1200-mod-marscap/



FTDX1200:n Pohjassa on melkoinen määrä avattavia ruuveja - 18kpl
FTDX1200:n Pohjassa on melkoinen määrä avattavia ruuveja - 18kpl

Viimein rohkaistuin ja ruuvasin auki FTDX1200:n kaikki 18 pohjaruuvia, avasin kannen ja laitoin juotosaseman kuumenemaan (mihin menee 30sekuntia).

Weller juotosasema valmiina modausta varten
Juotosasema valmiina modausta varten

Sitten suurennuslasivalo jumpperirivin päälle, pätkä tinaa ja juottimen kärki vapisevin käsin kohti jumppereita :)


Suurennuslasivalolla näkee tarkemmin mitä on tekemässä

Jumpperit näkyvissä oikealla pienenä kiiltävänä pystyrivistönä suurennuslasin keskikohdan paikkeilla


Onhan tämä ensimmäinen kerta kun juottelen about tonnin hintaista rigiä. Pelkäsin että juottimen kärki osuu viereisiin jumppereihin ja kohta minulla on kivasti oikosulussa useampi jumpperi keskenään ja melkoinen korjausurakka. Mutta sain kun sainkin siististi tinatipan kahden kosketuspinnan väliin kuten pitikin.


Jumpperi 5:een (oikean reunan nro 5 alla) laitettu tinatippa, joka mahdollistaa 6m lähettämisen


Sitten vain kansi kiinni ja testaamaan (olisi pitänyt jättää testauksen ajaksi auki, jos vaikka tarvitsisi vielä päästä korjailemaan jotain). No eihän se lähettänyt edelleenkään 5 Megalla, punainen lähetysvalo vain vilkkui PTT:tä painaessa sen merkiksi ettei kyseisellä taajuusalueella voi lähettää. Tein sitten vielä tuon 5Mhz aktivoinnin käynnistämällä uudelleen 1200:n CS+Menu nappia pohjassa pitäen ja samalla sitten painaen virtanapista rigin päälle. Vihreä ledi rigin naamataulussa vilkkui sekunnin välein kuten pitikin. Painoin menu-nappia kuten tässä kohtaa ensikerrallakin kuuluisi tehdä ja rigi käynnistyi uudelleen kuten kuuluukin tehdä.


Punainen lähetysvalo oikeassa yläkulmassa palaa nyt yhtenäisesti lähettämisen merkiksi
Punainen lähetysvalo oikeassa yläkulmassa palaa nyt yhtenäisesti lähettämisen merkiksi


Tämän jälkeen asetin ties monennenko kerran 5 megan taajuuden (5.354Mhz) ja painoin jalalla ptt-nappia lattialla ja nyt punainen lähetysvalo ei enää vilkkunut sen merkiksi ettei taajuudella voi lähettää, vaan paloi yhtämittaisesti punaisella lähettämisen merkiksi. Kopautin vähän mikrofonia jolloin viisari powerimittarissa rigin naamataulussa värähti ja tiesin että nyt se 5 Megan lähetys toimii. Juottamista se nyt lopulta vaati, mutta onpahan rigi taas piirun verran parempi ja monipuolisempi. Jo ennestään siihen on lisätty dekooderi CW:lle ja PST:lle ja RTTY:lle ja tämän lisäksi voice recorder. Taas yhtä onnistunutta radioamatöörikokemusta rikkaampi :)