|
Hamish Kellock (OH2GAQ) puhumassa Ghz Transverterista |
Radioamatööritekniikan seura r.y. eli
RATS järjesti 38. pohjoismaisen
VHF/UHF/SHF-tapaamisen Sappeella 26.-29.5.2016. Minulle sopi aikatauluun ja kiinnostukseen parhaiten päiväkäynti lauantaina 28. päivä. Reissuun oli päiväkäynnille lähdössä myös Pasi OH2PT, joten päätimmekin mennä samalla kyydillä. Ajoin käytännössä ensin Pasin pihaan joka oli matkan varrella ja sitten jatkoimme siitä Pasin autolla Sappeelle. Ennuste oli luvannut lämmintä, mutta ennustajan kannattaisi vaihtaa sammakkonsa uusiin, sillä taivas oli harmaana pilvessä ja lämpötila pysyi koko päivän lähempänä 15 astetta.
Leirin ilmoittautumispisteessä tehtiin samantien RF-ID:llä varustettu 'patchi' eli nimilappu, johon ladattiin tieto siitä onko maksanut lounaan ja/tai illallisen ja sen avulla sai sitten kuitattua ruokailun. Nimilappu ja myös kaulanauha olivat poikkeuksellisen hienot
|
RATS leirin yksilöllinen nimilappu |
Samalla ilmoittautuessa sai ostaa arpoja ja olipa myös mahdollisuus ostaa leirin T-paita omalla nimellä ja kutsulla varustettuna. Selkämyksessä leirin 'logo' isommalla ja hihassa sponsoriyrityksen nimi. Ja kun hintakin oli todella kohtuullinen niin ehdottomastihan sellainen piti hankkia :)
|
T-Paidan rintamukseen sai oman nimen ja kutsun |
|
Selkäpuolella oli sitten isommalla leirin 'logo' |
Lauantaina luentoja oli 10:00 alkaen. Saavuimme Sappeelle Pasin kanssa vasta ensimmäisen luennon aikana, joten sen käytännössä missasimme. Seuraavaa Wolf-Henning Rech (DF9IC) pitämää luentoa aiheena '23cm PAs with MRFE6S9160 kuuntelin ehkä 10 minuuttia, jolloin totesin ettei tämä luento ole minua varten :) ja lähdin katsomaan ulos leirin parkkipaikalla olevaa takakontti-kirpputoria
|
Luentoyleisöä Sappeen lomakeskuksen päärakennuksessa |
Kirpputorilla oli 4-5 autoa joista osa oli kasannut myyntipöydän ja osa myi suoraan takakontista. Myytävä tavara oli suurimmalla osalla mikroaaltoihin liittyvää - erilaisia putkia (koksin korvaavia ratkaisuja noilla taajuuksilla) ja muita minulle hämäriä komponentteja, joiden käyttötarkoitusta ja hyötyä en ymmärtänyt. Ilmeisesti Ghz alueella toimiminen vaatii ihan erilaiset ratkaisut radiosignaalien johtamiseen, lähettämiseen ja vastaanottamiseen kuin matalampien taajuksien radiotoiminta.
|
Takakonttikirppistä ja Tampereen majakkasignaalin vastaanottoa mikropäällä |
En osannut ilahtua ja innostua näistä kummallisista putkiloista joita oli vähän joka muodossa. Kävipä Michael Fletcherkin pilke silmäkulmassa avaamassa minulle tällaisen putken toimintaa: 'tuo putken runko tuossa on maa ja putkea pitkin menee sitten lähete maailmalle...all the way...) ' - just joo Michael :) Onneksi yhdellä pöydällä oli jotain mitä saatoin jo ajatella pystyväni hyödyntämään. Myynnissä oli muutamia mittalaitteita, joiden hinnasta emme ikävä kyllä päässeet myyjän kanssa yhteisymmärrykseen ja sain pitää rahani :) Löysin kuitenkin yhden mielenkiintoisen laitteen lisää joka oli Uniden Bearcat UBC9000XLT 'Auto Scanner'. Skanneri kykenee skannaamaan aukottomasti aina 25Mhz:stä 1,3Ghz:iin asti AM, NFM ja WFM bandeilla. Eli käytännössä 2m, 70cm ja ilmailutaajuudet ja vähän päälle ja tallentamaan 500 muistipaikkaan kanavatiedon. Ja kun tämä lähti muutamalla kympillä niin olin taas onnistunut löytämään jotain joka olisi mielenkiintoista ja toisi iloa todennäköisesti pidemmäksikin aikaa :)
|
Leirin kirppikseltä löytynyt Uniden UBC9000XLT skanneri 25Mb-1,3Ghz |
Edellisessä kerhoillassa olin ostanut edullisesti magneettijalalla olevan n.2m taajuudelle tarkoitetun antennin ja löytyipä sopiva kaapelikin jossa oli skannerin päähän BNC-llitin ja toisessa päässä naaras HF-liitin, jotta sain antennin kiinni. Kuunteluantenniksi tuo näytti toimivan hyvin, sillä kuuntelussa se ei ole niin tarkkaa mille taajuudelle antenni on optimoitu, toisin kuin lähettäessä. Tällä antennilla näyttää ainakin 80Mhz-400Mhz toimivan hienosti, eli ainakin 2m toistinlähetykset ja ilmailutaajuudet ovat tähän asti jo kuuluneet. Laajemminkin saattaa tuo kuuntelualue toimia, mutta muilta alueilta ei vielä ole kuulunut lähetteitä syystä tai toisesta.
|
Radioon antenniksi löytyi radiokerholta edullisesti ostamani n. 2m alueen vertikaaliantenni |
Päivän aikaan parkkipaikalle tuli 3 hamia moottoripyörillä ja jokaisella näytti olevan myös pieni rigi integroituna moottoripyörään. Tämän lisäksi oli sitten vielä pädi omassa telineessään navigaattorina ja puhelimena ja sekä amatööriradio että pädi-puhelin/navigaattori yhdistettynä kypärän bluetooth kuulokemikrofoniin. Itsekin moottoripyöräilijänä olen tuota harkinnut, mutta toistaiseksi halunnut jättää ajamisen aikana kaikki 'häiriöt' pois. Mutta voisihan noilla varusteilla workkia sitten pysähdyksissä ollessa.
|
Hamien moottoripyörätkin oli omalla rigillä varustettuja :) |
Kävin kuuntelemassa myös Hamish Kellockia OH2GAQ joka esitteli rakentamaansa Ghz transvertteria. Hänen luennollaan minulle jäi mieleen lähinnä hänen kertomuksensa Raspeyry Pi 3:sta ja siinä hänen käyttämistään sovelluksista, jotka Pi:n omalla kosketusnäytöllä toimii hyvin. Hän esitteli kuinka hän pystyi tällä Rasperry yhdistelmällä ohjaamaan sovelluksen avulla rakentamaansa transvertteria. Lisäksi opin että hänen nimensä Hamish on skottilainen versio nimestä James, jota en tiennytkään mutta se oli mielenkiintoinen tieto kun eri sanojen ja nimien sukulaisuudet eri kielissä kiinnostaa.
Päivän päätti luennollaan tutuksi leireistä ja seminaareista tullut Michael Fletcher (OH2AUE) , joka kertoi meneillään olevasta P4A geostationaarisesta satelliittihankkeesta, joka tulee olemaan varustettu paitsi kaupallisilla digitv-välitystekniikalla, myös radioamatööritekniikalla. Eli tulemme sen myötä saamaan satelliitin, joka on Suomen kannalta erittäin edullisessa paikassa 24/7 ja joka kautta koko meidän puolen maapallosta, eli n. Huippuvuorilta Etelämantereelle ja Etelä-Amerikan itäreunalta Aasiaan (Intiaan) tai sinne päin. Joka tapauksessa se tulee olemaan suomalaisille radioamatööreille valtava mahdollisuus, tarjoten sekä SSB ja CW mahdollisuuden, mutta myös monenlaista digimodenmahdollisuutta. Tietysti workkimiseen tarvitaan omanlaisensa ratkaisut sillä uplink tulee toimimaan 2400-2403 Mhz ja downlink 10450-10500 Mhz taajuuksilla. Vastaanottaminen on mahdollista esim. todella edullisilla Octagon 'Oslo' PLL LNB mikropäillä jotka maksavat nykyään alle 10e. Tietysti lisäksi tarvitaan n. 90cm lautanen ja transvertteri jolla tuo viedään vielä rigille ymmärrettävään muotoon. Mutta kaiken vaivannäön ja investoinnin jälkeen 'maailma on taas auki' :) Oli taas hienoa nähdä kuinka Michael toimii aivan omalla tasollaan suomalaisena radioamatöörinä maailmalla ja kuitenkin hyvin ystävällisesti ja nöyrästi jakaa tietoa muille amatööreille. Se että meitä on aivan minunlaisistani aloittelijoista tällaisiin Michaelin tapaisiin tiedemiehiin asti tässä harrastuksessa, tekee tästä todella monipuolisen ja kehittyvän harrastuksen, jossa mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Laukaisu on ennustettu olevan vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä joten nyt on hyvä aika valmistautua siihen että siinä vaiheessa on sitten laitteisto ja osaaminen hyödyntää tätä satelliittia joka on radioamatööreille suuri panostus ja mahdollisuus.
|
Michael Fletcher esittelemässä P4A satelittihankkeen statusta |
Minulle leiri oli asiasisällöltään liian Ghz-tekninen, ja koska minulle ei vielä ole siltä puolelta minkäänlaista osaamista eikä kokemusta, niin en saanut esitelmistä enkä kirpputorista kovinkaan paljoa irti. Mutta nokkakusoiltua tuli, tavattua taas useampi sellainen hami, johon olen törmännyt vain aalloilla ja tuntenut tähän asti vain tunnuksen ja äänen perusteella. RATS leiri järjestetään pohjoismaissa vuorovuosina ja tällä kertaa se oli Suomessa. Seuraavat 3 vuotta ilmeisesti sitten taas muissa maissa. Kokemani perusteella en lähde leirin perässä muihin maihin, mutta kun se taas seuraavan kerran tulee Suomeen ja jos se vain suinkin on järkevän ajomatkan päässä niin todennäköisesti käyn taas katsomassa missä Ghz puolella mennään. Ehkä siihen mennessä olen jo workkinut P4A satelliitin kautta ja oppinut neljässä vuodessa Ghz puolen asioitakin niin että innostun eri tavalla leirin antimista tuolloin. Leiri oli päiväkävijän näkökulmasta hyvin järjestetty, rento ja mukava, jota amatöörileireiltä alkaa jo tottua odottamaankin - vaikkei se tietenkään ole itsestäänselvyys vaan suuren määrän vapaaehtoistyötä ansiota, josta kiitos järjestäjille! Päivä oli joka tapauksessa mukava ja leirillä kannatti käydä tällaisen noviisinkin imemässä uutta tietoa joka tarttuu aina huomaamattakin kun vain on kiinnostunut kaikesta radioamatööritoimintaan liittyvästä :)
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti