Dimin radioamatööri blogi, Kerron kokemuksiani radioamatööriharrastuksesta. Radioamatööriharrastuksen aloittamisesta, K-modulin, T1- ja T2-modulien suorittamisesta ja siitä eteenpäin. Samoin elektroniikasta, joka liittyy useimmiten radioamatööri- ja radioharrastukseen yleensä. Kaikille radioamatööritoiminnasta ja yleisestikin radioharrastamisesta kiinnostuneille.
Radioamatööritekniikan seura r.y. eli RATS järjesti 38. pohjoismaisen VHF/UHF/SHF-tapaamisen Sappeella 26.-29.5.2016. Minulle sopi aikatauluun ja kiinnostukseen parhaiten päiväkäynti lauantaina 28. päivä. Reissuun oli päiväkäynnille lähdössä myös Pasi OH2PT, joten päätimmekin mennä samalla kyydillä. Ajoin käytännössä ensin Pasin pihaan joka oli matkan varrella ja sitten jatkoimme siitä Pasin autolla Sappeelle. Ennuste oli luvannut lämmintä, mutta ennustajan kannattaisi vaihtaa sammakkonsa uusiin, sillä taivas oli harmaana pilvessä ja lämpötila pysyi koko päivän lähempänä 15 astetta.
Leirin ilmoittautumispisteessä tehtiin samantien RF-ID:llä varustettu 'patchi' eli nimilappu, johon ladattiin tieto siitä onko maksanut lounaan ja/tai illallisen ja sen avulla sai sitten kuitattua ruokailun. Nimilappu ja myös kaulanauha olivat poikkeuksellisen hienot
RATS leirin yksilöllinen nimilappu
Samalla ilmoittautuessa sai ostaa arpoja ja olipa myös mahdollisuus ostaa leirin T-paita omalla nimellä ja kutsulla varustettuna. Selkämyksessä leirin 'logo' isommalla ja hihassa sponsoriyrityksen nimi. Ja kun hintakin oli todella kohtuullinen niin ehdottomastihan sellainen piti hankkia :)
T-Paidan rintamukseen sai oman nimen ja kutsun
Selkäpuolella oli sitten isommalla leirin 'logo'
Lauantaina luentoja oli 10:00 alkaen. Saavuimme Sappeelle Pasin kanssa vasta ensimmäisen luennon aikana, joten sen käytännössä missasimme. Seuraavaa Wolf-Henning Rech (DF9IC) pitämää luentoa aiheena '23cm PAs with MRFE6S9160 kuuntelin ehkä 10 minuuttia, jolloin totesin ettei tämä luento ole minua varten :) ja lähdin katsomaan ulos leirin parkkipaikalla olevaa takakontti-kirpputoria
Kirpputorilla oli 4-5 autoa joista osa oli kasannut myyntipöydän ja osa myi suoraan takakontista. Myytävä tavara oli suurimmalla osalla mikroaaltoihin liittyvää - erilaisia putkia (koksin korvaavia ratkaisuja noilla taajuuksilla) ja muita minulle hämäriä komponentteja, joiden käyttötarkoitusta ja hyötyä en ymmärtänyt. Ilmeisesti Ghz alueella toimiminen vaatii ihan erilaiset ratkaisut radiosignaalien johtamiseen, lähettämiseen ja vastaanottamiseen kuin matalampien taajuksien radiotoiminta.
Takakonttikirppistä ja Tampereen majakkasignaalin vastaanottoa mikropäällä
En osannut ilahtua ja innostua näistä kummallisista putkiloista joita oli vähän joka muodossa. Kävipä Michael Fletcherkin pilke silmäkulmassa avaamassa minulle tällaisen putken toimintaa: 'tuo putken runko tuossa on maa ja putkea pitkin menee sitten lähete maailmalle...all the way...) ' - just joo Michael :) Onneksi yhdellä pöydällä oli jotain mitä saatoin jo ajatella pystyväni hyödyntämään. Myynnissä oli muutamia mittalaitteita, joiden hinnasta emme ikävä kyllä päässeet myyjän kanssa yhteisymmärrykseen ja sain pitää rahani :) Löysin kuitenkin yhden mielenkiintoisen laitteen lisää joka oli Uniden Bearcat UBC9000XLT 'Auto Scanner'. Skanneri kykenee skannaamaan aukottomasti aina 25Mhz:stä 1,3Ghz:iin asti AM, NFM ja WFM bandeilla. Eli käytännössä 2m, 70cm ja ilmailutaajuudet ja vähän päälle ja tallentamaan 500 muistipaikkaan kanavatiedon. Ja kun tämä lähti muutamalla kympillä niin olin taas onnistunut löytämään jotain joka olisi mielenkiintoista ja toisi iloa todennäköisesti pidemmäksikin aikaa :)
Leirin kirppikseltä löytynyt Uniden UBC9000XLT skanneri 25Mb-1,3Ghz
Edellisessä kerhoillassa olin ostanut edullisesti magneettijalalla olevan n.2m taajuudelle tarkoitetun antennin ja löytyipä sopiva kaapelikin jossa oli skannerin päähän BNC-llitin ja toisessa päässä naaras HF-liitin, jotta sain antennin kiinni. Kuunteluantenniksi tuo näytti toimivan hyvin, sillä kuuntelussa se ei ole niin tarkkaa mille taajuudelle antenni on optimoitu, toisin kuin lähettäessä. Tällä antennilla näyttää ainakin 80Mhz-400Mhz toimivan hienosti, eli ainakin 2m toistinlähetykset ja ilmailutaajuudet ovat tähän asti jo kuuluneet. Laajemminkin saattaa tuo kuuntelualue toimia, mutta muilta alueilta ei vielä ole kuulunut lähetteitä syystä tai toisesta.
Radioon antenniksi löytyi radiokerholta edullisesti ostamani n. 2m alueen vertikaaliantenni
Päivän aikaan parkkipaikalle tuli 3 hamia moottoripyörillä ja jokaisella näytti olevan myös pieni rigi integroituna moottoripyörään. Tämän lisäksi oli sitten vielä pädi omassa telineessään navigaattorina ja puhelimena ja sekä amatööriradio että pädi-puhelin/navigaattori yhdistettynä kypärän bluetooth kuulokemikrofoniin. Itsekin moottoripyöräilijänä olen tuota harkinnut, mutta toistaiseksi halunnut jättää ajamisen aikana kaikki 'häiriöt' pois. Mutta voisihan noilla varusteilla workkia sitten pysähdyksissä ollessa.
Hamien moottoripyörätkin oli omalla rigillä varustettuja :)
Kävin kuuntelemassa myös Hamish Kellockia OH2GAQ joka esitteli rakentamaansa Ghz transvertteria. Hänen luennollaan minulle jäi mieleen lähinnä hänen kertomuksensa Raspeyry Pi 3:sta ja siinä hänen käyttämistään sovelluksista, jotka Pi:n omalla kosketusnäytöllä toimii hyvin. Hän esitteli kuinka hän pystyi tällä Rasperry yhdistelmällä ohjaamaan sovelluksen avulla rakentamaansa transvertteria. Lisäksi opin että hänen nimensä Hamish on skottilainen versio nimestä James, jota en tiennytkään mutta se oli mielenkiintoinen tieto kun eri sanojen ja nimien sukulaisuudet eri kielissä kiinnostaa.
Päivän päätti luennollaan tutuksi leireistä ja seminaareista tullut Michael Fletcher (OH2AUE) , joka kertoi meneillään olevasta P4A geostationaarisesta satelliittihankkeesta, joka tulee olemaan varustettu paitsi kaupallisilla digitv-välitystekniikalla, myös radioamatööritekniikalla. Eli tulemme sen myötä saamaan satelliitin, joka on Suomen kannalta erittäin edullisessa paikassa 24/7 ja joka kautta koko meidän puolen maapallosta, eli n. Huippuvuorilta Etelämantereelle ja Etelä-Amerikan itäreunalta Aasiaan (Intiaan) tai sinne päin. Joka tapauksessa se tulee olemaan suomalaisille radioamatööreille valtava mahdollisuus, tarjoten sekä SSB ja CW mahdollisuuden, mutta myös monenlaista digimodenmahdollisuutta. Tietysti workkimiseen tarvitaan omanlaisensa ratkaisut sillä uplink tulee toimimaan 2400-2403 Mhz ja downlink 10450-10500 Mhz taajuuksilla. Vastaanottaminen on mahdollista esim. todella edullisilla Octagon 'Oslo' PLL LNB mikropäillä jotka maksavat nykyään alle 10e. Tietysti lisäksi tarvitaan n. 90cm lautanen ja transvertteri jolla tuo viedään vielä rigille ymmärrettävään muotoon. Mutta kaiken vaivannäön ja investoinnin jälkeen 'maailma on taas auki' :) Oli taas hienoa nähdä kuinka Michael toimii aivan omalla tasollaan suomalaisena radioamatöörinä maailmalla ja kuitenkin hyvin ystävällisesti ja nöyrästi jakaa tietoa muille amatööreille. Se että meitä on aivan minunlaisistani aloittelijoista tällaisiin Michaelin tapaisiin tiedemiehiin asti tässä harrastuksessa, tekee tästä todella monipuolisen ja kehittyvän harrastuksen, jossa mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Laukaisu on ennustettu olevan vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä joten nyt on hyvä aika valmistautua siihen että siinä vaiheessa on sitten laitteisto ja osaaminen hyödyntää tätä satelliittia joka on radioamatööreille suuri panostus ja mahdollisuus.
Michael Fletcher esittelemässä P4A satelittihankkeen statusta
Minulle leiri oli asiasisällöltään liian Ghz-tekninen, ja koska minulle ei vielä ole siltä puolelta minkäänlaista osaamista eikä kokemusta, niin en saanut esitelmistä enkä kirpputorista kovinkaan paljoa irti. Mutta nokkakusoiltua tuli, tavattua taas useampi sellainen hami, johon olen törmännyt vain aalloilla ja tuntenut tähän asti vain tunnuksen ja äänen perusteella. RATS leiri järjestetään pohjoismaissa vuorovuosina ja tällä kertaa se oli Suomessa. Seuraavat 3 vuotta ilmeisesti sitten taas muissa maissa. Kokemani perusteella en lähde leirin perässä muihin maihin, mutta kun se taas seuraavan kerran tulee Suomeen ja jos se vain suinkin on järkevän ajomatkan päässä niin todennäköisesti käyn taas katsomassa missä Ghz puolella mennään. Ehkä siihen mennessä olen jo workkinut P4A satelliitin kautta ja oppinut neljässä vuodessa Ghz puolen asioitakin niin että innostun eri tavalla leirin antimista tuolloin. Leiri oli päiväkävijän näkökulmasta hyvin järjestetty, rento ja mukava, jota amatöörileireiltä alkaa jo tottua odottamaankin - vaikkei se tietenkään ole itsestäänselvyys vaan suuren määrän vapaaehtoistyötä ansiota, josta kiitos järjestäjille! Päivä oli joka tapauksessa mukava ja leirillä kannatti käydä tällaisen noviisinkin imemässä uutta tietoa joka tarttuu aina huomaamattakin kun vain on kiinnostunut kaikesta radioamatööritoimintaan liittyvästä :)
Luin radioamatööriliiton (SRAL) viikoittaisesta bulletiinista että YLE pitää teknisen kaluston kirpputorin ja laitoin päivämäärän heti kalenteriini. Ajankohta oli arkipäivänä klo 12:00, joten hyödynsin hieman pidennetyn lounastunnin tuohon. Olin lukenut että parkkipaikkatilaa ei kovinkaan paljoa ollut, joten en edes yrittänyt autolla pihalle asti vaan jätin sen jonkin matkan päähän yleiselle parkkipaikalle. Sieltä lähdin sitten kävelemään, mutta YLE on aika iso alue ja kesti aikansa ja pari tarkentavaa kysymystä tupakkatauolla olleilta ystävällisiltä YLEläisiltä, että oikea rakennus löytyi. Paikalla oli muutamankymmentä ihmistä ja mukavia leppoisia liikenteen ohjaajia. Odottava joukko oli melko kirjavaa, joskin ehkä leimallisesti luovan alan toimijoita - enemmän tai vähemmän. Ovet avautuivat ja tämä joukko ryntäsi sisään parkkihalliin, johon kirpputori oli järjestetty. Varsinainen kirpputori oli nauhalla aidattu ja hetken aikaa saimme odotella jotta kello löi 12. Tämän odottelun ajan meille kerrottiin muutamista arvokkaammista 'löydöistä joita siellä myös olisi.
YLEn teknisen kaluston kirpputori valmiina avautumaan parin minuutin sisällä
Portti aukaistiin ja laitteiden ja tavaroiden tarkastelu ja haaliminen alkoi. Itselleni osui ensimmäisenä käsiin 12-raitainen analoginen mikseri, dat-nauhuri ja vähän muuta jonka ohi aika oli jo ajat sitten ajanut :) Sitten huomasin muutamia vanhoja radioita ja niiden ikä ja kunto oli pääosin heikkoa, mutta yksi näytti paremmalta. Se oli vanha Philips radio, jossa oli 2 erillistä taajuusnäyttöä. Se oli tuollainen hyvin retrohenkinen ehkä 70-lukulainen leveä ja matala radio. Kuvittelin että radio on käyttökelpoinen sellaisenaan ja en jaksanut alkaa tarkastelemaan yhdellä lavalla olevia kaiuttimia sen enempää. Vasta kotona huomasin että tuo radio vaatikin ulkoiset kaiuttimet. Onneksi oli edellisellä viikolla ollut radiokerholla ja nähnyt kun sinne tuotiin pari kaiutinta. Niinpä menin seuraavana kerhopäivänä sinne ja ostin vielä myynnissä olleet kaiuttimet edulliseen hintaan.
Sen verran olin jo kokeillut että toiseen taajuusnäyttöön tuli valo ja toinen oli pimeänä. Mutta radio siis näytti toimivan. Ja radio ei myöskään näyttänyt olevan putkitekniikkaa vaan jo vähän nykyaikaisempaa puolijohdetekniikkaa. Kaiuttimet saatuani pääsin kokeilemaan radion toimintaa. Sopivia liittimiä kaiuttimissa ei ollut vaan tinasin johtojen päät ja työnsin ne noihin 2-napaisiin liitinpaikkoihin radion takana. Radio toimi ja ääni oli oikein miellyttävä. Jonkin aikaa meni radion toimintalogiikan ymmärtämiseen. Vaikka taajuusnäyttöjä oli kaksi niin toinen niistä oli itse asiassa hajoitettu vielä kolmeen riviin, joista jokaisella rivillä oli oma osoitinneula, jota pyöritettiin kutakin erillistä FM-painonappia pyörittämällä.
Vain toiseen taajuusnäyttöön tuli valo
Radio oli nyt testattu, mutta se tarvitse selvästikin lisää lamppuja sisälle, kaiuttimiin oikeanlaiset liittimet sekä ulkoisen antennin. Tietääkseni minkälaista lamppua tarvittaisiin, avasin radion ja vedin sisuskalut näkyviin. Laitoin virtapiuhan katkasijalla varustettuun jatkojohtoon joka oli kädenulottuvilla pöydällä. Siitä saisin virrat tarvittaessa nopeammin pois katkaisijaa kääntämällä, kuin yrittämällä kiireessä riuhtoa vanhaa jäykähkösti irtoavaa pistotulppaa. Samalla hahmotin muuntajaosuuden sekä isommat konkat levyltä alueeksi, jonne ei käsiä eikä mittalaitteita tule sohia vahingossakaan. Sitten aloin mittamaan yleismittarin tasajännitepuolella mitä lampun kantaan tulee. Näyttö vaihteli 0.00 ka 2.0V välillä ja vilahtipa miinusmerkkikin ajoittain.
Philips retroradion avaaminen käynnissä
Radion sisällä yksi polttimo näkyvissä muovikannassa
Toinen polttimo löytyi käännettävän ferriittitangon vasemman pään kohdalta
Aloin epäillä mittarin asetusta, mittarin toimintaa ja omaa päätäni. Hain toisen yleismittarin vertailuksi ja sama tulos. Sitten mietin että tuo volttimäärän kummallinen vaihtelu näyttää vähän siltä miten vaihtosähkö käyttäytyisi ja vaihdoin mittarin vaihtosähkölle ja mittasin lampun kannasta ja jopas alkoikin tulla järkevämpiä lukemia näytölle. Lamput toimivatkin vaihtosähköllä ja volttimääräksi sain 6V. Tuo vaihtosähkö oli minulle yllätys. En edes ollut tiennyt että vaihtosähköä käytettäisiin noinkin pienivolttisissa polttimoissa. Mietin sitten että minkälainen pitää polttimon olla että se toimii vaihtosähköllä, mutta sitten tulin siihen päätelmään ettei se lampussa oleva hehkuva lanka varmaan tiedä eikä välitä kumpaan suuntaan se virta siinä kulkee, kunhan se on riittävän voimakas hehkuttamaan sitä. Mittasin sitten vielä ampeerit että tietäisin minkälainen polttimon tulisi olla ja sain tulokseksi 50mA.
Mittaustulos antoi vaihtojännitteellä lampun käyttöjännitteeksi n. 6V ja 50mA
Nyt minulla olisi lista seuraavalle päivälle hakea tarvittavat komponentit. Olen käynyt Yleiselektroniikassa ostamassa Wellerin juottimen ja vähän muista komponentteja ja olin kuullut joidenkin kehuvan myös Partcoa. Niinpä päätin käydä tutustumassa liikkeeseen ja hain nämä tarvittavat osat sieltä. 50mA polttimoita sopivankokoisella kannalla ei löytynyt joten otin lähimmät mitä löytyi ja ne oli 300mA. Myyjän mukaan tämä tarkoittaisi käytännössä sitä että polttimo olisi kirkkaampi.
Kuva toimivasta 'alkuperäis'-polttimosta
Kun osat oli hankittu, niin sitten ilta menikin vaihtaen uudet lamput ja laittamalla kaiutinkaapeleihin 2-napaiset kaiutinliittimet, jotka oli ruuviliitoksilla, eli näitä ei tarvinnut juottaa.
Antennikaapelit saivat oikenalaiset liittimet
Antennikaapeli joita myös Partcosta otin useamman dipolimallin, ei sopinut suoraan radioon, sillä tuossa radiossa antenniliitin oli jotain iänikuista mallia, jota Partcon valikoimassa ei luultavasti ole edes ollut muutamaan vuosikymmeneen. Hetken aikaa ihmettelin mitä tekisin ja sitten mietin että sitä antennia tarvitsee siinä aina ja parhaiten saan sen pysymään kun tinaan sen suoraan sisällä antennin sisääntuloon ja tuon litteän antennikaapelin liittimen ujutin ulos takakannen välisestä raosta.
Dipoliantenni lattakaapeli juotettuna suoraan sisällä antennin sisääntuloon
Nyt oli radio kaikinpuolin kunnossa ja käyttövalmis. Radio ja isohkot kotimaiset kaiuttimet veivät tilaa melko paljon ja jonkin ajan päästä sain kuulla että radion paikka ei olekaan keittiön pöydällä :) Mutta radio tuli laitettua kuntoon (vaikke nyt isompaa remppaa tullut tehtyä) ja testattua ja ostos oli minusta mitä mainioin. Nyt täytyy katsoa vain sopiva paikka radiolle, ehkä hamsackiin. Viat eivät olleet loppujen lopuksi isoja ja olivat helposti korjattuja, joten mitään suurempia diagnosointitaitoja tähän ei tarvittu. Mutta minulle elektroniikan noviisinina tämä oli jännittävä ja opettavainen ja rohkaiseva kokemus. Se on aina kiva kun joku asia sitten lopulta toimii eikä ole kasa toimimattomia irrallisia komponentteja, kuten helposti käy kun oikein innostuu purkaamaan korjausmielessä silloin kun intoa on reilusti enemmän suhteessa osaamiseen - kuten minulla vielä useimmiten on :)
Philips retroradio joka löytyi YLE teknisen kaluston kirpputorilta
Varoituksen sana kuitenkin - ennenkuin lähtee minkäänlaisia sähkölaitteita availemaan niin tulee ehdottomasti tietää sillä tasolla mitä on tekemässä että tietää mitä ei pidä tehdä ja tunnistaa laitteista vaaralliset komponentit ja tietää mitkä komponentit säilyttävät vaarallisia jännitteitä senkin jälkeen kun sähköjohto on irrotettu seinästä! Laitteet jotka käyttävät 220V jännitteitä ovat hengenvaarallisia ja niitä ei pidä lähteä avaamaan ennenkuin on sen verran ymmärrystä mitä on tekemässä ettei aseta itseään tai muita hengenvaaraan!