14. maaliskuuta 2016

CW kisakone Atmel Atmega16A prosessoriin perustuen


OH2DD - CW kisakone
CW Kisakone vielä ilman koteloa yhdistettynä vasemmalla näkyvään kaiuttimeen


Käydessäni suorittamassa T2 radioamatööri pätevyystodistus-testin OH2HKE kerholla, tutustuin siellä Artoon OH2JI. Häneltä sain komponenttien hinnalla hänen rakentamansa CW kisakoneen. Mielenkiintoni siihen heräsi kun hän kertoi tehneensä sen ATMEL Atmega16A prosessoriin perustuen jota ohjelmoidaan Basicilla ja käännetään sitten hexa-tiedostoksi joka tallennetaan prosessorin muistiin. Basic on minulle tutumpaa ja siksi tuo mahdollisuus ohjelmoida älykkäämpiä elektroniikkasovellutuksia kiinnosti kovasti. Käytyäni Arton luona ja saadessani lisää tietoa miten homma toimii, olin innokas testaamaan samaa itse. Basic kääntäjä, jota ohjelmointiin käytetään on Oshonsoftin AVR simulator IDE työkalu. Arton valmiiksi tekemästä sovelluksesta oli helppo nopeasti hahmottaa miten ohjelmointi tapahtuu. Tässä basicissa on vähän C:n ominaisuuksia muuttujavarauksineen ja siinä ettei Basicille tyypillistä rivinumerointia käytetä. Mutta silti kieli on aika suoraviivaista.

OH2DD Oshonsoft Basic kääntäjä ohjelmointi-ikkuna
Oshonsoft Basic kääntäjän ohjelmointi-ikkuna



Muokkasin koodia niin että se lähetti oman kutsuni Arton kutsun sijasta ja tein osuuden joka 'kaiuttaa' lähetettävät merkit näytölle sitä mukaa kun CW koodi kullekin merkille kuuluu kaiuttimesta. LCD-näytönkin ohjaaminen on helppoa tässä basic-kääntäjässä olevilla valmiilla komennoilla joihin sitten vain lisätään parametreja.

OH2DD - Kirjaimen lähettäminen LCD näytölle ja prosessorin jalalle
Kirjaimen O lähetys LCD-näyttöön sekä prosessorin jalalle ja sitä kautta kaiuttimelle


OH2DD - radioamatööri CW kisakone ATMEL prosessoriin perustuen
LCD näyttö ja 3 painonappia


Kisakone on hyvin yksinkertainen käyttöliittymältään. Käytännössä siinä on kolme nappia, joista yksi napeista on samalla pyöritettävä potikka. Tuo potikkanappi antaa omakutsun, eli minun tapauksessani OH2DD. Mikäli potikkaa pyörittää niin se vaikuttaa CW:n nopeuteen eli kuinka nopeasti merkit annetaan. seuraava nappi järjestyksessä antaa raportin '5NN' (kisassa tämä on normaalia sen sijaan että annettaisiin 599 tai 597 tms - kun haetaan nopeutta) ja kolmas nappi antaa 'TU' eli Thank you.

OH2DD - OH2JI suunnittelema piirilevy
OH2JI:n suunnittelema ja kasaama piirilevy,
 jossa ATMEL Atmage16A ohjelmoitava prosessori

Piirilevyn tälle CW kisakoneelle on suunnitellut ja toteuttanut Arto OH2JI. Piirillä on käytetty ATMEL prosessorin lisäksi joitain pintaliitoskomponentteja eli juottaminen on vaatinut melkoista tarkkuutta.

OH2DD - CW kisakone USB liitäntä
USB liitäntä, jolla ohjelmoidaan piiriä ja saadaan myös 5V jännite sitäkin kautta
Kun basic ohjelmaan on tehnyt muutoksia, käännetään se sovelluksessa hexa-koodiseksi tiedostoksi, joka sitten erillisellä sovelluksella (extreme burner AVR valitse tiedosto jossa viimeisin versionnumero) tallennetaan eli 'poltetaan' prosessorille. Sitä varten on olemassa USB liitäntään liitettävä ohjelmointilaite, joka liittyy piirilevyllä nastariviin jota kautta signaalit sitten menevät prosessorille.

Tässä video CW kisakoneesta toiminnassa



Jatkon kehitysajatuksia on koteloinnin lisäksi liittimen lisääminen rigiin yhdistämiseksi (lähettävä radio) sekä keyerin (paddle) tai vähintäänkin pumppuavain tyylisen napin lisääminen, jotta voidaan antaa muutakin tekstiä mikäli tarve sellaiseen tulee.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti