|
OH2DD ja kalakukko 2016 kisailua |
Viime vuonna osallistuin ensimmäisen kerran
Kalakukko-kilpailuun 2015 , joka oli samalla elämäni ensimmäinen radioamatöörikilpailu. Kilpailu osoittautui mukavan leppoisaksi, kilpailuonnea toivoteltiin qusojen päätteeksi ja kovinkaan moni ei tuntunut kisaavan hampaat irvessä vaan pikemminkin kaikki oli hyvin herrasmiesmäistä toimintaa. Viime vuonna 2015
sijoitukseni oli 'Single Band 40m'-sarjassa toinen ja 'Uusien amatöörien luokassa' kolmas. Tänä vuonna
Kalakukko-kilpailun 2016 järjestäjänä oli Kuopion Seitoset eli OH7AA. Kisassa oli hieman muutoksia viime vuoteen, muuta itseäni ne eivät juuri koskeneet. Mukaan oli tullut CW:ssä 'Pumppu' ja Classic uusina CW-luokkina, mutta koska en vielä CW:tä osaa riittävästi niin vielä tänä vuonna en siihen osallistu.
Kalakukko-kilpailun SSB osuudet käytiin Suomen aikaa 10:00-11:00 ensimmäinen jakso ja 11:00-12:00 toinen jakso. Eli kaksi tuntia putkeen oli mahdollista kisata SSB:llä. Tänä vuonna oli myös tullut mahdollisuus kisata vain yhden tunnin ajan, joka oli osoitettu kaikkein kiireisimmille. Itselläni tuo 2h löytyi sillä tätä kisaa olen odottanut. Lämmittelin edellisenä päivänä kun sattumoisin huomasin
CQWWDX kisan olevan menossa, johon osallistuin SSB:llä 20m alueella.
|
Edellispäivän CQWWDX (lämmittely)kilpailu
tuotti jopa yhden Brasilia ja USA kontaktin |
Itse asiassa syy miten sen huomasin oli se että aloin virittelemään
N1MM kilpailulokitussoftaa valmiiksi. Siinä kun on mahdollista kilpailukohtaisesti valita ulkoasu siten että kaikki tarvittavat kentät (eikä mitään ylimääräistä) on esillä. Lokitus on tällöin todella helppoa ja softa kertoo myös jos olet syöttämässä tuplaa 'DUPE' eli asemaa, jonka olet jo aiemmin kisassa workkinut. Lisäksi jos olet kirjoittanut asematunnuksen jo kenttään mutta et sitten kopitakaan sitä tai hän ei kopita Sinua, niin pelkästään radio vefoa kääntämällä kenttä pyyhkiytyy tyhjäksi ettei tarvitse tehdään mitään ylimääräistä ottaakseen seuraavan kuulemansa kutsun vastaan.
|
N1MM lokisofta Kalakukko kisan aikana käytössä |
Ikävä kyllä Kalakukon SSB alueet ovat vain 40m ja 80m, kun itselläni OCF antenni taipuu huonosti noille taajuuksille ja olisi parhaimmillaan 20m:llä. Kokemukseni mukaan 40m toimii joskus jotenkuten, 80m ei yleensä ollenkaan. Niinpä valitsin että osallistun 'Single Band' kisaan, eli kilpailen vain 40m alueella.
Viime vuonna pääasiassa vain metsästin toisia eli kääntelin vefoa kilpailun taajuusaluetta edestakaisin ja yritin löytää kutsujia. Nyt käytin toisenlaista strategiaa ja jumitin itseni aivan taajuusalueen alkuun eli 7060kHz taajuudelle. Tuntui että 7060-7085 oli suunnilleen QRM-vapaata, sillä siitä ylöspäin minulla on ensin jotain tilulilua (vähän kuin joku digimode, mutta luultavasti joku ulkoinen häiriölähde aiheuttaa sen koska se on jatkuvaa) ja sitä ylempänä 7100 eteenpäin oli paljon kovaäänisiä venäläisasemia äänessä.
Varmistin ensin että kyseinen taajuus oli vapaa, huutamalla 'Is this frequency in use?'. Ja kun en saanut vastausta niin aloin itse kutsumaan 'Kilpailukutsu, Kilpailukutsu, Oohookaksidaaviddaavid (OH2DD) oohookaksidaaviddaavid, kilpailukutsu' ja jäin odottamaan vasta-asemia. Meni ensimmäiset 29 minuuttia ennenkuin ensimmäinen vasta-asema löysi minut. Meni jo monta kertaa usko siihen että onko se kilpailu tänään ja olenko oikealla taajuudella ja mihin kellonaikaan se nyt oli. Kun en kuullut ketään suomalaisia asemia 40m:llä eikä kukaan osunut myöskään taajuudelleni. Ja tietysti mokasin heti ensimmäisen aseman :( Kuulin kutsun mutta keskityin hänen numeronsa ja maakuntatunnuksensa kuulemiseen ja kirjoitin ne ylös. Vasta-asema vielä kysyi että 'saitko, roger' ja vastasin että 'sain, kiitos'. Ja siinä vaiheessa huomasin että en ollut kirjoittanut kutsu-kenttään mitään ja tietysti vasta-asema oli jo siirtynyt eteenpäin. Sitten vain kovasti muistelin että mikähän se kutsu oli, siinä oli mielestäni oohoo kaksi urho eemeli, mutta en ollut aivan varma että oliko se siinä vai oliko ehkä vielä jotain muutakin. Päädyin kuitenkin siihen että niin se taisi olla ja kirjasin sen lokiin ja toivon parasta :)
Koska jo parin kerran jälkeen alkoi tulla papukaijamainen olo, hyödynsin aiemmin hankkimaani ja asentamaani
DRU-3A tallennuspiiriä, johon sain nauhoitettua oman kutsuni ja sitten vain painamalla jalalla tangentti pohjaan riitti että painoin TS-2000 rigistäni nappia '1'. Kyllä on hyvä vehje tuo tallennuspiiri.
Ekan tunnin aikana tuli 7 asemaa kerättyä. Toisen tunnin aikana ensimmäiset 25minuuttia pysyin vielä kutsumoodissa eli valitsin toisen taajuuden 2068 ja kun venäläiset tuli 2069:lle splättäämään niin siirryin 2064:lle. Tällöin sain tuon 25minuutin aikana 11 asemaa. Loppuajan siirryin sitten metsästysmoodiin eli hakemaan muita asemia ja sain vielä 6 asemaa tuon 35min aikana. Yhteensä vasta-asemia tuli workittua 2h aikana 24kpl, jopa 2kpl Lapista ja 1 Ahvenanmaalta. Taisi olla 3-4 asemaa, joilla jouduin toteamaan että 'valitettavasti en nyt saa kopitettua' vaikka monta kertaa yritettiin. Minulla oli kohinat jossain S7:n paikkeilla joten sai olla aika vahva vasta-aseman signaali että se tuli läpi. Ja 2h jälkeen minulla korvat soi kun kohina oli ollut niin kovaa.
Välineistöä:
Rigi: Kenwood TS-2000 jossa lähetystehoa 100W
Kuulokkeet: Heil Pro 7, joissa on vaiheistuksen säätöön katkaisija ja pyöritettävä potikka, joka on osoittautunut todella hyväksi vaikeammissa kuunteluolosuhteissa.
Tangenttina:
Heil FS-3 jalka-tangentti
Mikrofoni: Silent Keyn jäljiltä ostettu
Heil GM-4 mikrofoni joka on Thomannilta ostetun pöytälevyyn kiinnittyvän
Rode PSA-1 mikrofonipuomin päässä. Näin minulla on molemmat kädet koko ajan vapaana ja sen myötä työskentely on erinomaisen mukavaa.
Nyt kun antenniasiat saisi vielä paremmalle tolalle niin johan alkaisi kisakunto kohentua :)
Ensimmäinen Lappi-maakunnan asema jonka kanssa pidin yhteyden muuttuikin vähän kiusalliseksi ja noloksi minun kannaltani. Varmistaakseni että tunnistan annetut maakuntatunnukset oikein, minulla oli kilpailun säännöt PDF-dokumentti koko ajan esillä. Ja siinä ei ollut mikään maakunta LA niin menin tietysti varmistamaan että oliko nyt annettu oikein ja sain vastauksen että 'kyllä Lappi on LA'. No oikeassapa oli kaveri toisessa päässä. Järjestäjille oli näköjään käynyt valitettava vahinko ja Lappi oli jäänyt pois. Lisäksi sain maakunnaksi PP ja ihmettelin että mikäs se nyt oli. Arvasin kyllä että taidettiin tarkoittaa Pohjois-Pohjanmaa, mutta säännöt (se versio jonka olin ladannut - osassa oli näköjään alin maakuntatunnusten rivi jäänyt pois ja siksi nämä epäselvyydet) tunsivat 2016 vain 'PO' eli Pohjanmaa, kun 2015 vielä oli PP erikseen ja Lappikin oli 2015 vielä olemassa eikä menetetty :) Niinpä korjasin sen itselleni lokiin 'PO'.
Lopuksi 'exporttasin' eli tallensin lokin N1MM sovelluksesta ADIF-muotoon, joka on yksi hyväksytyistä sähköisen muodon formaateista, ja lähetin sen annettuun sähköpostiosoitteeseen. Näin oli loki samantien toimitettu ilman puhtaaksikirjoittamisia tai skannauksia tms. (tosin tässä kisassa lokipakkoa ei edes ole ja jos sellaista pitää (kuten yleensä pidetään) niin jopa paperiloki olisi ollut vaihtoehtona lähettää. Mutta itse suosin sähköisiä versioita suoraan lokiohjelmista.
Viime vuonna osallistuin kisaan lopulta 40m single band kisaan ja uusien amatöörien kilpailuun. Kusot viime vuoden kisassa olivat:
2015: 80m
5kpl ja 40m
31kpl (yht: 36kpl)
Joten tämän tulos on todella surkea suoritus edellisvuoteen verrattuna.
2016: 40m
24kpl
Mutta kuulin sittemmin että keli oli todella huono kaikille, eli kyse ei ollutkaan niin paljoa antennistani. Strategiani taisi sittenkin olla onnistunut vaikeuksista huolimatta, sillä 40m single bandilla minulle lohkesi tästä
ykkössija! :)
Ensivuodelle on ensisijainen tavoite saada 40 ja 80m alueella antenni(t) parempaan kuntoon, jotta huonommallakin kelillä olisi vielä paremmat mahdollisuudet. Strategiaa täytyy miettiä sitten ensi vuonna taas kun näkee onko säännöissä uudistuksia tulossa.