29. elokuuta 2015

G5RV antennin asennus ja käyttöönotto - eli ns. pihatalkoot

G5RV antenni ripustettuna
G5RV ilmassa, mutta syöttöjohto joka on osa antennielementtiä jää liian alas
Ostin peditiointia varten G5RV antennin. Se on vain 31m ja lyhyemmälle antennille on yleensä helpompi löytää kiinnityspaikat kuin vaikka 42m tai 80m antennille. Se mitä en oikein tajunnut sitä ostaessani että koska G5RV antennissa on avolinja syöttökaapelina, toimii tämä myös osana antennia. Eli tuo antenni olisi saatava mielellään vähintään 10m korkeudelle ja sitten avolinja(syöttökaapeli) tulisi saada mielellään sieltä ylhäältä kohtuullisen suorassa kulmassa antenniin nähden alas. Toisin kuin vaikka Windomissa jossa syöttökaapeli on koaksiaalikaapelia eikä se ole osa antennielementtiä. Ja niinpä siinä ei ole väliä vaikka tuo koaksiaali syöttökaapeli luikertelisi maata pitkin rigille. Avolinjassa tämä ei käy koska silloin antenniosa koski maahan ja antennin sähköisestä pituudesta tulee tällöin 'ääretön'. Niinpä G5RV on käytännössä paljon vaikeampi saada hyödynnettyä reissussa tai edes kotipihallani, juuri tuon korkeusvaatimuksen vuoksi. Se oli käytännössä virheostos ja windomi tai vastaava on hankittava tilalle. Sellainen antenni siis jonka pystyn nostamaan vaikka vain 4m korkeudelle.  Tällainen oli esim. Saaristo Openissa käytämmämme windomi, joka oli jossain 4-5m korkeudella ja toimi kotimaassa hyvin ja kuului jonkin matkaa Eurooppaankin siltä korkeudelta.

Testatakseni G5RV toimivuutta pihallani täytyi se saada nostettua molemmista päistä puihin kiinni. Sinänsä tuo n. 30m mitta on tontillani paljon toimivampi kuin esim. nykyisen OCF:n 42m joka ei mahdu pihalleni suorana vaan joudun taittamaan sen molemmissa päissä niin että antenni on käytännössä U muodossa. Saadakseni G5RV antennin korkeammalle kuin OCF:n halusin onnistua saamaan kiinnitysnarut niin ylös kuin mahdollista. Olin hankkinut pari järeää mutteria heittopainoiksi, mutta heittotarkkuuteni ei riittänyt saamaan narua toisessa päässä juuri siitä oksan hangasta mihin olisin halunnut.

Niinpä otin käyttöön seuraavan ratkaisun narun viemiseksi halutusta kohtaa. Otin 8m teleskooppiongen, josta poistin kaikkein ohuimman osan, ja seuraavaksi paksumman osan päähän teippasin jesarilla U-mallisen raudan (lautasantennin kiinnitysrauta). Sillä sitten yritin viedä narua tarpeeksi ylös. En ylettänyt ja otin A-malliin viritetyt tikapuut avuksi. En ylettänyt vielä niilläkään. Vähän aikaa ihmeteltyäni tajusin että koska minulla ei ole pidempää onkea, saisin pidemmän siitä käytännössä kun teippaan 2 onkea yhteen - eli toisen ongen vielä ensimmäisen jatkoksi. Tämä onnistuikin, joskin n. 12m elastista onkikyhäelmää oli aika mahdoton saada tähdättyä riittävän tarkasti että olisin saanut narun juurin sinne minne halusin. Tätä hommaa tuli ihmettelemään jo naapuritkin. Pihalla hyöri jo lähes koko perheeni auttamassa ja naapurit hämmästelivät että mitä se nyt sieltä puusta kalastaa? Taas maine kasvoi :)

G5RV antennin ripustusnarujen viemistä puuhun onkivapaa hyödyntäen
Antennin ripustusnarujen pujottamisyritys puuhun
käyttäen kahta toisiinsa teipattua onkivapaa.
Auttajia tarvittiin enemmänkin :)


Kolmas vaihtoehto, jota tiesin käytettävän, oli hankkimani varsijousi. Otin alumiininuolesta terän turvallisuussyistä pois. Se vei kuitenkin samalla nuolen tarvitseman painon pois ja laitoinkin tilalle sinitarraa. Nuolen läpi olin vienyt kuitusiiman jonka toin nuolen ulkopintaa takaisin ja sidoin aivan nuorlen perän kohdalla ettei se vaikuttaisi lentosuuntaan. Siimaa keräsin maahan kiepille riittävästi jotta se yltäisi puun latvaan ja takaisin maahan ja vähän päälle. Sitten sidoin siiman vapaan pään varsijouseen. Näin nuoli joutuisi väkisinkin pysähtymään ohikin lentäessään ja siima ei myöskään karkaisi.  Ammuin nuolen taivaisiin ja se lensikin hienosti puun yli. Mutta tuuli tarttuikin ilmassa siimaan ja painoi nuolen lentorataa tuulen suuntaan, ja vaatikin 6-7 laukaisua ennen kuin sain nuolen oikeasta kohden puun yli ja siiman putoamaan haluamaani oksanhankaan aivan puun latvustossa. Sen jälkeen piti vain varsijousesta irrottaa siima, kiinnittää siimaan paracord naru eli antennin kiinnitysnaru, ja vetää sitten siima ja naru-yhdistelmä nuolen puoleisesta päästä kunnes paracord naru kulkeutui ensin puun latvaan ja tuli sieltä oksan yli takaisin maahan toisella puolella puuta. Sitten laitoin naruun silmukan johon toin G5RV antennin johtamattoman kiinnityskappaleen. Ja sitten vain vedin antennin niin ylös ja lähelle latvaa ja puun runkoa kuin oli mahdollista ilman että antenni alkaisi koskettamaan puun oksia. Sitten vain toinen pää narua ongen avulla pujotettiin niin läheltä runkoa alas kuin mahdollista ja kierrettiin pari kertaa rungon ympäri ja sidottiin kiinni. Sama vielä antennin toisessa päässä toiseen puuhun, johon olinkin saanut narun jo mutteripainolla ja heittämällä. Näin oli antennin  ylhäällä.

Varsijousi antennin ripustamisessa apuna
Varsijousi samoin kuin onkivapa on
radiomataöörin antennin ripustustyökalu

Mutta koska antenni kuitenkin jäi vain n. 5m korkeuteen ongelmaksi jäi syöttökaapeli, joka oli siis osa antennia. Sitä en saa mitenkään järkevästi ja kun mittasin antennin oli SWR:t parhaimmillaankin vain hieman alle 2 ja tämä oli vain yhdessä kohtaa. Muutoin SWR:t oli lähempänä kolmea. Verratessani sitä n. 1-1.5m alempana olevaan OCF:ään ero oli kuin yöllä ja päivällä OCF:n hyväksi. Ne mitkä kuuluu OCF:llä kuin ääni tulisi naapurista, kuuluu G5RV:stä vain kun laittaa kovemmalle ja yrittää kovan suhinan pohjalta kuunnella edes jotain ääntä. Kyllä tuo minun OCF vaan on hyvä antenni. Sen kun saisi jonnekin 15-20m korkeudelle niin johan kuuluisi vaikka mitä :) Tämän tyyppinen antenni kuin tämä G5RV ei sen sijaan selvästikään toimi tällaisessa tilanteessa jossa syöttöpistettä ei saada riittävän korkealle. Se hyöty mikä tästä tuli oli että nyt minulla on kiinnitysnarut niin korkealla kuin ne voin tonttini puihin saada ja voin helposti pudottaa tuon antennin hallitusti narujen avulla alas ja nostaa tilalle jonkin toisen antennin.

Joudun hakemaan peditiointiin lanka-antenniksi edelleen jotain toista ratkaisua. Todennäköisesti tulen päätymään Windomiin tai sitten teen toisen OCF:n.

1 kommentti :

  1. No ei ole näköjään kukaan kertonut, miten kiinnityspisteen saa puuhun riittävän korkealle. Itse olen koettanut tavallisella jousipyssyllä ampumalla, heittopainolla heittämällä ja tikkaat-ongenvapa-yhdistelmällä. Eipä ole ollut menestys kehuttava.

    VastaaPoista