19. toukokuuta 2015

Aggregaatti - sähköä minne nyt 22kg jaksaa kantaa, Huutokauppakeisarilta

Huutokauppakeisari ohjelmasta tutut Aki ja Markku Nummelassa
Huutokauppakeisari ohjelmasta tutut Aki ja Markku Nummelassa.
Aggregaatti Akin jalkojen vieressä vielä myymättömänä.
Osallistuinpa lauantaina poikani kanssa huutokauppaan, jonka Uuraisten Hirvaskankaan huutokauppakeisari oli tullut pitämään Nummelan Kodin Tavaratalon varastoalueelle. Mukana tietysti vaimonsa Heli kirjurina ja Markku, tuo yleismies joka korjaa mitä vain :) Mainioita henkilöitä ovat ja hauska on ollut ohjelmaakin seurata. Täytyy yrittää osuttaa joku kerta käynti ihan paikanpäälle heidän huutokauppaansa Uuraisiin, Jyväskylän yläpuolelle.

Myytävänä oli uutta tavaraa, kaikenlaisia kodinkoneita, polkupyöriä, mikroaaltouuneja, televisioita, robotti-imureita, puhelimia, tabletteja, läppäreitä, kuntoiluvälineitä. Kaikenlaista mitä ei tiennyt tarvitsevansakaan. Olin miettinyt aggregaattia jo aiemmin, mutta en ollut oikein varma spekseistä, eli että minkälainen olisi hyvä. Käyttötarpeena varmistaa mahdollinen välttämättömän sähkön tarve pidempiaikaisessa sähkökatkossa (kuten pakastimen sulamisen estäminen tms), mutta myös radioharrastukseen liittyvä, eli akkujen lataaminen ja rigien sähköistäminen reissussa jos ollaan jossain normaali infran ulottumattomissa (jossa siis yleensä olisi vähiten häiriöitä). Mutta myös mielessäni on ollut se ettei varmaan olisi huonompi ajatus jos Vapepan hälytystehtävissä pystyisi tarjoamaan tarvittaessa sähköistyksen Vapepan johtopaikalle, ja sielläkin radioiden latausmahdollisuuden ja rigin sähköistämisen ja läppärien käytön mahdollistaminen.

Niinpä heti kiinnitin huomioni aggregaattiin. Huutokaupan aikana sitten googlailin puhelimellani aggregaatin speksejä ja ymmärsin vain että 1,6Kw jatkuvaa tehoa ja se kuulosti minusta aika paljolta. Sen lisäksi katsoin että millä hintaa ko. aggregaattia on myynnissä ja sen perusteella määrittelin itselleni ylärajan jonka olen siitä valmis maksamaan, etenkin kun en ollut täysin varma sen soveltuvuudesta. Asia joka kuitekin kuulosti hyvältä oli se kun huutokauppakeisari eli Aki mainitsi aggregaatissa olevan invertterin joka mahdollistaa tietokoneiden ja televisioidenkin käyttämisen. Huudolleni tuli kilpailija mutta hän lopulta luovutti ja niin aggregaatti päätyi minulle.

Aggregaatti Kipor IG2000


Tämä Kipor IG2000 aggregaatti on kannettava versio. Minusta tuo kahva sekä nimitys 'kannettava' on melko huvittava ja toi mieleeni 90-luvun alkupuolen 'kannettavat' tietokoneet, jotka kokonsa ja painonsa vuoksi olivat kaikkea muuta kuin kannettavia. Pelkkä kahvan lisääminen ei tehnyt niistä todellisuudessa sen enempää kannettavia kuin tässäkäään tapauksessa. Tämä aggregaatti painaa 22kg joten kovin pitkälle en metsäpolkua sitä kyllä viitsisi kantaa :) Kyllä se tulee jäämään aika lähelle sitä kohtaa johon saan auton pysäköityä :)

11. toukokuuta 2015

100 quson virstanpylväs saavutettu

Lokikirjaan kirjautuis sadas QSO
Lokikirjaan kirjautui tänään 10.5.2015 sadas pidetty QSO

Vuosi ja 2 päivää sitten 8.5.2014 pidin ensimmäinen qusoni (QSO), eli kaksisuuntaisen yhteyden jossa vaihdettiin tunnukset ja kuuluvuusraportit vasta-aseman kanssa. Qusoihin olen laskenut pelkät suorat yhteydet, eli en kirjaa toistinten kautta tehtäviä yhteyksiä lokikirjaan. Tänään 10.5.2015 tuli täyteen 100 qusoa ja tuo sadannes quso oli Irlantilaisen aseman EI70U kanssa, joka oli Special Event Station ja QTH Irlanti. Tämä sadas yhteys oli myös aika humoristinen sillä puhuja siellä toisessa päässä oli yksi nopeimmin puhuvia jotka olen tähän mennessä quson toisessa päässä kuullut. Kaverilla oli todellakin kiire saada qusoja mahdollisimman monta. Kun ensin kuulin kuinka nopeasti hän puhui, olin varma että hän tulee päättämään kutsunsa sanaan 'contest', joka tarkoittaa että hän on osallisena kilpailussa. Mutta selvisikin ettei näin ollut vaan että hänellä oli kiire muuten vaan :) Mutta mikä tässä vasta-asemassa oli erikoista niin vaikka QTH olikin Irlanti niin heti kun sieltä alkoi RA- tai U-alkuiset asemat kutsua niin sieltä alkoi tulla sujuvaa venäjänkieltä. Eikä siinä vielä kaikki, vaan se venäjänkieli tuli myös samalla salamanopeudella :) Nato-aakkoset vaihtui venäläisiksi versioiksi 'Uljaana', 'Ivan' jne....  Täytyypä tulostaa itsellekin jostain ne niin osaa tarvittaessa sanoa venäjänkielisten kanssa tarvittaessa kirjaimet muillakin aakkosilla jos heille ei aina Nato-aakkoset avaudu.

Kun vuoden aikana pidettyjen qusojen määrästä laskee keskiarvon, tarkoittaa se 1,9 qusoa viikossa. Ei mikään mahdottoman kova vauhti, mutta työt haittaa harrastusta ja monesti kuuntelen enemmän kuin kutsun. Ja usein alan kutsumaan vain sitten jos vasta-asema on maa jota minulla ei vielä ole. Todellisuudessa QSOja on jo vähän enemmänkin, kun lasken mukaan Kalakukkokilpailun yhteydet, mutta minulla kävi niissä niin että koska kilpailussa taajuuden merkitseminen lokiin ei ollut pakollista niin minulla oli useita yhteyksiä joiden taajuutta minulla ei ollut kirjoitettu ylös joten jätin ne lokikirjan ulkopuolelle.

Yhteyksien määrä: 100
Keskimäärin: 1,9 QSO / vk
Maita: 46
Laitteisto:
- Kenwood TS-2000 riginä,
- Diamond GSV3000 powerina
- antennina 42m OCF dipoli 4m korkeudella
-Ham Radio Deluxe loki ja rigin hallintasovellus PC:llä, jonka DX Cluster-tietoja olen hyödyntänyt.

Etäisimpiä vasta-asemia ovat olleet

Pohjoinen: Huippuvuoret
Itä: Japani ja Indonesia
Etelä: St.Helenan saari
Länsi: Canada ja Brasilia (Brasilia toistaiseksi etäisin 10500 km)

Kaikki saavuttamani vasta-asemat näkyvät kartalla QRZ.zom sivullani

Tänään kuulin ensimmäistä kertaa myös Australian VK3-alueelta, 100 mailia Melbournesta pohjoiseen. Tim oli 5/9 mutta valitettavasti kutsuansa oli toistamassa sellainen kuoro ettei minulla 100 watin teholla siinä porukassa tuntunut olevan mahdollisuuksia. Mutta ensimmäisen kerran hetken ajan tuntui että se Australian napaaminenkin olisi lähellä ja nyt ainakin uskon sen olevan mahdollista. Sen verran hyvä oli yhteys parhaimmillaan. Eiköhän sekin sieltä vielä lokikirjaan jonain päivänä tule :)

3. toukokuuta 2015

2 elementtisen Yagi-antennin mittausta MiniVNA Pro analysaattorilla

3 bandin 2 elementtisen Yagin elementtien puolikkaat
Nämä eivät ole onkia, vaan 2 elementtisen 3 bandin Yagin
elementtien puolikkaat merkittyinä mittausta varten
Sain erittäin nimelliseen hintaan vanhan 3 bandin yagin osat. Sen kunto oli vähintäänkin epävarma joten ostin yagin sillä ajatuksella että siitä tulee 'antenniprojekti', josta nyt ainakin oppisi ja saisi kokemusta. Ja hyvällä tuurilla antenni toimisi ainakin yhdellä bandilla hyvin ja saisin sille bandille suuntausta lähetteeseen ja vastaanottoon. Nyt ensimmäisten mittausten jälkeen en ole ihan varma onko tämä 3 band vai sittenkin 2 bandin yagi. Yagissa on trapit elementeissä ja kuvittelin tämän olevan 10/15/20m jagi. Mittaustuloksen mukaan kyseessä on pikemminkin 15/17/20 mutta se ei kuulosta oikealta. 15 ja 20 näyttäisi osuvan aika kohdalleen.

Ensimmäisen elementin puolikkaan SWR mittaustulos
Ensimmäisen puolikkaan elementin SWR mittaustulos 9-25Mhz
alueelta laittoi minut epäilemään onko antenni sittenkään ollut 10/15/20 yagi


Antennissa on 2 elementtiä. Ja yksi elementti koostuu kahdesta elementin puolikkaasta. Yksi tällainen elementin puolikas on n. 5m pitkä ja tehty kolmesta sisäkkäin toisissaan kiinni olevasta alumiiniputkesta. Irrotin kaikki putket toisistaan varmistaakseni että antennia on mahdollista virittää elementtien pituutta muuttamalla. Kaikki muut paitsi yksi liitos irtosi helposti ja se yksikin irtosi lievällä väkivallalla. Ostin uudet putkiklemmarit puristamaan liitoskohdat kiinni koska vanhat muoviset klemmarit olivat jo aika huonossa hapessa.

MiniVNA ja android pädi Yagi antennin mittauksessa
Mittaus setup: MiniVNA Pro, Android tabletti ja elementin puolikas
tuettuina naruilla jottei elementti koskisi useasta kohdasta maahan
Mittaukseen käytin MiniVNA Pro analysaattoria joka oli bluetoothilla yhdistettynä android pädiin. Mittasin jokaisesta elementistä kokonaisnäkymän eli 9Mhz-25Mhz ja sitten tarkemmin 15m ja 20m alueet, joissa SWR oli paras alle 1,5 luokkaa.

MiniVNA mittaustulos 20m alueelta
MiniVNA mittaustulos 20m alueelta antoi hyvän SWR tuloksen,
 mutta kuuntelualueen oikeellisuus jäi vielä askarruttamaan
Elementtien puolikkaat olivat lähellä elementtiparinsa mittaustulosta, joka oli se
minulle annettu vihje. Eli tärkeää olisi että parien mittaustulokset vastaisivat toisiaan. Loput hoitaisi antennituneri. Tein noin 10cm suuntaansa muutoksia elementtien 3 osan pituudessa, aloittaen vanhoista merkeistä ja sitten muuttaen elementtiä pidemmäksi tai lyhyemmäksi. Kuuluvuusalue ei muuttunut mutta SWR:t muuttuivat, joka oli vastoin odotuksiani. Odotin elementin pituudella olevan muutosta nimenomaan kuuntelualueeseen. Todennäköisesti trapin vaikutus elementin keskimmäisessä osassa on sen verran iso että nuo 10cm muutokset reunimmaisissa osissa eivät vielä tee muutosta tarpeeksi kokonaispituuteen.

Nyt minulla on mittaustuloksia mutta niiden tulkitsemiseen haluan vielä osaavampien näkemystä ja aionkin ottaa pädin mukaan Lohjan kerholle ja toivon saavani sieltä näkemystä mitä noiden mittaustulosten perusteella kannattaisi tehdä. Se minkä jo huomasin, oli että jos esim koskin mittarille tulevan syöttöjohdon koaksiaalin muovikuoreen kädelläni samalla kun MiniVNA ajoi mittaus'sweepiä' läpi, niin sillä oli iso vaikutus tulokseen SWR:ää pienentäen. Eli tulkitsin sen muuttavan maatasoa mittauksessa. Mittarilta tulevan syöttöjohdon olin juuri kolvannut itse, kaapelina halpa ja kohtuullisen luokaton (ei kestä taivuttelua) mutta luultavasti ihan toimiva RG58 koksi. Syöttöjohdon antennipäässä sekä keskikarva että maadoituskarvat menivät omaan hauenleukaansa, jossa ne olivat puristusliitännällä kiinni. Maadoituksesta lähti 2kpl 5m lankoja maata pitkin eri suuntiin ja ne toimivat maatasoina. Hauenleuat helpottivat syöttöjohdon kiinnittämistä mitattavaan elementtiin. Jonkin verran arvelutti että mikä vaikutus hauenleualla voisi olla mittaustulokseen, mutta se jää myöhemmin kuultavaksi. Se oli kuitenkin sillä hetkellä paras mitä keksin kaapelien kiinnittämiseksi mitattavaan antenniin ja maatasoihin.

Antennin mittauskaapeli ja maatasojen lähtö
Antennin mittauskaapeli ja maatasojen lähtö toteutettuna syöttöjohdon päähän kiinnitetyillä hauenleuilla