4. lokakuuta 2015

2-elementtisen Yagin ensitestin kokemuksia - 3m korkeudella

Nyt oli lauantaina sen verran aikaa ja energiaa että kasasin aiemmin hankkimani 2-elementtisen 3-banderin (TH2-MK3), jonka elinkaari on ilmeisesti jo muutaman vuosikymmenen takaa. Laitoin antennin väliaikaisesti n. 3m korkeaan rautaputkeen kiinni, jonka tuin A-tikkailla ja naruilla. Minulla ei ole antennille vielä suunniteltuna kiinnitystä ylemmäs. Olen harkinnut teleskooppialumiinitolppaa, joka kiinnittyisi talon seinään ja voisi ulottua vähän yli 10m. Mutta vielä on selvitettävä onko tämä yagi-antenni sille liian painava. Sillä tässä saamassani versiossa on elementtien välinen puomi paksua ja painavaa rautaputkea. Lisäksi elementit itse ovat n. 8m pitkät yhteensä (2x4m) joten painoa ja vääntöäkin tuulikuormassa tulee jonkin verran.

Kun antenni oli kasassa ja olin saanut antennikaapelin siihen kiinni (joka oli vapautunut kun poistin G5RV dipolin käytöstä joka ei toimi koska en saa sitä riittävän korkealle) mittasin antennin kuuluvuusalueet ja SWR:t (palautuva signaali) antennianalysaattorilla (miniVNA Pro). Saamani tulokset olivat vähintäänkin antennivirittimellä riittävän hyvät 10m, 15m ja 20m alueella, jolle antenni on suunniteltu. Testaus osoitti että kuulepa antenni 40m ja 80m alueetkin. Itse asiassa 7060 ja 3699 ovat hiljaisempia tällä yagille jopa 3m korkeudella kuin OCF joka on nyt 5m korkeudella.

  MiniVNA tulos 10m bandilla 2-elementtisestä 3 bandin yagista OH2DD
MiniVNA tulos 10m bandilla 2-elementtisestä 3 bandin yagista

 MiniVNA tulos 15m bandilla 2-elementtisestä 3 bandin yagista OH2DD
MiniVNA tulos 15m bandilla 2-elementtisestä 3 bandin yagista

MiniVNA tulos 20m bandilla 2-elementtisestä 3 bandin yagista OH2DD
MiniVNA tulos 20m bandilla 2-elementtisestä 3 bandin yagistai
Käyrät näyttivät sen verran osuvilta että uskaltauduin testaamaan käytännössä. Kuuntelualueet eivät jokaisella bandilla osuneet aivan 'sweet spottiin', mutta uskoin tunerin hoitavan loput. Täytyy jossain vaiheessa katsoa millä tavalla tuota yagia saisi viritettyä vielä optimaalisemmaksi. Varsinkin 20m alue saisi toimia paremmin. Voi toki olla että joku trappi antennissa on viallinen. Sain ohjeet teoriassa siitä kuinka trapin voi testata ('mittaa yleismittarilla trapin päistä kulkeeko virta läpi'), mutta en tiedä käytännössä miten se tehdään avaamatta trappia, jota en usko pystyväni tekemään muuta kuin rikkomalla trapin.


 Yllä video 2-elementtisen 3 bandin yagin 
enstitestin setupista ja miltä antenni näyttää

Yllä video käytännön pohjakohinan ja voimakkuuden eroista 
OCF dipolin ja TH2-MK3 yagi antennien välillä - ja jos videolla sanon 
HCF niin tarkoitan tietysti OCF  eli 'Off Center Feed' dipoli :) 
en tiedä sanoinko mutta siltä se kyllä kuulostaa :)


Nyt täytyy alkaa miettimään miten tuon antennin saisi vähän ylemmäs. Saattaa olla että ennenkuin saan tarpeeksi korkean tolpan/maston niin asennan sen talon katolle, mutta silloin saan sen ehkä vain muutaman metrin korkeudelle katosta. Periaate taisi mennä niin että yagi-antennin pitäisi olla ainakin elementin verran 'irti' kaikista esteistä, eli myös sen verran kattoa korkeammalla.

Tänään sain tuolla nurmikolla 3 metrissä olevalla yagilla yhteyden Tunisiaan (5/7 raportti tuli minulle päin ja 5/9 lähti sinne, ja oli ensimmäinen yhteys Tunisiaan millä tahansa antennilla, joka oli enemmän länteen kuin etelään suunnattu) sekä Unkariin, joten yllättävän hyvin se toimii jo tuossa :) Uskon että jos saan sen katon yläpuolelle niin se saattaa alkaa päihittämään jo OCF antenninikin, joka on sentään palvellut kohtuullisen hyvin. Ilman kääntömoottoria se asennus pitää miettiä jotenkin niin että antennia saa kuitenkin jollain tavalla käännettyä (narulla?). Kääntömoottori on kuitenkin jollain aikavälillä hankintalistalla, mutta ehkä minun pitää ensin tietää minkälaiseen tolppaan tai mastoon se tulee jotta tiedän hommata sopivan mallin.

Täytyy  opiskella myös yleisluokka että saisi oikeuden 1,5kW (1500W) tehoon nykyisen 120W rajoituksen sijata - tosin radioni ei lähtöteholtaan pääse kuin 100W:iin ja siitäkin todennäköisesti hukkuu jo matkalla ja antennissa osa muuttuen lämmöksi ja palautuvaksi energiaksi(SWR). Tavoite kuitenkin saada jossain vaiheessa linukka (lineaarinen vahvistin) tuomaan lisätehoa jotta kuuluisi itse paremmin niihin asemiin jotka nyt muuten kuulen (eli ne kovaääniset kaukaisemmat 'big gun' asemat), mutta jotka eivät meinaa kuulla minua. Yleisluokkaan vain en ole löytänyt vielä oikein hyvää matskua. SRALin 'tiimissä hamssiksi 2' -kirja on kirjoitettu jollain 40-luvun Markus-sedän puhetyylillä ja opettaja-oppilasryhmä dialogilla, joka on todella häiritsevää lukea, joten se ei valitettavasti minun kohdallani toimi.

11. syyskuuta 2015

Radioamatööri-harrastuksen esittelyvideoita


Tässä on muutamia radioamatööri-harrastusta esitteleviä videoita. Tutustuttaviksi etenkin sellaisille joille harrastus on täysin uusi. 

Ham radio operation in Finland

Ragny, OH6LRL ja Erik OH2BPA kertovat radioamatööriharrastuksesta. Videossa ääni ei kulje ihan synkassa, mutta ei haittaa. Jutut ja video on muuten niin hyvät. Kieli on pääosin ruotsi, mutta ohjelma on tekstitetty suomeksi.

Mitä radioamatööritoiminta on?

Ison Britannian Radioamatööriliiton tilaama esittelyvideo, jossa kerrotaan myös mukaansatempaavasti radioamatööritoiminnasta. Vaikka kieli videolla onkin englanti, niin videossa on suomenkieliset tekstit.

Amatööriyhteyksiä ympäri maapallon

Larry Minnesotasta(USA) WD0AKX pitää yhteyksiä ympäri maailman. Hänen HAM SACK ('radionurkkaus') on myös esimerkillinen! Video on englanninkielinen eikä tekstitetty, mutta videosta saa aika hyvän kuvan 'fiiliksestä' kun ollaan yhteyksissä ympäriinsä. Ja näkee kuinka tänä päivänä on mahdollista saman tien katsoa kutsun perusteella netistä että kenen kanssa sitä yhteyttä on pitämässä. Usein on nähtävissä kuva henkilöstä ja tämän asemasta/antenneista.


QRP video jossa otetaan 1W SSB(puhe) yhteys USA:sta Etelä-Afrikkaan



Suomalaista harrastustoimintaa a la OH2LZC

Niko OH2LZC on tehnyt hauskoja videoita, jotka löytyy hänen QRZ-sivuiltaan kun selaa vähän alemmas. Niko on kuvannut videoita eri paikoista missä on ollut pitämässä peditioita. Nuo videot ovat innostaneet minua samankaltaiseen 'peditiointiin' ja osoittavat kuinka uskomattoman hyviä yhteyksiä voi saada kohtuullisen minimaalisellakin setupilla (siis ilman 40m mastoja tms).  Mikäli videot eivät näy sivulla niin tässä muutama suora linkki youtubeen Nikon videoihin

TEKSTI-TV


Ja huomasinpa muuten tänään että onhan se Suomen Radioamatööriliitto edelleen edustettuna myös teksti TV:ssä, jossa viimeisimpiä uutisia, tapahtumatietoja, ja löytyy myös dx-summitin ylläpitämä klusteri eli äskettäin kuullut yhteydet 
https://yle.fi/tekstitv/txt/590_0001.htm

HAM NATION

Ham Nation on englanninkielinen amatööriradio-aiheinen viedokanava, jossa jo kolmattasataa videota. Videota on alusta asti juontanut erityisesti radioamatööritoiminnassa tunnetuksi tulleen Heil-yhtymän perustaja Bob Heil.

29. elokuuta 2015

G5RV antennin asennus ja käyttöönotto - eli ns. pihatalkoot

G5RV antenni ripustettuna
G5RV ilmassa, mutta syöttöjohto joka on osa antennielementtiä jää liian alas
Ostin peditiointia varten G5RV antennin. Se on vain 31m ja lyhyemmälle antennille on yleensä helpompi löytää kiinnityspaikat kuin vaikka 42m tai 80m antennille. Se mitä en oikein tajunnut sitä ostaessani että koska G5RV antennissa on avolinja syöttökaapelina, toimii tämä myös osana antennia. Eli tuo antenni olisi saatava mielellään vähintään 10m korkeudelle ja sitten avolinja(syöttökaapeli) tulisi saada mielellään sieltä ylhäältä kohtuullisen suorassa kulmassa antenniin nähden alas. Toisin kuin vaikka Windomissa jossa syöttökaapeli on koaksiaalikaapelia eikä se ole osa antennielementtiä. Ja niinpä siinä ei ole väliä vaikka tuo koaksiaali syöttökaapeli luikertelisi maata pitkin rigille. Avolinjassa tämä ei käy koska silloin antenniosa koski maahan ja antennin sähköisestä pituudesta tulee tällöin 'ääretön'. Niinpä G5RV on käytännössä paljon vaikeampi saada hyödynnettyä reissussa tai edes kotipihallani, juuri tuon korkeusvaatimuksen vuoksi. Se oli käytännössä virheostos ja windomi tai vastaava on hankittava tilalle. Sellainen antenni siis jonka pystyn nostamaan vaikka vain 4m korkeudelle.  Tällainen oli esim. Saaristo Openissa käytämmämme windomi, joka oli jossain 4-5m korkeudella ja toimi kotimaassa hyvin ja kuului jonkin matkaa Eurooppaankin siltä korkeudelta.

Testatakseni G5RV toimivuutta pihallani täytyi se saada nostettua molemmista päistä puihin kiinni. Sinänsä tuo n. 30m mitta on tontillani paljon toimivampi kuin esim. nykyisen OCF:n 42m joka ei mahdu pihalleni suorana vaan joudun taittamaan sen molemmissa päissä niin että antenni on käytännössä U muodossa. Saadakseni G5RV antennin korkeammalle kuin OCF:n halusin onnistua saamaan kiinnitysnarut niin ylös kuin mahdollista. Olin hankkinut pari järeää mutteria heittopainoiksi, mutta heittotarkkuuteni ei riittänyt saamaan narua toisessa päässä juuri siitä oksan hangasta mihin olisin halunnut.

Niinpä otin käyttöön seuraavan ratkaisun narun viemiseksi halutusta kohtaa. Otin 8m teleskooppiongen, josta poistin kaikkein ohuimman osan, ja seuraavaksi paksumman osan päähän teippasin jesarilla U-mallisen raudan (lautasantennin kiinnitysrauta). Sillä sitten yritin viedä narua tarpeeksi ylös. En ylettänyt ja otin A-malliin viritetyt tikapuut avuksi. En ylettänyt vielä niilläkään. Vähän aikaa ihmeteltyäni tajusin että koska minulla ei ole pidempää onkea, saisin pidemmän siitä käytännössä kun teippaan 2 onkea yhteen - eli toisen ongen vielä ensimmäisen jatkoksi. Tämä onnistuikin, joskin n. 12m elastista onkikyhäelmää oli aika mahdoton saada tähdättyä riittävän tarkasti että olisin saanut narun juurin sinne minne halusin. Tätä hommaa tuli ihmettelemään jo naapuritkin. Pihalla hyöri jo lähes koko perheeni auttamassa ja naapurit hämmästelivät että mitä se nyt sieltä puusta kalastaa? Taas maine kasvoi :)

G5RV antennin ripustusnarujen viemistä puuhun onkivapaa hyödyntäen
Antennin ripustusnarujen pujottamisyritys puuhun
käyttäen kahta toisiinsa teipattua onkivapaa.
Auttajia tarvittiin enemmänkin :)


Kolmas vaihtoehto, jota tiesin käytettävän, oli hankkimani varsijousi. Otin alumiininuolesta terän turvallisuussyistä pois. Se vei kuitenkin samalla nuolen tarvitseman painon pois ja laitoinkin tilalle sinitarraa. Nuolen läpi olin vienyt kuitusiiman jonka toin nuolen ulkopintaa takaisin ja sidoin aivan nuorlen perän kohdalla ettei se vaikuttaisi lentosuuntaan. Siimaa keräsin maahan kiepille riittävästi jotta se yltäisi puun latvaan ja takaisin maahan ja vähän päälle. Sitten sidoin siiman vapaan pään varsijouseen. Näin nuoli joutuisi väkisinkin pysähtymään ohikin lentäessään ja siima ei myöskään karkaisi.  Ammuin nuolen taivaisiin ja se lensikin hienosti puun yli. Mutta tuuli tarttuikin ilmassa siimaan ja painoi nuolen lentorataa tuulen suuntaan, ja vaatikin 6-7 laukaisua ennen kuin sain nuolen oikeasta kohden puun yli ja siiman putoamaan haluamaani oksanhankaan aivan puun latvustossa. Sen jälkeen piti vain varsijousesta irrottaa siima, kiinnittää siimaan paracord naru eli antennin kiinnitysnaru, ja vetää sitten siima ja naru-yhdistelmä nuolen puoleisesta päästä kunnes paracord naru kulkeutui ensin puun latvaan ja tuli sieltä oksan yli takaisin maahan toisella puolella puuta. Sitten laitoin naruun silmukan johon toin G5RV antennin johtamattoman kiinnityskappaleen. Ja sitten vain vedin antennin niin ylös ja lähelle latvaa ja puun runkoa kuin oli mahdollista ilman että antenni alkaisi koskettamaan puun oksia. Sitten vain toinen pää narua ongen avulla pujotettiin niin läheltä runkoa alas kuin mahdollista ja kierrettiin pari kertaa rungon ympäri ja sidottiin kiinni. Sama vielä antennin toisessa päässä toiseen puuhun, johon olinkin saanut narun jo mutteripainolla ja heittämällä. Näin oli antennin  ylhäällä.

Varsijousi antennin ripustamisessa apuna
Varsijousi samoin kuin onkivapa on
radiomataöörin antennin ripustustyökalu

Mutta koska antenni kuitenkin jäi vain n. 5m korkeuteen ongelmaksi jäi syöttökaapeli, joka oli siis osa antennia. Sitä en saa mitenkään järkevästi ja kun mittasin antennin oli SWR:t parhaimmillaankin vain hieman alle 2 ja tämä oli vain yhdessä kohtaa. Muutoin SWR:t oli lähempänä kolmea. Verratessani sitä n. 1-1.5m alempana olevaan OCF:ään ero oli kuin yöllä ja päivällä OCF:n hyväksi. Ne mitkä kuuluu OCF:llä kuin ääni tulisi naapurista, kuuluu G5RV:stä vain kun laittaa kovemmalle ja yrittää kovan suhinan pohjalta kuunnella edes jotain ääntä. Kyllä tuo minun OCF vaan on hyvä antenni. Sen kun saisi jonnekin 15-20m korkeudelle niin johan kuuluisi vaikka mitä :) Tämän tyyppinen antenni kuin tämä G5RV ei sen sijaan selvästikään toimi tällaisessa tilanteessa jossa syöttöpistettä ei saada riittävän korkealle. Se hyöty mikä tästä tuli oli että nyt minulla on kiinnitysnarut niin korkealla kuin ne voin tonttini puihin saada ja voin helposti pudottaa tuon antennin hallitusti narujen avulla alas ja nostaa tilalle jonkin toisen antennin.

Joudun hakemaan peditiointiin lanka-antenniksi edelleen jotain toista ratkaisua. Todennäköisesti tulen päätymään Windomiin tai sitten teen toisen OCF:n.

9. elokuuta 2015

Peditio Levi-tunturilta

Peditiolla Levi tunturilla kuvauskopterilla otettu ilmakuva
Peditiolla Levi-tunturilla. Ilmakuva otettu hieman ylempää kuvauskopterilla
Olin lomailemassa Levillä ja mukanani oli autoradioni eli Yaesu FT-857D. Vaikka se on suurimmaksi osaksi minulla autossa 2m tukarikäytössä niin sen hankintaperuste oli peditiot HF:llä, eli yhteyksien pitäminen erilaisista paikoista siten että käytän sitä reissuantennilla ja geeliakulla (tai aurinkokennoilla). Antenniksi otin Saaristo Openia varten kyhäämäni onkivapa-antennin. Mutta Levillä aloin sitten tuumia että sain niin hämäriä tuloksia siitä antennistani MiniVNA Prolla mittaamalla että uskon siinä olevan jotain perustavanlaatuista vikaa minun juotoksissani tai sitten koko setupissa. Joten tarvitsisin jotain muuta antennia qusojen aikaansaamiseksi.

Ensimmäisinä iltoina hainkin antennivaihtoehtoja netistä, kysyin konsultaatiota Niemisen Jyrkiltä Utecista ja päädyin kahteen antenniin jotka löytyivät myös Utecilta hyllystä. Jyrki laittoi paketin morning express 9 -lähtetyksellä eli seuraavaksi aamupäiväksi tulemaan. Sain postin seurantanumeron ja seuraavan päivän sain tuijottaa kun paketti jumittui Seinäjoen lajitteluasemalle. Kesti 2 päivää postilta saada paketti minulle. Minulle kerrottiin postista että siellä etelässä ihmiset ei ymmärrä kuinka pitkiä välimatkat täällä ovat. Itse ajoin päivässä Vihdistä Leville, joten on se paljon lyhyempi ja nopeampi Lapualta toimittaa paketti Leville. Tietääpähän jatkossa ettei kannata maksaa pikamaksuja eikä odottaa että paketin voisi saada seuraavaksi päiväksi Lapissa, ainakaan postin kautta :)

Ajatuksena oli se että antennin pitäisi olla helposti kuljetettava ja pystytettävä. Mietin pitkään GPM-1500 monialue vertikaaliantennin hankkimista. Se on 6,3m pituinen ja kattaa 1,8-50 Mhz alueet (eli 160m-6m). Se mikä vähän arvelutti oli pituus ja hinta. Olen nähnyt vastaavaa käytettävän sopivaan quson pitopaikkaan pysäköidyn auton katolla ja se on vaatinut käytännössä harustuksen (eli tukilankojen vetämisen eri suuntiin jotta antennin saa pysymään pystyssä). Päädyin lyhyempään vertikaaliantenniin joka toimii sekä ajoneuvoantennina että maastossa peditioantennina Multi-Range 9 antennin, tehonkesto 120W ja pituus pisimmillään 1,9m. Tämä antenni kattaa alueet 70cm-80m, joka sopii mainiosti. Antennissa alueet valitaan jumpperilangalla, eli vaihdetaan lyhyen banaanipäillä varustetun johdon paikkaa sen mukaan mitä taajuusaluetta(bandia) halutaan käyttää. Hyvää antennissa on se että siinä on käytännössä kaikki tarvitsemani bandit ja se että se on lyhyt ja saan sen tarvittaessa myös autoni katolle siellä jo olevaan kiinnikkeeseen.

Antennipaketti saapui Utecilta vihdoin
Paketti saapui Utecilta - 
Lapissa posti ei pikanakaan näytä kulkevan alle 2pv


Vertikaalin heikkoutena mainitaan usein häiriöherkkyys. Ja pidemmällä lanka-antennilla useimmiten päästään parempaan tulokseen HF:llä. Mietin jonkin aikaa G5RV:n ja Windomin välillä ja päädyin G5RV-antenniin koska sen pituus oli vain 31m kun Windomi on 42m. Tuo lyhyempi välimatka on useimmiten helpompi toteuttaa kuin pitkä. Tilasin tuon G5RV:n toiseksi reissuantenniksi. Mutta se mitä en tarpeeksi tarkkaan lukenut oli se että G5RV käyttää 'avolinjaa' eli siinä tulee puolesta välistä lanka-antennia alas n. 10m pitkä avolinja, joka toimii myös osana aktiivista antennielementtiä, jonka päähän sitten varsinainen syöttökaapeli (koaksiaali) vasta kiinnitetään. Ongelma tuossa nimittäin saattaa olla se että saadakseen avolinjan niin ettei se kosketa maahan, täytyisi antenni saada n. 10m korkeuteen ja reissuantennin vaatimuksena on parempi jos sen voi ripustaa vaikka 4m korkeudelle. Avolinja saa mennä osin vaakasuunnassakin, mutta se tulee teettämään oman haasteensa. Joka paikassa ei löydy 10m korkeita kiinnityspaikkoja. Windomissa ei tuollaista avolinjaa ole vaan syöttökaapeli tulee suoraan antennilangan puoleen väliin baluniin ('sovittimeen') kiinni.  Joten saattaa olla että windomi, vaikka onkin 10m pidempi, on käytännössä tuon korkeusvaatimuksen osalta helpompi. Kaikki antennin vaativat yleensä korkeutta, mutta avolinja joka ei saa osua maahan tuo ihan oman haasteensa antennin asetteluun.

Nyt reissuantenneina on siis MR-9 ja G5RV. Tilanteen mukaan käytän siis vertikaalia, jos ei ole lanka-antennille kiinnityspaikkoja. Ja lanka-antennia, mikäli löytyy paikka johon ripustaa antenni, sillä uskon sen olevan käytännössä tehokkaampi.

Multi-Ranger 9, Sirius magneettijalassa parvekkeella 
maadoitettuna akkukaapelilla
Ensimmäisen kokeen vertikaalilla tein huoneistoni parvekkeelta. Laitoin antennin magneettijalkaan ja maadoitin antennin PL-liittimen ulommasta runko-osasta auton akkukaapelilla lähellä olevaan metalliseen tikapuuhun. Tikapuu tosin oli vain jotain 1,5m pitkä enkä tiennyt onko se mistään kohtaan oikeasti jossain maassa kiinni. Laitoin akkukaapelin kiinni maalaamattomaan pulttiin tikapuun päässä. Sen enempää ei asemaani/antennia ollut maadoitettu.

Maadoitus akkukaapelilla antennin liittimen rungosta
tikapuun maalamattomaan pulttiin


Tämän jälkeen otin MiniVNA:n ja valitsin antennin jumpperilangalla taajuudeksi 20m joka on yleensä se helpoin alue ja sieltä qusoja saa yleensä melkein mihin vuorokauden aikaan tahansa. Jouduin säätämään jonkin aikaa antennin ylemmän osan pituutta, jotta sain parhaan (matalimman) SWR tason n. 14,2Mhz kohdalle, jota aioin käyttää. Sainkin sitten illan aikana, mäkäröiden ahkerasti minua syödessä, quson UK:ssa, 10km Lontoosta pohjoiseen olevaan partiolaisten leiriasemaan GB2GP, herraan nimeltä Steve. Hän tuli minulle päin 59++ eli erittäin hyvin ja kuuluvasti. Minä puolestani sain ensin 10W:lla kokeillessani 5/1 ja sitten kun nostin tehoa 30W:iin niin kuuluvuuteni nousi 5/3:een.

Radioasema testikusoa varten lattialla. Yleismittari varmistamassa jännitettä
Testikusossa asema oli epäergonomisesti lattialla.
Yleismittari oli varmistamaan ettei jännite putoa alle 11,7V lähetettäessä


Akkuni ulos antamat ampeerit (4,5A) rajoittivat käytännössä minun maksimitehon 50W:iin, mutta sitä en edes kokeillut. Käytännössä haluan pystyä pitämään qusot suhteellisen pienikokoisella geeliakulla, joka käytännössä tarkoittaa että pidän yhteydet pienitehoisina (QRP). Se ei ole ongelma jos maadoitukset ja antenni on kunnossa, sillä hyvällä kelillä ja kun asiat on kunnossa, saa 10W:llakin hyvin yhteyden euroopan maihin. Nyt luulen maadoituksen olleen yksi ongelmista jotka heikensivät tulosta. Mutta saimme kuitenkin raportit vaihdettua eli kyllä siitä ihan virallinen ja hyväksyttävä quso syntyi. Raporttien vaihto oli ainoa keskustelu joka onnistui yhteyden ollessa sen verran heikko, joten quso jäi  sen puoleen varsin lyhyeksi. Tuli kuitenkin testattua että tämä rektisetti toimii ja sillä pystyy saamaan qusoja ainakin eurooppaan puheella (SSB).

Haltin Toolpack reppu soveltuu
hyvin radiorepuksi

Halti Toolpak reppu sisältä
Tilanjakajilla saa radion ja akun ja kaapelit erilleen
toisistaan Haltin Toolpak repussa
Haltin toolpack repun saa kannettua selässä
Seälkäreppumallinen on helpompi ja mukavampi kantaa
kuin sellainen jossa olisi vain olkahihna
Minulla on ollut radiolaukku, joka on ollut minulla mukana kun olen käynyt kerholla. Mutta se on ollut enemmänkin vihkon, kynän ja käsikapulan liikutteluun, muttei kokonaisen peditiosetin kokoinen. Useamman laukun ja nyssäkän kantaminen ei ole kovin käytännöllistä. Paikallisesta Intersportista Levikeskuksessa löysin Haltin Toolbox nimisen repun, joka on 50L ja siinä on sisällä pari tilanjakajaa. Sisälle saa radion, tunerin, akun ja johtoja sekä pädin ja papereita. Ulkona on käytännöllisesti ehkä onkivapaa varten (lyhyttä teleskooppiversiota) oma paikkansa joka on kuin tehty vertikaaliantennin kuljettamiseen :)
OH2DD kiipeämässä Leville radioreppu selässä
Tässä kiipeämässä 
Levi-tunturiin pitämään testiqusoa

Seuraavaksi oli vuorossa saman setupin testaaminen tunturissa. Levillä puita löytyy tunturin yläosistakin, mutta ovat niin matalia etten lanka-antennia viitsinyt edes alkaa ripustamaan vaan päädyin suoraan kokeilemaan vertikaalia, eli täysin samalla tavalla kuin parvekkeella olin kokeillut.

Antenni SWR mittausta MiniVNA:lla Levi tunurilla
Antennimittausta MiniVNA:lla Levillä.
Antenni siirtyi suoraan maan päälle myöhemmin,
joka ei luultavasti vaikuttanut lopulta mitenkään.


Maadoitusta en käytännössä saanut aikaiseksi. Olisi tarvittu maadoitustankoa ja vasaraa, jotta olisin saanut maan aikaiseksi. Ja autokin oli alempana parkkipaikalla, joten siitäkään ei saisi tehtyä maata. Olihan siellä sähkövalotolppia (puisia) joista olisi hyvinkin saattanut lähteä jotain maahankin mutta en halunnut lähteä yhdistämään omaa radiotani edes maan kautta mihinkään toisen omistamaan järjestelmään luvatta, etten sitten vahingossa aiheuttaisi jotain häiriötä tietämättäni. Mittasin taas MiniVNA:lla ja säädin antennipituutta. Tavoitteena aloittaa 40m:ltä 7.060 Mhz taajuudella. Liekö tuo maadoittamattomuus ollut syynä, mutta en saanut koko SWR:ää näkyviin. Sitten siirryin kokeilemaan josko saisin 20m koska sen sain edellisenäkin iltana toimimaan. En saanut siinäkään SWR:ää näkyviin. Aikani muuteltuani antennipituutta vaikka mihin suuntaan, tulin siihen tulokseen että paikan vaihtaminen voi tarkoittaa myös sitä että minun pitää kalibroida MiniVNA uudelleen. Onneksi oli investoinut kalibrointisarjaan, joten siihen tarvittavat pienet osat olivat minulla matkassa. Kalibroinnin jälkeen SWR alkoi näkymään mutta oli todella korkealla. Mäkäräiset ja vähän väliä ripsivä sade saivat aikaan sen etten jaksanut enää säätää mittarin kanssa vaan ajattelin että kokeillaan onnea tunerilla ja liitin antennikaapelin tuneriin. Aloitin 7.060Mhz ja huutelin vähän aikaa kutsua, mutta jaksolla ei ollut ketään tai sitten kukaan ei kuullut minua. 20m:llä alkoi kuulua muutama asema,  mutta sitten alkoi sataa sen verran että oli pakko saada radio, tuneri ja akku turvaan ja päätin että peditio saa nyt tältä osin jäädä tähän.

Pari juttua huomasin jotka vaativat edelleen kehittämistä: 
Maadoitus: eli ehkä joku 50cm maadoitustanko jonka voisi lyödä maahan ja maadoituskisko johon tuoda tangosta maadoituskaapeli. Sitten maadoituskiskoon viedään 'tähtimäisesti' maadoituskaapelit radiosta ja antennista. Jos on kuiva ja hiekkainen maa niin tuo mitta ei riitä, mutta ei reissuun kovin pitkää tankoa voi ottaa raahattavaksi. Levin sähkökaupasta löytyi 1kpl maadoitustankoa 150cm ja 16mm2 maadoituskaapelia 10m jotka ostin hamsackin maadoitusta varten. Täytyy hankkia muutama tanko lisää ja tehdä yhdestä lyhyempi reissuversio.
Alusta: Kun tunturissakin olin hiekkaisella alustalla niin hiekka itse on sellainen jolta täytyy saada laitteet suojattua. Eli joku 1mx1m pressun pala tai vastaava jonka päälle voi sitten laitteet asetella ilman että tarvitsee pelätä hiekan joutumista laitteisiin.
Sadesuoja: Peditioasemalle täytyy kehittää jonkinlainen sadesuoja. Luulenpa ettei sateenvarjo ole oikein toimiva vaan täytyy keksiä joku pieni katos/teltta radioille. En kuitenkaan nyt isoa teltaa ajatellut raahata mukana peditiota varten.
Ötökkäkarkote: Mäkäräiset eivät kunnioita hyytyskarkotetta :) Sillä ei ollut mitään vaikutusta.

Quso jäi käytännössä yhteen, joka sekin oli otettu tunturin juurella olevasta mökistä. Eli en onnistunut siinä mitä tavoittelin, kusojen pitämistä vähintäänkin Suomeen ja mahdollisesti ulkomaillekin HF:llä levitunturin päältä. Mutta nyt on kuitenkin käytännössä päästy testaamaan peditointia ja opittu pari kehitettävää asiaa niin seuraava peditio saattaa onnistua jo vähän paremmin. Peditiovarustuksen kokoonpano alkaa myös muotoutua valmiiksi.

5. heinäkuuta 2015

OH2AAB kerhon Vapepa-toimintaan radiolahjoitus

Vapera radioiden luovutus, Lassi Luukas (Cisco), Dimi Doukas (Comstor), Harri Ahola (OH2AAB)
Vapepa Radioiden luovutus. Lassi Luukas, Cisco (vas),
Dimi Doukas, Comstor (kesk) ja Harri Ahola, Oh2AAB puh.joht. (oik)

Heti sen jälkeen kun olin suorittanut radioamatööritutkinnon ja saanut luvat, tutustuin myös Vapepa toimintaan. Ja heti kun ensimmäiset kurssit tulivat, kävin koulutukset läpi sekä etsinnästä että viestistä. Pääfokus minulla on tietenkin tuossa viestipuolella, eli olla varmistamassa viestintäyhteyksien toimivuutta etsintätilanteessa. Lohjan kerhomme OH2AAB on myös mukana Vapepa-toiminnassa ja nopeasti tuli myös esiin se että kerhon Vapepa-käyttöön tarkoitettu kalusto oli vaillinaista ja vanhentunutta. Olisi siis hälytyksen tullessa tärkeää että meillä olisi riittävä ja yhdenmukainen kalusto, jotta sen käyttö olisi tositilanteessa helppoa ja toimintavarmuus saataisiin paremmin taattua. Tästä sainkin ajatuksen että tuo voisi olla asia johon saattaisin pystyä vaikuttamaan.

Toimin päivätyökseni IT-alalla Comstor Suomen toimistossa Cisco maahantuonnissa ja työhöni liittyy myymisen ohella erilaisten myynninedistämiskampanjoiden ideointi ja järjestäminen. Tässä oli tilaisuus liittää tähän toimintaan myös ns. 'hyvän tekeminen', eli tuottaa jotain yleishyödyllistä samalla kun edistää firman asioita. Koska käytännössä suurin yhteistyökumppanimme on Cisco, otinkin asian esiin heidän kanssa ja ideoimme kamppiksen asiakkaillemme, jonka myötä lahjoittaisimme Lohjan radioamatöörikerhon Vapepa-toimintaan 10kpl käsiradioita ja yhden autoradion. Kaikki radiot toimisivat sekä 4m Vapepa-taajuuksilla että 2m radioamatööritaajuuksilla. Näin radioita voisi käyttää etsinnöissä kumpaankin käyttöön, luovuttaa etsijöille (käyttäen 4m Vapepa taajuutta) sekä käyttää radioita radioamatööritaajuuksillakin tarvittaessa jos haluttaisiin eriyttää viestintä esim. etsintöjen ja viestinnän johtamisen välillä. Asiakkaamme ottivat ajatuksen hyvin vastaan ja tukivat kampanjaa. Sain koneita.com (Utec Oy) hyvän tarjouksen kun kerroin mitä olimme tekemässä ja tilaus lähtikin aika nopeasti Jyrkille.

Luovutimme radiot maanantaina 28.7.2015 klo 17:30 Ciscon edustajan Lassi Luukas kanssa 'Kärppälässä' eli Lohjan radioamatöörien kerholla. Samalla Lassi sai kuulla lisää radioamatööritoiminnasta laajemminkin. Nyt on kalusto Vapepa-radioiden osalta kunnossa. Seuraavaksi on heti syksyn alkuun tiedossa kaksi teemailtaa kerholla jossa toisessa tutustutaan yhdessä radioiden toimintaan, jotta ne ovat kaikille tuttuja kun tositilanne tulee. Ja toisessa teemaillassa teemme harjoituksia radioilla kerhon lähimaastossa.

Lisätietoja Vapepa toiminnasta



14. kesäkuuta 2015

OG1FEST, SRAL VIRALLINEN FESTIVAALIASEMA

Sauna Open festivaalilla Kaarinassa aloitti kesän ensimmäinen festivaaliasema OG1FEST
Sauna Open festivaalilla Kaarinassa aloitti
kesän ensimmäinen festivaaliasema OG1FEST
    


’YLEINEN KUTSU, YLEINEN KUTSU, YLEINEN KUTSU, OG1FEST, OG1FEST, OG1FEST…’. Näin aloitti kesän ensimmäinen festivaaliasema toimintansa 6.6.2015 Kaarinassa, Saaristo Open festivaaleilla. Idean isänä Pejk OH2EQF, joka oli esittänyt ajatuksen SRAL markkinointityöryhmälle. Festivaaliasemaa varten hankittiin oma kutsu ja painettiin oma QSL kortti. Ajatuksena se että kesän festivaaleilla toimisi SRAL virallinen festivaaliasema, joka toimisi paikallisin vapaaehtoisiksi ilmoittautuneiden voimin. Ajatuksena pitää hauskaa, tuoda esiin radioamatööritoimintaa festivaaliyleisölle ja mikä tärkeintä, pitää qusoja spesiaalilla asematunnuksella.

Kaarinaan oli tarkoitus tulla Turun seudun radioamatöörejä pitämään asemaa, mutta pari aiemmin kiinnostunutta joutuivat viimekädessä jättämään festivaalin väliin. Niinpä ensimmäinen festivaali käynnistettiin Lohjan radioamatöörikerhon OH2AAB voimin.  Operaattoreiksi lähtisi Pejk sekä viime metreillä mukaan hälytetty (allekirjoittanut) Dimi OH2DD. Mukaan lähti tutustumaan käytännön peditiotoimintaan myös Nicos, jolla ei vielä omaa kutsua. Sovimme työesteistä johtuen että menisimme festivaalien toiselle päivälle, eli lauantaille 6.6.


Lauantai-aamu alkoi koleana. Saavuimme Saaristo Open alueelle lähestulkoon samaan aikaan klo 11:30 paikkeilla ja aloimme purkamaan autoista varustuksia. Lämpömittari näytti tuota aikaa n. 14 astetta. Mukaan oli otettu telttakatos sateelta ja auringolta suojaamaan, puutarhapöytä ja pari retkituolia. Se olikin tarpeeseen sillä päivän aikana tuuli kylmästi ja satoikin ajoittain. Parhaimmillaankin mittari nousi 17 asteeseen kun Aurinko ehkä tunnin ajan päivällä näyttäytyi pilvien raosta. Antenneina onkivapa-antenniprojekti sekä windom. Pejk viritti windomin muutamien puiden väliin syöttöpisteen jäädessä n. 3m korkeuteen.  Riginä oli HF:llä Yaesu FT DX 1200, sekä toistinyhteyksiin 2m käsikapula Motorola Systems Saber. Mobiiliyhteyksiinkin oli varauduttu 2m Yaesu TM-V71:llä.

Radioaseman sijainnin määrittivät lähistön puut, joihin windom-antenni asennettaisiin
Radioaseman sijainnin määrittivät lähistön puut,
joihin windom-antenni asennettaisiin
    

Windom asennusta, heittopainoilla oksan yli ja sitten naruilla antennin veto ja kiristys puiden väliin.
Windom asennusta, heittopainoilla oksan yli
ja sitten naruilla antennin veto ja kiristys puiden väliin.


Windom asennettuna puiden väliin. Antennin syöttöpisti n. 3m korkeudella veden äärellä.
Windom asennettuna puiden väliin.
Antennin syöttöpisti n. 3m korkeudella veden äärellä.


Eipä aikaakaan niin HF Rigi oli jo päällä ja Pejk alkoi huudella yleiskutsua. Nopeasti sieltä tulikin ensimmäinen quso, jonka onnistui nappaamaan OH5MXW.  Hyvin kantoi kelit kotimaassa. Tuli yhteyksiä Oulusta, Joensuusta, Kotkasta ja aikalailla ympäri Suomen. Suurin osa qusoista pidettiin 7.060Mhz:llä, mutta käytiinpä välillä 80m:lläkin. Toimimme operaattoreina vuorottain ja välillä toinen piti lokia toisen hoidellessa radiota. Päivän loppupuolella uskaltauduimme kokeilemaan yleiskutsua englanniksi 20m taajuuksilla ja saatiin sieltäkin nopeasti kusoja. Tuntui erikoiskutsu kiinnostavan niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Pejk OH2EQF purkamassa pileuppia festariasemalla OG1FEST.
Pejk OH2EQF purkamassa pileuppia festariasemalla OG1FEST.    


Samaan päivään oli osunut muitakin erikoislaatuisempia tapahtumia. Suomenlinnasta yhteyksiä otti sukellusvene Vesikko. Tuli siis harvinaislaatuinen tilaisuus pitää yhteys sukellusveneeseen ja tätä tilaisuutta ei jätetty käyttämättä. Olipa myös perinneradiot pitämässä yhteyksiä tuon päivän aikana. Lisäksi kuunneltiin bulletiini, jonka lopuksi festivaaliasemamme myös kuittasi kuuluvuusraportin bulletiiniaseman OH2BRN kanssa.

Festivaaliaseman laitteistoa ja erittäin hyödylliseksi osoittautunut asematunnuksen foneettinen muistilappu

Festivaaliaseman laitteistoa ja erittäin hyödylliseksi
osoittautunut asematunnuksen foneettinen muistilappu

Itselläni oli oma TS2000 ja sen poweri mukana. Nämä olivat ongenvapa-antenniani varten, jonka olin edellisenä iltana kolvaillut kasaan. Virittelin antennia MiniVMA:n avulla paikanpäällä lyhentäen antennia sentti kerrallaan. Mutta alusta pitäen mittaustulos näytti siltä että antennissa tai todennäköisesti sen juotoksissa oli ongelmaa. Todennäköisesti yritykseni juottaa radiaalit PL(HF)liittimen runkoon vaati liikaa kuumentamista ja saattoi sulattaa liittimen eristeenä toimivat muoviosat. Sen verran sain sitä toimimaan että onnistuin osumaan samalle 7.060Mhz taajuudelle viereisen radion/antennin kanssa ja se ei ollut hyvä yhdistelmä. Saman tien hiljeni kumpikin radio kun ilmeisesti lähetettävän radiosignaalin vaiheet alkoivat kumoamaan toisiaan. Kun vielä huomasin että minulla ei ole alipäästösuodinta ja ymmärsin minkä riskin se voisi esityslavojen esitystekniikalle aiheuttaa, pakkasin aika nopeasti radioni pois ja käytännössä käytimme Pejkin radiota. Onkivapa-antennin jätin pystyyn katoksen nurkalle huomioita herättämään ja moni luulikin että se on se antenni jolla workimme. SSB(puhe) yhteyksien pitäminen operaattoreiden istuessa vierekkäin ei olisi ollut muutenkaan kovin helppoa, sillä se olisi vaikeuttanut kuulemista jos kumpikin olisi puhua pälpättänyt ja pitänyt kusoja puheella yhtäaikaa. Sitä oppii paljon tekemällä asioita käytännössä :) 
Onkivapa-antennia paikalleen tukemassa Nicos
Onkivapa-antennia paikalleen tukemassa Nicos (ei vielä omaa kutsua)

Kaikkiaan qusoja pidettiin päivän aikana 72kpl , joista 59kpl kotimaahan ja 13kpl ulkomaille. Ulkomaan qusot pysyivät euroopassa, kuten Irlanti, Malta, Italia, Belgia, Unkari. Olipa siellä myös Ukraina.  Palaute oli todella positiivista ja saimmekin monta toivotusta jatkaa näitä kesän muiden festivaalien yhteydessä. Siksi toivommekin että kesän festivaaleille löytyy innokkaita paikallisia (tai kauempaa) osallistuvia radioamatöörejä, jotka ottaisivat ’viestikapulan’ ja perustaisivat vastaavan peditioaseman tuleville festivaaleille.

Festivaaleilla tärkeä on varmistua siitä ettei päälavan äänentoistolaittesta ala kesken päävieraan esityksen kuulumaan 'Yleinen kutsu, Yleinen kutsu...' :) Sauna Openissakin varmistimme tämän käyttämällä alipäästösuodinta, joka rajaisi lähetettävän taajuuden 30Mhz ja sen alle.

Alipäästösuodin varmistamassa ettei häiritä langatonta äänentoistoa esityslavoilla
Alipäästösuodin varmistamassa ettei häiritä langatonta äänentoistoa esityslavoilla


Lisätietoa ja ilmoittautumiset tulevien festivaalien operaattoreiksi: Pejk OH2EQF@sral.fi

’ROCK ON….’