|
Baluni jäi alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen
ilmaan roikkumaan, sillä se ei OCF-antennissa
osunut sopivaan kohtaan
pihalla/rakennuksen läheisyydessä,
että sen olisi saanut johonkin kiinnitettyä. Toimii. |
OCF ('off center feed' lanka-antenni, jossa syöttökaapeli kiinnittyy 1/3 kohtaan antennia, eikä keskelle). Antenni tuntui toimivan jotenkuten kun olin lyhentänyt sitä molemmista päistä 30cm. Ongelma vain on siinä että OCF-antennia a) ei voi virittää lyhentämällä kummastakin päästä yhtä monta cm, koska OCF:n 'viikset' ovat 1/3 ja 2/3, joten lyhennykset pitäisi olla vastaavasti, b) antenni tulee mitata jos haluaa varmistua että viritys on oikein. Antennia voi lyhentää johonkin teoreettiseen mittaan, mutta antennin lopullisen asennuspaikan muuttujat, kuten maa(taso), maaperän koostumus, antennin korkeus, kulmien suuruudet jos antenni tekee mutkia matkalla (kuten minulla tontin ollessa liian pieni suoralle vedolle) jne. vaikuttavat antennin SWR (lähetettäessä palautuvan aallon) suuruuteen sekä myös siihen onko antenni vireessä, eli osuuko haluttu taajuus myös toisessa eli vastaanottavassa päässä halutulle samalle kohdalle. Jos antenni on väärin viritetty niin kun oma radio sanoo että 14.000 Mhz niin se voikin olla vastaanottavassa päässä vaikka 14.500 Mhz ja näin nämä ei käytännössä milloinkaan kohtaa oikeassa kohdassa. Niinpä on hyvä että antenni sen paikalleen asennuksen yhteydessä mitataan, jotta tiedetään että oma antenni on optimoitu ja myös tietää sen puolen olevan kunnossa. Eli jos kuuluvuudessa on ajoittain ongelmaa, niin on ainakin yksi tekijä vähemmän jota tarvitsee epäillä.
|
Erittäin hyvin onnistunut baluni. Ainakaan tästä ei jää qusot kiinni! :) |
Tässä työssä minua oli taas kerran auttamassa Harri eli OH2BGR. Yhdessä otimme antennin alas, mittasimme molemmat antennin viikset ja lyhensimme niitä ensin kerran, nostimme antennin ylös ja mittasimme. Jälleen kerran mainiona apuna onkivavat, vavan päähän kiinnitetyllä koukulla varustettuna! Näytti että edelleen antenni on vielä vähän liian pitkä, joten laskimme nyt saatujen mittaustulosten kanssa paljonko optimi SWR on sivussa halutusta kohdasta ja näin saimme muunnetuksi taajuuseron senttimetreiksi ja pääsimme lyhentämään sentin tarkkuudella antennin molemmat päät. Vielä mittaus ja tulokset olivat odotettuakin parempia. Nyt antenni vielä ylös ja huolellisesti asetellen niin että tällä kertaa antenni ei osu puun runkoon eikä edes oksiin/havuihin matkalla.
|
Oikeaoppisempi kiinnitys antennille. Omenapuusta tulee naru, jossa lenkki. Lenkin kautta kulkee antenni,
joka näin jää kauas oksista ja kulkee 'vapaana' maadoittumatta matkalla mihinkään. |
Kun antenni oli nostettu takaisin ylös ja mitattu otin tietysti saman iltana jo ensimmäisiä qusoja ja ensimmäiset oli edelleen Euroopassa, kuten tähänkin asti. En ensin huomannut paljoakaan eroa antennissa aiempaan. Radiokelit vain tekivät tepposiaan. Seuraavina päivinä ulottui qusot ensin Ukrainaan, joka oli ensimmäinen 'Euroopan ulkopuolinen' quso, mutta kunnolla pääsin ulommas sitten toisena iltana, jolloin minut kuuli ja vahvistimme kuuluvuuden molemmin puolin Japaniin. Nyt oli siis 7700 km plakkarissa. Päivä vielä eteenpäin ja tuli lähes 4000km lisää kun quso vahvistettiin puolin ja toisin Brasiliaan, eli n. 11500km! Aika hyvin lanka-antennilla :)
Vertikaaliantenni Diamond v2000 sai olla sellaisenaan. Siinä ei ole paljokaan virittämistä. Ehkä kiinnityksen voisi laittaa 'asiallisemmaksi', kun se on edelleen 'pikakonstein' kiinni, eli laitettu sillä mitä sattui olemaan kun ei ollut sitä mitä olisi pitänyt :D
|
Vertikaaliantennini Diamondin V2000 on vielä 'väliaikaisella'
asennuksella kiinni odottamassa että löydän oikeat kiinnitystarvikkeet.
Saas nähdä kauanko siihen menee :) |
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti