Ensimmäisiä logimerkintoja ulkomaan yhteyksistä |
Tänään otin alas OCF-antennin. Se kosketti puiden runkoja matkalla, samoin kuin katon reunaa ja erityisesti tuo puiden runkoihin koskeminen saattaa aiheuttaa antennin maadoittumisen puun kautta. Tiedossa oli myös että se on liian pitkä (tarkoituksella jätetty paikallaan virittämistä varten). Otin antennin alas molemmista päistä, muutin sen kulkureittiä ottaen parista matkalla olleesta puusta tukipisteitä ja kiinnittäen antennin roikkumaan naruista sen sijaan että se kulkisi oksien hangoissa, vaikka eristetty olisikin. Lyhensin myös n. 30cm, eli symmetrisesti molemmista päistä antennia. Se nyt ei OCF:ssä ole välttämättä ihan oikea tapa. Nämä kaikki muutokset kuitenkin saivat aikaan sen että vihdoinkin minua myös kuultiin. Eka ulkomaan kuso oli Dresdeniin Saksaan, jossa vastassa oli 500W yagi-antenni. Ensin sain 5/7 kuuluvuudeksi mutta kohta hän korjasi 5/9, kun ilmeisesti tajusin alkaa puhumaan lähemmäs mikrofonia :) Lähetysteho minulla oli ensin 90W mutta sitten nostin sen 100W, eli niin sanotusti 'nupit kaakkoon' :) Yagi-antennin eron kuitenkin huomasi kun jatkoi kaverin kuuntelua. Seuraava yhteys hänellä oli Kuwaitiin (jota kuulin hyvin vaimeasti), sitten olikin jo Malesia vuorossa (vielä vaimeammin kuului minulle).
Seuraava yhteyteni oli vastaus yleiseen kutsuun. CQ:ta (yleiskutsu) huuteli kaveri Kreikasta ja kuulin että hänellä oli 100W lähetysteho, mutta molemmilla oli vaikeuksia saada selvää enemmästä kuin toistemme kutsuista. Jää vähän yllätykseksi tuleeko QSL-korttia vai ei :)
Sitten osuinkin Hollannissa sijaitsevan Weert nimisen kaupungin special eventiin, sillä kysymyksessä oli kaupungin vapautumisen 600v juhlan erityiskutsu. Kuuluvuus oli hyvä molempiin suuntiin ja vastapuoli kertoikin että omatekoiset antennit oli sinä iltana osoittautuneet jopa paremmiksi kuin kaupalliset. En siis ollut ainoa omatekoisella yhteyksiä ottava :) QSL tuli rekisteröityä myös siellä päässä.
Seuraavaksi vastasinkin Portugalista CQ:ta huutelevalle Manuelille, jolle annoin 5/7 sillä luettavuus oli hyvä mutta ääni aina ajoittain meinasi hävitä kuulumattomiin eikä tullut mittarille kuin siinä 7 pintaan. QSL:t luvattiin vaihtaa.
Viimeinen tältä illalta oli Italia, jossa Claudio, 300W lähetysteholla ja Kenwoodin TS590:llä otti aika pikaisia yhteyksiä. En tiedä yrittikö vain saada mahdollisimman monta illassa vai oliko jonkinlainen kilpailu meneillään - ei ainakaan maininnut kutsussa mitään kilpailusta. Joten ehkä se oli vain Ferrarin nopeaa Italialaista toimintaa :D
Mahtavaa kun vihdoin tulee kuulluksikin ja pääsee harjoittelemaan tuota radiokeskustelua. Vaikka työssä englantia käytän aika paljon, niin tämä on taas ihan erilaista puhumista. On lyhenteitä, on vaikeuksia saada vastaanottajan puheesta selvää, täytyy keskittyä aika moneen uuteen asiaan samalla kun yrittää kuunnella mitä toinen sanoo. Ja niitä ITU aakkosia näyttää olevan monenlaisia :) M on välillä Mike, välillä Mexico ja välillä jotain muuta, joka aiheuttaa sen että ajoittain on vaikea tunnistaa että joku siis on tavaamassa jotain tavausaakkosin, eikä juttelemassa normaalisti :) Sunnuntaina tarkoitus virittää tuo antenni joten katsotaan mitä se tuo vielä parannuksia. Täytyy katsoa mitä nyt OCF:llä saa aikaan. Mutta kyllä se jo Yagi-antenni on tulevaisuuden suunnitelmissa. Se kohdennettavuus ei olisi pahitteeksi pidemmissä yhteyksissä. Mutta nuo wattimäärät mitä jotkut näyttävät kaukoyhteyksiin käyttävän vaatisivat jo yleisluokan pätevyyttä. Toisaalta olen useampaan kertaan kuullut kuinka pienilläkin wateilla saa pitkiä yhteyksiä kun kelit ovat kohdillaan. Eli kaipa noilla yageilla ja etenkin wateilla saisi osoittain kompensoitua huonoja kelejä :) ja ulottuisi antennin suunnatun säteilykuvion perusteella paljon kauemmaksi kuin lanka-antennilla.
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti