4. lokakuuta 2015

2-elementtisen Yagin ensitestin kokemuksia - 3m korkeudella

Nyt oli lauantaina sen verran aikaa ja energiaa että kasasin aiemmin hankkimani 2-elementtisen 3-banderin (TH2-MK3), jonka elinkaari on ilmeisesti jo muutaman vuosikymmenen takaa. Laitoin antennin väliaikaisesti n. 3m korkeaan rautaputkeen kiinni, jonka tuin A-tikkailla ja naruilla. Minulla ei ole antennille vielä suunniteltuna kiinnitystä ylemmäs. Olen harkinnut teleskooppialumiinitolppaa, joka kiinnittyisi talon seinään ja voisi ulottua vähän yli 10m. Mutta vielä on selvitettävä onko tämä yagi-antenni sille liian painava. Sillä tässä saamassani versiossa on elementtien välinen puomi paksua ja painavaa rautaputkea. Lisäksi elementit itse ovat n. 8m pitkät yhteensä (2x4m) joten painoa ja vääntöäkin tuulikuormassa tulee jonkin verran.

Kun antenni oli kasassa ja olin saanut antennikaapelin siihen kiinni (joka oli vapautunut kun poistin G5RV dipolin käytöstä joka ei toimi koska en saa sitä riittävän korkealle) mittasin antennin kuuluvuusalueet ja SWR:t (palautuva signaali) antennianalysaattorilla (miniVNA Pro). Saamani tulokset olivat vähintäänkin antennivirittimellä riittävän hyvät 10m, 15m ja 20m alueella, jolle antenni on suunniteltu. Testaus osoitti että kuulepa antenni 40m ja 80m alueetkin. Itse asiassa 7060 ja 3699 ovat hiljaisempia tällä yagille jopa 3m korkeudella kuin OCF joka on nyt 5m korkeudella.

  MiniVNA tulos 10m bandilla 2-elementtisestä 3 bandin yagista OH2DD
MiniVNA tulos 10m bandilla 2-elementtisestä 3 bandin yagista

 MiniVNA tulos 15m bandilla 2-elementtisestä 3 bandin yagista OH2DD
MiniVNA tulos 15m bandilla 2-elementtisestä 3 bandin yagista

MiniVNA tulos 20m bandilla 2-elementtisestä 3 bandin yagista OH2DD
MiniVNA tulos 20m bandilla 2-elementtisestä 3 bandin yagistai
Käyrät näyttivät sen verran osuvilta että uskaltauduin testaamaan käytännössä. Kuuntelualueet eivät jokaisella bandilla osuneet aivan 'sweet spottiin', mutta uskoin tunerin hoitavan loput. Täytyy jossain vaiheessa katsoa millä tavalla tuota yagia saisi viritettyä vielä optimaalisemmaksi. Varsinkin 20m alue saisi toimia paremmin. Voi toki olla että joku trappi antennissa on viallinen. Sain ohjeet teoriassa siitä kuinka trapin voi testata ('mittaa yleismittarilla trapin päistä kulkeeko virta läpi'), mutta en tiedä käytännössä miten se tehdään avaamatta trappia, jota en usko pystyväni tekemään muuta kuin rikkomalla trapin.


 Yllä video 2-elementtisen 3 bandin yagin 
enstitestin setupista ja miltä antenni näyttää

Yllä video käytännön pohjakohinan ja voimakkuuden eroista 
OCF dipolin ja TH2-MK3 yagi antennien välillä - ja jos videolla sanon 
HCF niin tarkoitan tietysti OCF  eli 'Off Center Feed' dipoli :) 
en tiedä sanoinko mutta siltä se kyllä kuulostaa :)


Nyt täytyy alkaa miettimään miten tuon antennin saisi vähän ylemmäs. Saattaa olla että ennenkuin saan tarpeeksi korkean tolpan/maston niin asennan sen talon katolle, mutta silloin saan sen ehkä vain muutaman metrin korkeudelle katosta. Periaate taisi mennä niin että yagi-antennin pitäisi olla ainakin elementin verran 'irti' kaikista esteistä, eli myös sen verran kattoa korkeammalla.

Tänään sain tuolla nurmikolla 3 metrissä olevalla yagilla yhteyden Tunisiaan (5/7 raportti tuli minulle päin ja 5/9 lähti sinne, ja oli ensimmäinen yhteys Tunisiaan millä tahansa antennilla, joka oli enemmän länteen kuin etelään suunnattu) sekä Unkariin, joten yllättävän hyvin se toimii jo tuossa :) Uskon että jos saan sen katon yläpuolelle niin se saattaa alkaa päihittämään jo OCF antenninikin, joka on sentään palvellut kohtuullisen hyvin. Ilman kääntömoottoria se asennus pitää miettiä jotenkin niin että antennia saa kuitenkin jollain tavalla käännettyä (narulla?). Kääntömoottori on kuitenkin jollain aikavälillä hankintalistalla, mutta ehkä minun pitää ensin tietää minkälaiseen tolppaan tai mastoon se tulee jotta tiedän hommata sopivan mallin.

Täytyy  opiskella myös yleisluokka että saisi oikeuden 1,5kW (1500W) tehoon nykyisen 120W rajoituksen sijata - tosin radioni ei lähtöteholtaan pääse kuin 100W:iin ja siitäkin todennäköisesti hukkuu jo matkalla ja antennissa osa muuttuen lämmöksi ja palautuvaksi energiaksi(SWR). Tavoite kuitenkin saada jossain vaiheessa linukka (lineaarinen vahvistin) tuomaan lisätehoa jotta kuuluisi itse paremmin niihin asemiin jotka nyt muuten kuulen (eli ne kovaääniset kaukaisemmat 'big gun' asemat), mutta jotka eivät meinaa kuulla minua. Yleisluokkaan vain en ole löytänyt vielä oikein hyvää matskua. SRALin 'tiimissä hamssiksi 2' -kirja on kirjoitettu jollain 40-luvun Markus-sedän puhetyylillä ja opettaja-oppilasryhmä dialogilla, joka on todella häiritsevää lukea, joten se ei valitettavasti minun kohdallani toimi.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti